Un telefon

Acum câteva zile, România a primit un imens cadou. Preocupată doar să-și întoarcă pe toate fețele bubele, mucegaiurile și noroiul, ea a ratat ocazia să primească gestul cum se cuvine. Și anume, cu recunoștință, curiozitate și inteligență. Aflat într-o vizită privată în țara noastră, prințul Charles, unul dintre cei mai influenți oameni ai lumii, a spus așa: „Nu există un produs de export mai bun pentru România decât Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoară“.

Un asemenea enunț ar trebui să ne forțeze la o pauză de reflecție. Marea Britanie este a șasea destinație turistică a lumii, cu aproximativ 30 de milioane de turiști în 2010. Moștenitorul coroanei engleze ne spune că avem ceva ce nici măcar ei nu au. Eu i-aș da un telefon.

Elena Udrea a vrut să îl întâlnească pe prințul Charles la Covasna, dar întâlnirea n-a mai avut loc. Chiar și așa, sper că ministrul va reuși să ajungă la un apropiat al casei regale britanice care să-i pună totuși prințului Charles o întrebare foarte importantă în numele nostru: cum ar organiza el turismul în Transilvania, dacă ea ar fi parte a Marii Britanii? Un pic de expertiză au englezii. Câștigă anual din turism peste 20 de miliarde de euro.

Din mijlocul grădinii Carpaților, prințul Charles i-a servit Elenei Udrea o minge la fileu și, chiar dacă ministrul n-a putut-o primi personal, tot ar avea sens să fructifice cumva oferta. Nu mă refer la menționarea ei într-un pliant turistic sau într-un clip publicitar, ci la a răspunde cumva unei mâini de ajutor întinse. Bănuiesc că asta e cheia în care trebuie să înțelegem cuvintele de apreciere.

Am mai zis în câteva rânduri că marele nostru neajuns nu e că nu avem destule, ci că nu știm ce să facem cu ce avem. Aproape că se impune înființarea unui Minister al Potențialului. Cineva care să indice fiecărui minister ce resurse valoroase nu exploatează. Pentru Ministerul Turismului, ne-a făcut prințul Charles treaba: e Transilvania.

Cele două propoziții regale merită o dezbatere națională serioasă. Ce am putea face ca să vadă și alții ce a văzut în aceste locuri prințul Charles? Și ce am putea face ca oamenii ăștia să găsească, odată ajunși aici, cât mai multe lucruri care să-i bucure? Răspunsul nu e deloc simplu. Transilvania e frumoasă și pentru că încă are părți neatinse de valul industrializării turistice. Deci răspunsul nu stă neapărat în mai multe hoteluri.

Oricum, așa cum e deja făcută, industria hotelieră românească e făcută prost. Conform datelor Institutului Național de Statistică, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din România în anul 2010 a fost de 25,3% din totalul structurilor de cazare turistică. Să poți folosi doar un sfert din ce ai nu e semnul unei eficiențe de invidiat.

Am văzut recent cum arată concret lipsa asta de eficiență. Am urcat pe jos, într-o plimbare pe marginea drumului, de la Hotelul Orizont din Predeal până la Restaurantul Casa Vâ nătorilor. O distanță de până într-un kilometru. Pe stânga și pe dreapta, niciun metru de pădure sau iarbă. Lemn, lângă beton, lângă metal, lângă sticlă, lângă termopan. Vasta majoritate a construcțiilor erau pensiuni foarte mari sau hoteluri foarte mici. Toate, dar absolut toate, complet goale. E adevărat, era o zi din timpul săptămânii, dar tot mi-a dat de gândit. De ce să construiești în prostie doar pentru două zile de weekend și câteva săptămâni de vacanță pe an?

Poate Transilvania încă nu arată toată precum Predeal sau Bran. Poate s-ar mai putea face ceva. Din câte am aflat, prin fundația pe care o sprijină, Mihai Eminescu Trust, prințul Charles ajută la conservarea și dezvoltarea unor zone din Transilvania în spiritul în care ne-a onorat cu al său compliment: acela al păstrării și punerii în valoare a unei comori. Noi învățăm oare ceva din asta? Dacă Ministerul Turismului nu s-a putut întâlni cu moștenitorului tronului Marii Britanii, poate ajunge măcar la cunoștințele lui din România. Sigur răspunde cineva la fundație și dă o mână de ajutor.

Remarca prințului Charles merită, cred, un răspuns. Nu există un produs de import mai bun pentru România decât bunul simț și experiența occidentală. Asta nu înseamnă să facem totul ca ei. Dar ne-ar ajuta să aflăm ce au înțeles ei din ce au făcut bine și mai puțin bine. Dacă ne-am da un pic țâfna la o parte și am accepta să întrebăm și să învățăm, n-ar fi totul pierdut, tot timpul. Viscri, Mălâncrav, Biertan sunt deja comori cum nu mai are nimeni în Europa. Ce-ar fi să le punem pe speaker?
(Editorial apărut în numărul din 24 mai al Revistei 22)