TED București

În unele zile e foarte frumos în România. Vineri, 16 octombrie, a fost o astfel de zi. Am participat la TEDxBucharest și am doar cuvinte de laudă pentru grupul de tineri, majoritatea foști membri AIESEC, care au reușit un eveniment de nota 10 de la un capăt la altul. Puteți citi despre ei aici.

Cătălin Ștefănescu a moderat excelent evenimentul, așa cum era de așteptat. Toți am avut de câștigat din experiențele unor oameni deosebiți. Toate prezentările merită povestite însă am să mă rezum aici doar la două, care m-au impresionat în mod special.

Prima a fost cea a lui Mircea Tudor, conducătorul echipei de 17 ingineri care a inventat Roboscan, scannerul de camioane premiat ca fiind cea mai bună invenție din lume a anului 2009. Nu a fost doar votată, ci a fost votată în unanimitate de cei 82 de membri ai juriului internațional, unanimitate nereușită niciodată de vreo altă invenție, de când există acest premiu.

Dincolo de inteligența, creativitatea și, poate, geniul lui, Mircea a cucerit asistența cu franchețea, modestia și umorul lui de excepție. Una dintre cele mai bune prezentări la care am asistat vreodată. Sper să fie cât mai curând disponibilă pe net, ca să poată fi și pentru alții un model despre cum se obține și cum se trăiește decent succesul. Puteți citi povestea lui în engleză aici și în română aici.

Un alt vorbitor care m-a lăsat mut de admirație cu povestea lui a fost Dumitru Popescu. Un tânăr de 32 de ani. Și el conduce o echipă iar împreună vor lansa în curând prima rachetă românească în spațiu. O rachetă construită de un grup de tineri români, din materiale românesti și fără nici un ajutor din partea guvernului. O dedicare și o putere de reușită mult peste ale celor mai mulți dintre noi. Incredibila lui călătorie spre succes o găsiți aici și aici.

Și alți vorbitori de vineri ar putea reprezenta oricând țara noastră la orice conferință, de oriunde, pe subiectele lor de referință. România are oameni buni. Foarte buni. Însă nu știm să-i promovăm, să-i transformăm în modele, iar în felul ăsta să fie urmați cât mai consecvent de cât mai mulți.

Din perspectiva asta, munca echipei TED București de a scoate în lumina reflectoarelor exemple de urmat devine ea însăși un exemplu de urmat. Merită și respect, și jos pălăria și orice altă campanie media care caută valori adevărate în țara asta.

Acești tineri nu fac nici guverne în direct, nici președinți pe viață, nici interminabile emisiuni politice live care mănâncă inutil viața românilor. Dar ei ne pot aduce tuturor dovada că între noi sunt oameni care pot face din România o țară în care să merite să trăiești.