O țară de nota 10

(Articol apărut în numărul din 22 decembrie al Revistei 22)
Statul român, în accepțiunea lui de aparat administrativ, a demonstrat în ultimele două decenii că materia în care a dovedit cea mai consecventă performanță este aceea de a ne complica viețile. Mai întotdeauna în regim de urgență, în regimul ordonanțelor de urgență. Din ce în ce mai multe legi, norme de aplicare ce se bat cap în cap, instituții care se suprapun și se contrazic, structuri parazitare, reglementări stufoase și ambigue. Un întreg hățiș pe care statul l-a creat într-un fel în care un cetățean sau o firmă să nu se poată descurca decât apelând mereu la stat. Un sistem în care statul nu consumă resurse în primul rând pentru subiecții lui, ci mai ales pentru funcționarii lui, pentru propria perpetuare și extindere. E un cerc vicios care trebuie rupt.

Ce-ar fi dacă, la 20 de ani de la revoluție, ne-am propune să facem din România o țară de nota 10? Nu doar la figurat, ci și la propriu. O țară împărțită în 10 regiuni administrative, condusă cu 10 ministere și colectând doar 10 taxe. O țară în care orice text de lege să nu aibă mai mult de 10 pagini iar orice contract cu o autoritate publică să fie publicat pe internet în maximum 10 zile.

Probabil că cel mai frecvent cuvânt care v-a venit in minte cand ați terminat de citit fraza de mai sus a fost “imposibil”. Posibilul e principala armă de succes a spiritului antreprenorial. România are nevoie în 2010 de un nou val de antreprenoriat. Acela al antreprenorilor trecuți prin toate fazele capitalismului autohton (srl-ul de apartament, privatizarea și multinaționalizarea) care însă vor avea nevoie de asocieri cu antreprenori străini. Principalul motiv pentru care avem nevoie de acest parteneriat nu e nici de ordin financiar, nici al competențelor, nici al creativității. Principalul motiv e unul care ține de deschidere și îndrăzneală.

Trăim într-o cultură a lui “nu se poate”. E prima reacție pe care cei mai mulți dintre noi o avem cel mai des la auzul unei idei noi, al unui proiect care iese din rând. În experiența mea de peste 18 ani de lucru cu străinii, asta a fost diferența fundamentală. Aici, la o idee nouă, prima reacție e să ni se explice de ce n-o să meargă. Răspunsurile sunt din categoria: nu se poate, nu acum, nu aici, n-are cine, n-o să vrea nimeni etc.

În cazul străinilor cu care am lucrat, și am lucrat cu parteneri de nationalități diverse, după prezentarea unei idei noi prima reacție nu viza îngroparea proiectului, ci înțelegerea lui. Nu mi se explica de ce n-o să se poată, ci eram întrebat cum mi-am propus să se poată. Ce vreau să fac, când, cu cine, cu ce resurse, în ce etape, de ce ajutor am nevoie etc. Iar apoi, de cele mai multe ori eram încurajat să dau drumul la treabă. Așa merge lumea înainte.

Imaginația și inventivitatea noastră nu au limite când trebuie să descoperim motive pentru care nu. Trebuie să învățăm de undeva cum să folosim resursele astea spectaculoase de creativitate ca să da. E un efort individual, înainte de a fi unul colectiv. Eu îl fac și pot depune mărturie. E nevoie de exercițiu mult și constant. Zilnic. Trebuie ca în mod conștient să îmi reprim înclinația instantanee de demolare și să caut, să creez și să structurez în mine, iar apoi cu interlocutorul, o cale de construcție.

Orice strategie, pentru a avea șanse de succes, trebuie să plece de la un concept bun. Adică în primul rând simplu, ușor de înțeles și de urmat. Nu neapărat ușor de pus în practică dar cel putin ușor de adoptat ca scop. “O țară de nota 10” poate fi un astfel de concept. Perfectibil, de bună seamă, dar cu un punct de plecare fezabil. Sunt convins că se poate face. Bineînțeles că ne putem restructura societatea, instituțiile și modul lor de funcționare și altfel. Dar avem nevoie de simplitate și claritate mai mult decât de orice altceva.

O țară de nota 10 are nevoie de un stat de nota 10 pe care românii să vrea să îl finanțeze și de care să fie mândri. Spiritul nostru antreprenorial poate crea presiunea necesară iar 2010, anul în care statul va avea nevoie de bani mai mult decât oricând, reprezintă o bună oportunitate. Fac această propunere și cu gândul la revoluția de acum 20 de ani. Aș vrea, în memoria celor care și-au dat atunci viața, să facem din România o țară pentru care sacrificiul lor să fi meritat.

P.S.: Am propus acest concept la “Gala Economia în 2010”, o dezbatere organizată de The Money Channel în 17 decembrie la Palatul Bragadiru. Alături de alți câțiva oameni de afaceri, am fost invitat să spun la ce mă aștept și cum cred că ar trebui abordat 2010. Așa cred că ar trebui abordat, cu multă deschidere și îndrăzneală.