Romanian Piano Trio

Ieri seară, la Sala Palatului, la un concert din cadrul Festivalului Enescu, 3.500 de oameni am aplaudat și am ovaționat minute în șir trei tineri muzicieni români: Alexandru Tomescu (vioară), Răzvan Suma (violoncel) și Horia Mihail (pian).

M-am simțit mândru că sunt român când ei au fost încurajați frenetic, de o Sală a Palatului plină ochi, să vină la bis și să își dea din nou măsura măiestriei și a talentului.

Formula în care cei trei cântă – Romanian Piano Trio – tinde să devină mai mult decât un act muzical. Ei sunt pe cale să creeze un fenomen cultural datorită felului inovator în care fac muzica simfonică accesibilă cunoscătorilor și mai puțin cunoscătorilor.

I-am auzit, cu altă ocazie, intrând în dialog cu publicul înaintea unui concert la Ateneu. Sunt foarte oocidentali în comportament și aspirații. Vor să împrietenească muzica clasică cu tinerii, cu oameni pe care pănă acum rigiditatea sălilor de concert i-a pus pe fugă. Au tot ce la trebuie pentru asta: sunt instruiți, curajoși, proaspeți și deschiși.

Ei reprezintă în muzică ceea ce România ar avea nevoie în fiecare domeniu de la tânăra generație.

Aseară au avut în față un public fericit să le recunoască și să le răsplătescă valoarea.