Antreprenoriatul unei noi generații

Aseară am fost invitat pentru o scurtă intervenție la The Money Channel și am spus un lucru la care mă gândesc mai de mult. Mediul economic românesc suferă, în principal, de două boli: dependența de politic și slaba rezistență în competiția cu corporațiile străine.

Ne trebuie un spirit antreprenorial sănătos, divers și eficace. Dar cine să ne învețe din timp un antreprenoriat autentic, un antreprenoriat care a dat rezultate certe? Iar singurul răspuns pe care l-am considerat rezonabil a fost acela al unor consultanți străini.

Ce-ar fi dacă România ar încheia înțelegeri cu mai multe state dezvoltate (SUA, Olanda, Germania, Anglia, Franța si altele), în care spiritul antreprenorial a dat roade de multe decenii sau secole, ca să putem beneficia de expertiza unor organizații ce ne-ar putea trimite consultanți care, pe bază de voluntariat, să vină și să predea în mod intensiv antreprenoriatul în liceele românești?

Câteva mii de consultanți (profesori, oameni de afaceri, activiști în ngo-uri, voluntari Peace Corps etc.) care, vreme de o săptămână sau două, în câteva mii de licee din toată țara, să deschidă și să educe gustul elevilor de clasele XI-XII pentru inițiativa privată.

Să le poată povesti metode de start-up, avantaje, pericole, clienți, finanțare, studii de caz, tot tacâmul, însă din realitate, nu din cărți sau din auzite. Să le poată scoate din cap că poți reuși doar dacă ai relații, dacă dai șpăgi și dacă tragi țepe.

Nu văd cine altcineva ar putea propaga, la nivel de masă a unei generații, modelul corect de antreprenoriat. Antreprenorii români care au reușit ar putea participa în program însă singuri sunt prea puțini pentru așa un impact iar mulți dintre ei, fiind la prima generație, pot fi pricepuți la ceea ce fac dar mai puțin la a transmite și altora într-un mod plăcut și convingător o metodă de a reuși.

Alte idei?