Avem o grădină. Cum procedăm?
Brandul de țară a debutat ieri prin componenta cea mai notabilă a brandului nostru național – scandalul. Pot doar să sper că scandalul își va epuiza rapid energia iar noi ne vom îndrepta energiile spre construcția propriu-zisă a brandului.
Pentru că brandul României nu stă într-o frunză mai asemănătoare sau mai diferită de altele, ci într-un efort de câțiva ani buni de a pune în valoare ceea ce propune poziționarea actuală a brandului: natura montană a țării.
Am văzut și auzit multe reacții de dezamăgire dar n-ar trebui să uităm un lucru: orice brand este despre materialul clientului. Or, România nu are în acest moment nimic excepțional de oferit. Ar putea transforma elementul natural montan și perimontan într-o experiență dezirabilă pentru turiștii străini, însă numai după câțiva ani de muncă asiduă și câteva miliarde de euro investite cu cap în acest scop.
Vestea bună, cea mai bună veste, după părerea mea, e că avem, în sfârșit, o direcție. Ea nu e, din fericire, nici litoralul, nici delta, nici Dracula. „Explore the Carpathian garden” e ceva pe care se poate construi sustenabil și de care pot beneficia foarte multe regiuni ale țării. Nu însă fără unele sacrificii.
Un prieten îmi povestea că a fost weekendul trecut pe Transfăgărășan și, în loc de aerul curat la care spera, a avut parte, pe zeci de kilometri, până la Bâlea Lac, de fum și miros de mici și de “turiști” care-și făceau nevoile liniștiți pe marginea drumului. Nu prea e genul de grădină în care să vrei să ajungi sau să te intorci. Așadar noul slogan de promovare turistică a României va impune printre altele, din fericire aș zice, și sacrificarea unui anumit tip de turism autohton, generator de poluare, mizerie și neam-prostie.
Lucrurile și locurile vor trebui mai bine organizate și delimitate, așa încât fiecare să poată practica turismul pe care și-l dorește fără să lase urme de neșters.
Majoritatea presei are acum o vădită agendă politică, anti-Udrea, dar asta mi se pare secundar. Chestiunea lipsei de unicitate a frunzei e clară. Sursa confuziei nu e la fel de clară. Nu cred în varianta copierii sau preluării neautorizate. THS e o firmă cu o reputație mult prea bună și mult prea îndelung construită ca să o riște pentru un simbol grafic. Cred mai degrabă într-o coincidență cum numai noi, cei mai cârcotași dintre cârcotașii lumii meritam.
Dincolo însa de o reprezentare grafică, oricare ar fi ea, aștept cu interes un plan de măsuri, niște direcții de acțiune concretă pentru substanțierea noului brand și a noii poziționări. Dacă și ele vor fi, la rândul lor, politizate, atunci milionul de euro dedicat construcției acestui brand a fost aruncat pe fereastra, în fundul unei curți pe care n-o va vizita nimeni, niciodată.
Dar poate, totuși, de data asta vom face în fine un lucru bun, pentru noi în primul rând, iar apoi și pentru cei pe care viitoarea campanie de comunicare îi va fi convins să ne intre în grădină. Avem lucruri mult mai importante de facut decât tăiatul frunzei la… televizor.
P.S.: Ieri, în timpul unui interviu pentru jurnalul de știri al unei televiziuni, am constatat că principala lor sursă de informare despre controversa legată de logo era un blog, piticu.ro. M-am bucurat și îl felicit pe Cristi Dorombach pentru viteza și calitatea documentării. Dacă aș fi Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, i-aș oferi un loc în Consiliul de brand.
2010, iulie 30 @ 12:23
si totusi, frunza este prea comuna… o folosesc prea multi in alte logouri, exact pe asta… se zice ca nu exista publicitate pozitiva sau negativa, asa ca scandalul aduce publicitate gratuita in tara si strainatate… si totusi, din atatia romani creativi nu puteam gasi unul care sa ne faca un logo original?!
daca se facea un concurs de creare a acestui logo, la care sa poata participa oricine, si se constituia o comisie formata din specialisti in domeniu designului si nu din oameni de afaceri cu activitate in turism, gen copos, sunt convins sa ca rezultatul ar fi fost muuult mai bun… oricine stie ca oamenii de afaceri sunt lipsiti de creativitate, tot ce stiu ei sa faca este sa ceara pe un lucru/serviciu mai mult decat face, astfel se acumuleaza profitul si ajungi mare om de afaceri.
eu nu zic ca spaniolii ar fi neprofesionisti, dar din experienta personala stiu ca atunci cand prezinti unui beneficiar mai multe logouri din care sa aleaga, faci si cateva de umplutura, mai putin lucrate, asa ca sa fie la numar, sa-i dai impresia ca are de unde alege!
2010, iulie 30 @ 13:17
Buna ideea cu turismul montan care nu cere infrastructura!
Agroturismul deceniului trecut voia cam acelasi lucru 🙂
Bun si logoul ROM aniei :))
Peste gradina Carpatilor rasare Soarele Portocaliu…Deindata cerul lacrimeaza si vedem cum creste balta inundatiilor. Dar animatia continua optimist si deasupra se intrupeaza „frunza cea albastra” a Mirabelei (ma rog, a poetului). Semn ca romanul poate canta si din frunza (a paguba). Situatia nu e totusi albastra … E verde !
2010, iulie 30 @ 16:04
Spui in articol „… avem, în sfârşit, o direcţie. Ea nu e, din fericire, nici litoralul, nici delta …”.
Directii au mai fost pana acum, nu este o premiera, in concluzie afirmatia ta nu are sens.
Apoi: ce mare problema am avea daca am dori sa promovam delta sau litoralul? Care-i sursa fericirii ca nu s-a ales niciuna din cele 2?
2010, iulie 30 @ 16:09
@Daniel Buca. Eu nu ştiu să mai fi avut până acum, ca poziţionare turistică, o direcţie clară, pe termen lung. Atât delta cat şi litoralul ar fi fost soluţii mai proaste din cel puţin câteva motive: arie geografică foarte restrânsă, suprasaturare rapidă, sezon exploatabil foarte scurt (2-3 luni pe an).
2010, iulie 30 @ 16:18
@Cosmin Alexandru: Poate gresesc eu dar povestea cu „Dracula parc” nu facea parte tot dintr-o strategie de turism pe termen lung?
Ai dreptate cu delta si litoralul dar incearca sa privesti problema si din alt unghi: in delta nu se asteapta nimeni la autostrazi cu 6 benzi deci nu ar fi o problema lipsa infrastructurii; pe litoral poti ajunge mult mai usor decat in multe locuri frumoase din tara.
Strategia aceasta ar fi trebuit sa tina cont si de accesibilitate in momentul acesta pentru ca nu te poti baza pe ideea ca in viitor, candva, poate vom avea si noi niste drumuri de bun simt ca sa nu facem 5 ore de la Bucuresti la Sibiu (275 km din care 100 pe autostrada).
Cred ca o abordare mai buna ar fi fost promovarea specifica unor locatii, itinerarii, evenimente repetitive.
Poate am avea nevoie de o gandire putin mai pragmatica si adaptata la realitatile din tara noastra, asa cum este ea.
2010, iulie 30 @ 16:26
„Dracula parc” nu era o strategie pe termen lung, ci o mânărie pe termen scurt. Când faci o strategie serioasă te gândeşti să beneficieze de ea cât mai multă lume/regiuni/industrii, nu doar Snagovul şi proprietari de parcele până la el.
Cât despre accesibilitate, ea nu există nicăieri în România, la un nivel decent. Dacă tot ne montăm să o facem, măcar să o facem undeva unde poate fi exploatată cât mai multe luni pe an.
2010, iulie 30 @ 16:42
cu Dumnezeu inainte. pe termen lung.
2010, iulie 30 @ 17:47
Asteptam un raspuns de la tine in legatura cu frunza. Un post in care sa incerci sa atenuezi situatia.
Totusi, frunza nu este decat un simptom. Un simptom al unei nepasari fata de lucru bine facut. Am bani, si cum nu sunt ai mei, cumpar rapid serviciile unei firme din afara, fara sa-mi bat capul prea tare ce primesc.
Am auzit propuneri care sugerau concursuri de creatie pentru artisti romani si chiar un vot public (ca tot se Basescu vorbea de popor intr-o vreme) care sa aleaga cea mai buna creatie. Solutii simple conceptual, excelente in rezultate si ieftine. Totusi, cu un incoveninent major. Ar fi presupus un minim de efort din partea unor oameni mult prea putin interesati.
Peste cateva zile plec in Statele Unite pentru cativa ani. Sunt curios cum va arata de acolo, de-a lungul timpului, toata aceasta promovare scumpa a Romaniei.
Am observat ca de-a lungul timpului ai avut o pozitie de respingere a atitudinilor critice in favoarea celor constructive. Sunt de acord ca romanii au tendinta sa critice mult si sa faca putin. Totusi, critica are darul de a inlatura, in timp, incompetentii. Astept momentul in care o sa aud o critica hotarata de la tine pentru actuala conducere a tarii. Chiar nu merita nici macar una?
2010, iulie 30 @ 18:00
@cos. Brandingul nu e un demers democratic, nici un concurs de desen sau de idei. Crearea unui logo are la bază o experienţă, o cercetare extinsă, care pleacă de la nişte obiective şi o anumită interpretare a lor. Firma care a câştigat licitaţia are o reputaţie foarte bună. Dacă a fost greşeala ei, va plăti. Dacă a fost o scurgere prematură de informaţii de la consiliul de brand şi o plată de poliţe politice tipic românească, cu rufele în public, atunci nu va plăti nimeni.
Nu prea am nici un cuvânt de laudă pentru actualii guvernanţi şi nici nu sunt fan Elena Udrea. Dar nici nu îngroş rândul criticilor de amorul artei. Nu era treaba ministrului turismului, oricare ar fi el, să caute frunze în baze de date de pe internet, aşa cum presa dă acum de înţeles. Responsabilitatea contractuală e clar stipulată pentru cine vrea să prezinte realitatea. O să vezi că în SUA, unde am stat 2 luni, lucrurile, chiar şi atacurile de presă, se fac un pic altfel.
2010, iulie 30 @ 18:17
Domnule Alexandru, eu nu am nici un fel de problema cu logo-ul ales pentru Romania, copiat, necopiat urat, frumos, nu este o chestiune nationala. Dar mesajul „explore the Carpathian Garden”, mi se pare atat de sec si de neutru incat a trebuit sa il citesc de cateva ori pentru a il retine. Poate va fi construita o campanie foarte sugestiva in jurul lui, desi ma indoiesc ca Elena Udrea este capabila de asa ceva. Multi dintre vest-europeni (ca sa nu zic de non-europeni) nu pot localiza corect Romania, iar Carpathian Garden are aceeasi rezonanta pentru un strain ca si Trehøje Garden pentru un roman. Mai rau este ca noi am inceput sa punem perdele de matase la o casa de chirpici sperand ca vom atrage vizitotari alesi. Branduirea de tara mi se pare o initiativa total inutila in contextul actual…
2010, iulie 30 @ 19:22
Elena Udrea este reprezentantul clientului, iar clientul suntem noi toti.
Nu este treaba personala a ministrului turismului sa caute frunze pe internet, dar este responsabilitatea sa sa se asigure ca produsul primit este de cea mai buna calitate – mai ales la pretul asta. Si pentru asta are o armata de birocrati in subordine.
Eu, din postura de client, sunt nemultumit de produsul primit. Si implicit, de reprezentant.
2010, iulie 31 @ 0:18
Pare că la noi cineva e veşnic supărat, acru şi îşi varsă frustrările pe sticlă şi pe unde-apucă; suntem campioni la nemulţumire generalizată şi la cârcoteală, iar subiecte sunt câtă frunză, câtă iarbă. Dacă nu sunt, ni le găsim.
Nu sunt fan Elena Udrea şi am auzit de la cunoscuţi idei mult mai bune pt. brandul României; cu toate astea, avem în sfârşit ceva pe care putem construi. Poate frunza din grădină nu e unică, irepetabilă sau strălucită, dar e un loc din care putem porni să facem ceva. Oricum, efortul acum ar trebui să înceapă.
Senzaţia mea e că în loc să ne-apucăm de trasat un plan şi de punerea lui în aplicare, stăm pe gard, cârcotim şi ne plângem că ţara şi brandul se duc de râpă, la fel cum personajele din „Prostia omenească” se dădeau de ceasul morţii că o să pice drobul de sare peste copil.
La câtă energie se pierde în critici şi cârcoteli (chiar dacă unele dintre ele sunt perfect justificate), poate mai bine ne-am apuca de urnit drobul de sare – sau frunzele, înainte să fim striviţi de propria noastră incapacitate de a face şi de a schimba ceva.
Şi Cos, nu mi-e clar cu ce ar ajuta ca şi Cosmin să îngroaşe rândurile celor care critică guvernanţii. Dezaprobarea se citeşte printre rânduri. Însă doar critica n-a scos pe nimeni din c…acao.
2010, iulie 31 @ 18:02
Completare.
Mergi la branding atunci cand ai macar un produs convingator, daca nu excelent ! Nu merge doar cu potentialitati.
Ceea ce nu se prea spune e ca logoul actual a fost ales din altele 10. Nu stim cum erau celelalte. Sentimental vorbind, acesta ne corespunde.
Folosirea unui element grafic dintr-o banca de date nu e o crima !:) In fond si sloganul foloseste cuvinte care s-au mai spus 🙂 Lacrima din cer, sau din fluviu e chiar mioritica. Nu picatura chinezeasaca, ci suspinul Anei din zid …
Discutabile sunt fervoarea lansarii unui produs inca greu de utilizat,nevinovatele coincidente cu firma si licitatiile, transformarea evenimentului in suport pentru imagine personala…
In rest cui nu-i place turismul montan ?!?
2010, iulie 31 @ 23:40
„Or, România nu are în acest moment nimic excepţional de oferit.”
Așa e. Interpretarea mea este, avem lucruri excepționale dar nu sunt de oferit. Să le oferim atunci! Satele din Apuseni, peșterile, Detunatele, Vulcanii Noroiosi, satele saxone, Valea Vaserului și comunitatea de țipțeri, turbăriile din Harghita și Suceava, pictura mânăstirilor din Moldova, satele rezistenței din Făgăraș, galeriile romane de la Roșia Montană, martirii de la Niculițel etc.
Aș cheltui bani pe branduirea unor situri ca acestea.
Un logo e un logo. Nu e nici bun, nu e nici rău până nu știm pe ce vrea să se așeze.
2010, august 1 @ 20:05
„Brandul” a debutat cu scandal, cu incalcarea termenilor contractuali, cu bani care iar s-au cheltuit prost. Romania in momentul asta nu are NIMIC de oferit, decat mizerie, servicii proaste, drumuri desfundate etc. Aici este problema. Atat timp cat noi romanii ne facem concediile prin alte tari, goniti de preturile uriase si serviciile ingrozitor de proaste din tara, mi-e greu sa cred ca ne putem construi un turism real pe jegul asta.
Exista si „hotelieri” care fac treaba OK, exista oameni care ofera servicii excelente. Ei sunt insa innecati intr-o mare de spertari pusi pe capatuiala rapida.
Orice turist „ars”, nu se intoarce si va spune si altora sa evite „gradina” asta mirifica. De aici ar trebui reconstruit „brendul”. Pe curatenie, servicii bune, frumuseti naturale neviolate de cete de manelisti. Dupa aia vom reveni si noi prin zonele noastre si vom recomanda peste tot.
2010, august 1 @ 21:43
sper ca brandul de tara sa prinda mai mult la straini decat la romani. mi-e teama ca muntii se vor umple de pantofari care nu stiu ce inseamna spiritul muntelui si ca muntii se vor transforma in munti de gunoaie.
2010, august 18 @ 20:19
S-a spus de nenumarate ori, si cam oricine cu putine cunostinte de PR sau Advertising stie faptul urmator: poti crea brandul impreuna cu produsul (sa creasca amandoua odata), poti crea brandul dupa ce ai produsul, dar brand fara produs nu exista. Cam asta nu intelege doamna Udrea. Chiar dumneaei a afirmat ca nu se pricepe la branduri si la marci. Atunci de ce ramane atat de fixata pe ideea asta de promovare cand nu stie in ce consta si – mai ales – nu are ce promova inca.