Minciuni pe canapea

de Irvin D. Yalom, Editura Humanitas, 2009

Își poate pierde un psihiatru mințile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților? Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelații surprinzătoare, întocmai ca duelul unui psihanalist cu mintea omenească, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepție, în fața singurătății și nevoii de iubire.

Încrezător în propriile forțe, tânărul psihanalist Ernest Lash nu ia în seamă sfaturile mentorului său, Marshal Streider, ci recurge, în timpul ședințelor de terapie, la tehnici experimentale. Însă, în ciuda infatuării psihiatrilor, mintea omenească este un teritoriu încă necartografiat și plin de primejdii: stabilind o relație sinceră – crede el – cu o nouă pacientă, Carolyne Leftman, Ernest își deschide tainițele sufletului și devine vulnerabil, neavând habar că femeia pe care își închipuie că o tratează dorește de fapt să-l manipuleze și să-l distrugă. Prins într-o paradoxală relație terapeutică, în care figura autoritară a medicului a cedat tentației confesiunii și i se supune pacientului dominator, Ernest va descoperi nebănuite adevăruri incomode despre sine și despre natura umană, ale cărei taine credea că le cunoaște.

„Poate cel mai amuzant și emoționant roman care s-a scris vreodată despre psihanaliză.“
San Jose Mercury

„O carte care ar trebui citită de oricine vrea să afle cum funcționeaza în realitate mintea unui «doctor de cap».“
San Francisco Chronicle

„Cartea lui Yalom inspiră un respect imens, deoarece dezvăluie resorturile intime ale sufletului omenesc și cauzele profunde ale problemelor care ne macină.“
Psychologies