O pasiune greșită

De câțiva ani, de când am început să citesc și pe internet, mă frapează constant un lucru. Textele care abundă în secțiunile de „comentarii“ ale articolelor românești cu tentă socială, politică sau economică sunt majoritar ignare, fără nicio legătură cu subiectul, dar într-o inutilă și malignă legătură cu diverse persoane (autorul, persoane publice sau alți „comentatori“). Prima impresie pe care o lasă o astfel de lectură e că nivelul cititorilor e alarmant de scăzut. Și totuși, acolo unde platforma tehnică permite, vedem cel mult câteva zeci de astfel de comentarii la o sumă de sute sau mii de vizualizări (cititori). Așadar, nivelul „comentatorilor“ nu e neapărat reprezentativ pentru nivelul cititorilor. Ei sunt doar cei mai vizibili.

Când mă uit în jur, am ajuns de prea multe ori să mă văd în situația de a opune primei judecăți un raționament invers. Lucrurile se bat cap în cap, iar de suferit au mai ales capetele care încearcă să le despartă. Ca să înțelegem ce se întâmplă cu adevărat, trebuie să chestionăm din ce în ce mai des ce vedem că se întâmplă.

Să vă mai dau un exemplu. De fiecare dată când văd în București câte o mașină parcată pe carosabil, care încurcă traficul tuturor celorlalți, nu mă pot abține să nu gândesc: „ce nesimțiți, nu mai ai loc de ei!“. Și totuși, e vorba doar de un nesimțit și de alte câteva sute de șoferi care, minut de minut, încetinesc și își acordă prioritate unii altora ca să îl ocolească și care nu încurcă pe nimeni. Nesimțitul nu e reprezentativ, e doar cel mai vizibil.

Deschid televizorul foarte rar pe canale românești, pentru că m-au descurajat moderatorii agresivi, incompetenți și incorecți. Când dau de câte unul, gândul care își face loc e „în ce hal au ajuns mass-media…“. Și totuși, mass-media noastre sunt formate din sute și mii de jurnaliști care nu sunt așa. Guralivii isterici și ipocriți nu sunt cei mai mulți, dar sunt cei mai vizibili.

Într-o discuție recentă cu niște oameni de afaceri spanioli foarte interesați de România, i-am întrebat ce au găsit diferit în lucrul cu românii față de alte locuri în care au umblat și au lucrat. Nu mă așteptam la diferențe majore, aveam impresia că, la urma urmei, suntem destul de asemănători cu multe alte națiuni. Ei însă au observat o diferență majoră. Mi-au spus că, spre deosebire de oricine altcineva, noi avem o preocupare de nestăpânit, o adevărată pasiune pentru ceea ce nu merge bine, pentru ceea ce ni se pare greșit. Venind de la niște spanioli, pentru care pasiunea e mai prezentă în sânge decât globulele roșii, aprecierea mi s-a părut notabilă.

Mi-au mai spus că ăsta e principalul motiv pentru care progresăm așa de greu. Avem tot ceea ce ne trebuie în termen de calități, de trăsături, dar totul se blochează, mai exact se autoblochează în concentrarea pe obstacole, nu pe depășirea lor.

Cred că e ceva în felul în care ne e construită de mici reprezentarea lumii înconjurătoare care ne focalizează mental pe aspectele negative a ceea ce vedem. Nu mai putem vedea altfel. Deși, când ne uităm la noi, ne uităm la aceeași lume ca străinii, vedem totuși o lume foarte diferită de cea pe care o văd ei. Mult mai rea.

Poate, și din acest motiv, cei mai puțin buni dintre noi ajung mult prea frecvent în centrul interesului public. Jurnaliști, oameni de afaceri, politicieni sau mondeni de doi bani își transformă peste noapte numele în renume în fața unui popor condamnat la o strâmbă judecată. Un popor care, atunci când vede binele, nu știe ce să facă cu el. Îl ignoră așa cum ignori un cuvânt într-o limbă pe care n-o înțelegi.

Când îmi trec prin minte planuri de a mă muta din România, asta mă mână cel mai tare. Sentimentul că aici nu va putea fi bine, rezonabil de bine, în timpul vieții mele. Iar concluzia asta e împărțită între o realitate și un fel de a o privi. Și nu știu cât anume o parte o determină pe cealaltă.

Știu însă că aproape orice e o chestiune de alegere. Că ar trebui să putem alege cum ne uităm la cei de lângă noi și n-ar trebui să cădem în capcana celor care sunt doar cei mai vizibili. Să judecăm în fiecare zi și cu discernământul binelui. S-ar putea ca în felul ăsta, într-o zi, să devină și el vizibil… Poate cel mai vizibil.
(Articol apărut în numărul din 15 iunie al Revistei 22)