Yourway
Sistemul de educație și formare din România suferă de o lipsă majoră din perspectiva relevanței sale. Nicăieri pe parcursul lui nu oferă instrumente de orientare, de testare și de validare a aptitudinilor, preferințelor și competențelor personale. Multe cariere se aleg și se construiesc la întâmplare tocmai din acest motiv. Oamenii ajung să practice profesii despre care nu știu în prealabil mare lucru și despre care nu știu cum li se potrivesc de fapt. Când ajung să constate incompatibilități, unii persistă înspre o acomodare forțată, alții aleg un alt drum, un alt domeniu, dar tot fără o investigare profesionistă a posibilității de reușită.
În felul ăsta, succesul profesional ține mai degrabă de loterie decât de metodă. E preferabil să înlocuim hazardul cu măsurarea, să introducem un pic de precizie, o șansă pentru o alegere educată într-o privință care are mare nevoie de așa ceva.
Acestei nevoi îi răspunde domeniul consilierii de viață și carieră. Împreună cu o bună prietenă și colegă de Erisma, Mihaela Feodorof (Feo), am înființat Yourway – Life & Career Counseling. Ne propunem să oferim un sprijin celor care vor să-și găsească un drum în viață (elevi, studenți) și celor care vor să-și găsească un drum mai bun în viață (angajați, antreprenori).
Feo are o experiență de peste 12 ani în sistemul bancar, timp în care a angajat, evaluat și consiliat pentru progresul în carieră câteva mii de persoane, în perioade de toate felurile; și de expansiune, și de stabilitate, și de restructurare. I-au trecut prin mână oameni pentru poziții de juniorat precum și de middle sau top management. Are experiența necesară, talentul potrivit și certificarea internațională pentru instrumentele pe care le folosim.
Ne ocupăm atât de evaluarea persoanelor în momentul în care se află, cât și de o consiliere ulterioară pentru ca persoana evaluată să-și poată atinge obiectivele pe care și le propune. Lucrăm pentru persoane care vor mai mult de la viață și pentru organizații care vor să înțeleagă mai bine ce oameni se potrivesc cel mai bine, unde și de ce. Un bun management al talentelor este foarte util în orice punct de dezvoltare al unei companii.
Avem instrumente de măsurare și evaluare și pentru un segment care e în afara interesului firmelor, însă e de maxim interes pentru familiile angajaților: copiii și adolescenții. Colaborăm cu psihologi atestați și aplicăm instrumente specializate pe două categorii de vârstă: 8 – 14 ani și 15 – 18 ani. Sperăm să putem ajuta în acest fel copiii și tinerii să-și aleagă o carieră care să se potrivească în primul rând cu ei, cu personalitatea și înclinațiile lor, mai degrabă decât cu proiecțiile părinților, presiunea grupului sau meseriile la modă.
Am început de curând și o muncă de consiliere gratuită cu asociații studențești (CROS, AIESEC, ASER) din dorința de a-i ajuta pe câțiva dintre liderii lor să-și găsească și să-și pună la treabă, cât mai rapid, punctele forte. Să poată împărtăși altora din puterea lor și să poată învăța de la alții cum să-și întărească ariile deficitare.
Mă bucur mult să fac echipă cu Feo în acest proiect. Am plecat amândoi la drum din convingerea că oamenii merită să se bucure cât mai mult de viața lor și că nivelul de împlinire al fiecăruia depinde consistent și de calitatea alegerilor profesionale pe care își clădește viitorul.
2009, decembrie 9 @ 13:09
E foarte importanta cariera pe care o alegi, dar mai greu e sa sti daca ti se portiveste, dupa cum bine stim inca de la varste fragede, parintii impulsioneaza copii sa aleaga ceea ce si-ar fi dorit ei sa faca, asta ii debusoleaza si fac unele alegeri pe care nu si le doresc!
Dar un alt aspect fata de cei care aleg bine, ceea ce li se potriveste, sunt foarte putini, la fel ca si cei bogati, care detin mare parte din averile lumii, iar ceilalti doar acel 1% care mai ramane!
Acest aspect poate fi rezolvat si prin respectarea dorintelor celor mici, ceea ce faci o sa faci foarte bine daca iti place mult, plus ca nu o sa mai conteze si motivatia materiala, dar intr-un procent mai redus.
2009, decembrie 9 @ 15:59
Mi se pare o veste minunata! Totusi, nu pot sa nu ma intreb daca isi si permit oamenii din publicul vostru tinta aceste servicii. Si o spun din perspectiva omului care tot cauta consiliere de o luna incoace. Cum e la acest capitol?
2009, decembrie 9 @ 16:17
Mult mult succes va doresc 🙂
2009, decembrie 9 @ 19:56
@Phoebs. Ca în cazul oricărui seviciu, unii şi-l permit iar alţii nu. Tarifele merg din zona câtorva sute de euro pentru testare şi evaluare şi pot trece de 1.000 dacă se adaugă şi partea de consiliere pe o perioadă dată. Nu e un serviciu de masă, nici nu am putea acoperi foarte mulţi clienţi în acelaşi timp, dar nu e nici unul exclusivist din motive financiare. E, în principal, pentru cei pentru care problema e sufcient de importantă încât să le merite să investească rezonabil în rezolvarea ei. Oriunde în lume, utilizarea instrumentelor şi expertiza de interpretare şi îndrumare costă bani.
2009, decembrie 13 @ 16:33
Iti doresc mult succes si cred ca in Romania educatia este inca la un nivel ridicat.