Ca apa pentru ciocolată

de Laura Esquivel, Editura Humanitas, 2004

Ați mâncat vreodată prepelițe în petale de trandafir, curcan cu migdale și susan sau champandongol. Știați că în Mexic fiica cea mică nu avea voie să se mărite, fiind obligată să poarte de grijă mamei vârstnice? Știați că focul dragostei de care e cuprinsă o femeie incendiază totul în jur? Știați că bucătăria e centrul universului și că există o strânsă legătură între arta culinara și amor? Știați că apa e mai bună decât laptele pentru a face o cană de ciocolată bună și că fasolea fierbe foarte repede daca îi cânți? Vă puteți convinge de toate aceste lucruri citind romanul Laurei Esquivel, o combinație de basm, telenovelă și foileton în douăsprezece capitole cărora le corespund nu doar lunile anului, ci și o duzină de îndrăzneli gustative. Plasându-și acțiunea în perioada revoluției mexicane a lui Pancho Villa, autoarea știe rețeta prozei savuroase și nu face deloc economie de ingrediente. Traversată pe rând de puseuri erotice și de înfiorare mistică, senzuală si naivă, Ca apa pentru ciocolată este acreditarea epică a unei scriitoare mexicane căreia clasamentele literare îi vor face loc tot mai des.