Lecturi

Sunt la 2 Mai și mai fur ultimele câteva zile de vacanță, aici și în Vamă. Și am iar noroc de o carte excelentă. Cu precedentele două, din periplul francez, n-am fost inspirat. “Sirenele de pe Titan”, a lui Kurt Vonnegut, mi-a plăcut mai puțin decât oricare dintre cărțile lui pe care am apucat să le citesc. A doua, Fima, a lui Amos Oz, m-a pierdut treptat până când am renunțat la ea pe la jumătate.

Acum m-am întors la revelația acestei vacanțe, Irvin D. Yalom și mă bucur, la recomandarea Gabrielei, colega mea de la Erudio, de “Plânsul lui Nietzsche”. Plânsul e mai rafinat decât minciunile, și cu o încărcătură psihanalitică mai interesantă, căci acțiunea e plasată la Viena, în 1882, la începuturile carierei lui Freud. El este dealtfel unul dintre personajele romanului ce îi are ca actori principali pe încă necunoscutul, pe atunci, filozof Nietzsche și pe doctorul Joseph Breuer, mentorul lui Freud.

Pentru cei care m-au întrebat de lecturi și cei care ar putea fi interesați de ele, am adăugat în blog o listă cu câteva dintre lecturile de care îmi aduc aminte și care m-au mișcat în ultimii ani, într-un fel sau altul. Majoritatea se regăsesc, împreună cu altele ale colegilor mei, și în secțiunea Recomandări de pe site-ul Erudio.

Tot din zona culturală aș vrea să împărtășesc cu voi și bucuria unui comentariu foarte apreciativ despre “Faust” în regia lui Silviu Purcărete apărut ieri în publicația engleză The Observer aici și rezumată de HotNews aici.