Invitat – Oana Pellea despre Jurnalul ei

Oana Pellea a scris un jurnal. El va vedea lumina tiparului luna viitoare, la Humanitas. Când mi-a povestit de el, am rugat-o să îmi scrie pentru blog un text despre această experiență. E o bucurie și o onoare pentru mine să deschid secțiunea de invitați a blogului cu o prietenă de suflet.

“Domnul Cosmin ce scotocește prin creiere și suflete de oameni mă întreabă “ce ai învățat din faptul că ai scris o carte?” Răspunsul e simplu: nimic. Pentru că nu am scris o carte. A avea această pretenție ar fi de-a dreptul, din partea-mi, nesimțire. A nu se crede că oricine (adică eu) care înșiruie cuvinte pe un fir mai mult sau mai puțin logic, este și scriitor. NU! Nici vorbă. Definitv NU!

Rog politicos a nu fi bănuită de nimeni de ipocrizie. În cazul meu e și mai complicat, fiind vorba de un jurnal. Jurnal ce acoperă 6 ani din viață. Apar mama, tata, oameni, amintiri, imagini, experințe, înțelegeri, dureri, bucurii. Am consemnat pentru mine fără gînd de publicare vreodată. Am consemnat și nu l-am mai citit. Am încercat și mi-a picat greu la suflet. L-am aruncat într-un “file” în stînga ecranului.

Pe urmă a venit viața, întîmplarea, doamna Ioana Pârvulescu, propunerea de publicare, teama de publicare, asumarea de publicare. A trebuit să îl parcurg pentru ultima corectură înainte de a intra în tipar. Senzația e mai mult decît cutremurătoare. Voluptatea e surprinzătoare. Să-ți pipăi cuvintele pe hîrtie e o experiență aproape senzuală. E ca și cînd îți atingi inima cu propriile degete. Mai mult nu știu să spun. Decît că este pe hîrtie o bucată din viața mea, din carnea mea.

Ce am învățat? Că nu îmi e rușine cu gîndurile mele chiar așa slăbănoage, diforme, necizelate și simple. Gînduri simple de saltimbanc. Căci asta sînt. În DEX, saltimbanc este un actor de circ cu mimică bufă ce execută exerciții ușoare de acrobație. Sau, dacă vreți figurat, este un om care trece cu ușurinta de la o atitudine la alta, dovedind lipsă de seriozitate și de caracter… O fi adevărat și pentru mine?…

Oricum, eu voi fi pentru toți, întotdeauna, ce vor vrea ei să vadă în mine. Alegerea vă aparține în totalitate. Libertatea e totală. În rest, plăcerea mea de a face salturi cu sine și înspre sine este excepțională!”