Manifest pentru minoritari
România e dominată acum de o clasă socială care consideră că trebuie să i se dea. Nu are importanță de unde și de la cine, contează doar să primească ceea ce ea crede că i se cuvine.
Mentalitatea asta nu se poate schimba, cel puțin nu după o viață întreagă de primit. Acest comportament poate înceta doar când sacul s-a golit. Iar el e pe cale să se golească. Din fericire pentru noi, ceilalți, care n-am considerat niciodată că cineva ar trebui să ne dea ceva doar pentru că existăm.
Noi am fost tot timpul minoritari în țara noastră. Mult mai minoritari decât minoritarii care ne reprezintă, mai nou, în majoritatea țărilor europene. Cred că noi am fost, de fapt, cei mai minoritari, dacă pot îndrăzni să spun astfel. Nu fac din asta un titlu de glorie, încerc doar o distincție care poate fi utilă într-o alegere.
Pentru că a fi majoritar sau minoritar în România, din perspectiva relației cu ceea ce câștigi, e o alegere, nu un destin. Poți alege să obții muncit, în loc să ceri sau să furi. Poți alege să-ți bați capul, în loc să-ți bați doar gura. Deși n-ar trebui, la noi e mai ușor acum să ceri sau să furi, dar, ca orice cale mai ușoară, te alegi cu mai puțin, pe termen mediu și lung. Primitul nu e sustenabil, dacă vrei ceva de la viața ta. Funcționează doar dacă ești împăcat trăind la mâna altora.
În ultimul an, m-am bucurat frecvent să văd că minoritatea celor care creează în loc să ceară crește constant. Nu vertiginos, dar constant. Întâlnesc tineri care mă uimesc prin felul degajat și plin de încredere în care construiesc idei, proiecte și organizații menite tocmai să ajute și să învețe alți tineri să-și construiască propriul viitor, pe mâna lor.
Nu le e ușor. Trăiesc într-un mediu ostil acestui fel de a vedea lumea și sunt convins că își pun alegerea la grea încercare în fiecare zi. Probabil că cei mai vizibili au fost cei de la letsdoitromania.ro, care au ales să convingă cât mai mulți români să-și curețe țara într-o singură zi, pe 25 septembrie. Dar mai sunt cei de la viitorplus.ro – axați de proiecte de dezvoltare durabilă; scoaladevalori.ro – cu un program extrem de ambițios de educație pentru liceeni, prin programe susținute de studenți străini; ropot.ro – care creează o comunitate foarte activă de antreprenori sociali sau gomentorship.ro – care vrea să readucă la lumină o comoară îngropată – mentoratul ca formă de creștere și multiplicare a profesionalismului autentic. Nu în ultimul rând, TEDx-urile din mai multe orașe ale țării, care celebrează creativitatea, tenacitatea și puterea de convingere a unor buni vorbitori în public.
Toate aceste organizații sunt doar o picătură, cea pe care eu am avut privilegiul să o descopăr. Cu siguranță, sunt mult mai multe cele pe care nu le cunosc direct și care vorbesc aceeași limbă minoritară. Tineri care au construit doar din ceea ce au descoperit înlăuntrul lor și au ales să împărtășească cu alții asemenea lor. Oameni care nu doar că n-au cerut nimic, dar au ales că e mai valoros pentru ei să ofere.
Ei sunt, pentru generația mea, niște modele. Sunt minoritatea în care eu îmi pun speranțele când mă gândesc la cât și ce fel de viitor poate avea România. Ei cred foarte mult în țara asta, mai mult decât mai reușesc eu. Deocamdată însă, ei nu umplu prima pagină a ziarelor și nici știrile din prime-time. Ei nu prea există pentru publicul larg. Știrile și spațiul public sunt confiscate exclusiv de majoritari. De cei prea mulți, care consumă peste cât produc și care cer încontinuu de la cei puțini care creează și pentru alții.
Deocamdată, acești tineri și organizațiile lor nu fac parte din realitatea de care majoritarii să fie interesați. Pentru că ei nu fac scandal, nu se bat cu pumnul în piept, nu acuză și nu înjură. Nici măcar nu manevrează interese oculte, în stare să pună în mișcare trusturi de presă, instituții și autorități. Ei doar își văd de treabă, cu cei care le înțeleg rostul.
Stimulentele lor nu vin din afară, ci dinăuntru. Din afară le vin doar contrastimulentele: piedicile, nepriceperea, birocrația, invidia, obtuzitatea, durutul în cot al tuturor celor care nu mai știu cum să facă să dea mai puțin și să primească mai mult. Dacă ar fi după mine, aș suspenda câțiva ani parlamentul și aș instaura un guvern de minoritari. Asta ar fi cea mai bună șansă pe care ar avea-o majoritatea la un viitor mai bun.
(Articol apărut în numărul din 19 octombrie al Revistei 22)
Iulian Boia
2010, octombrie 21 @ 17:32
Felicitari pentru articol!Traiasca minoritarii deci!:)
Fara legatura cu subiectul..am realizat ca ar fi util sa incluzi si niste butoane de share pentru articolele de pe blog (linkedin, twitter, facebook) – ar fi mai usor de trimis mai departe.
Numai bine!
ioana dumitrache
2010, octombrie 21 @ 17:42
nu simteam ca fac parte dintr-o minoritate. dar acum sunt mandra de asta!
florin enache
2010, octombrie 21 @ 22:01
Cosmin,
E vremea ca acesti tineri sa aiba suportul nostru.
E vremea ca ceva bun sa se intample.
E vremea sa nu demotiveze si ei .
Experienta insa conteaza !
Cum ar fi ?
„no matter what’s behind those gates …we’ll survive only if we’ll stay together „(gladiator)
neuronos
2010, octombrie 21 @ 22:31
Te pricepi la scris. Minoritate zici ? Sunt atât de mulţi şi caută, se zbat, se implică. Sunt mulţi şi buni !
Tiberiu Cazacioc
2010, octombrie 22 @ 0:09
Salut,
Este timpul sa trecem la actiune. Trebuie formate Grupuri de Actiune Civica. Sistemul numit Romania este defect, bolnav, stricat. Si de fapt filosofia aceasta de viata – sa ne furam unii pe altii, hotie, coruptie, fraude fiscale, gasti si interese, ne-a adus unde ne-a adus. Daca am fi fost crestini cu adevarat ne-am fi respectat unii pe altii, munca, valorile, proprietatea, creativitatea. Dar ceea ce este astazi de valoare este haita in care te afli. Nu esti acolo, nu existi, nu ai acces la resurse, suprevituiesti. Suntem o mare natie de schizofrenici si ipocriti. Trebuie sa se intample ceva. Nu sunt suficiente doar iesirile la curatat gunoi, cand cei care produc gunoiul nu sunt pedepsiti ! Acestia sunt in partide, parlament, primarii, institutii publice, presa, sindicate. Tot establishment-ul romanesc este deterioriat si gaunos. Si majoritatea sunt complici.
Tudor Maxim
2010, octombrie 22 @ 2:34
ma bucur ca ai remarcat toate aceste batai din aripi,din ce in ce mai zgomotoase,care vor duce in cele din urma la o schimbare cu adevarat reala.
urmaresc indeaproape de ani de zile acest fenomen si simt ca intr-un orizont de timp nu foarte indepartat vom ajunge la o masa critica de tineri inteligenti,generosi si cu preocuparea principala de a face bine celorlati.
PS nu uita si de numeroasele proiecte ale Junior Chamber International,www.jcibucuresti.ro
bogdan
2010, octombrie 22 @ 9:26
da, e probabil undeva adanc asezat in noi filmul ca tara in care traim e sub ocupatia altora. in film rolul celuilalt a fost jucat de huni, habsburgi, turci, rusi, comunisti, neocomunisti. dar e doar un film despre Romania! Iar Romania va fi a lor atat timp cat nu ne dam seama ca avem in noi un arhetip asupritului care devine realitate prin porii mentali ai fiecaruia dintre noi. jucam, fara sa ne dam seama, intr-un film. nu cred ca poate cineva aprinde lumina, dar macar ne putem retrage unul cate unul.
kkk
2010, octombrie 22 @ 11:05
un articol exhaustiv,plin de ura la adresa medicilor si profesorilor, de fapt, fiindca ei alcatuiesc ‘grosul’.un divide et impera ‘basescian’!de-am putea privatiza tot, ar fi cel mai bine, sugereaza autorul articolului!
Cristina Adam
2010, octombrie 22 @ 12:00
Intr-adevar o schimbare brusca nu este posibila si asta ne frustreaza pe multi foarte des, dar ne si tine in priza, ne determina sa perseveram si sa ne unim, sa reinventam parghii de dezvoltare a unor comunitati care se cauta pe ele insele de mult prea multa vreme in afara lor.
Fac parte dintr-un astfel de grup de initiativa si aud din ce in ce mai des de actiuni de coagulare a oamenilor care inteleg ce e voluntariatul, ce este responsabilitatea civica, dar inainte de toate sunt oameni care s-au educat sa viseze ca se poate si acum fac sa se poata.
Grupul de initiativa din care fac parte acum se numeste Fundatia Comunitara Bucuresti, iar viziunea noastra este sa investim ideile, banii, timpul bucurestenilor pentru a transforma Bucurestiul intr-un oras in care sa ne simtim ca acasa.
Puteti contribui la aceasta
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHkxbENjMGNORWNKamo4RjFMRmhlM0E6MQ
mai multe la
http://www.exposureroom.com/FCB_eng
Iulian Boia
2010, octombrie 22 @ 14:19
@Cristina Adam: E simpatic ca ne adunam aici:) – si eu fac parte din grupul de initiativa pentru infiintarea Fundatiei Comunitare Iasi (http://www.fciasi.ro)
Succes, numai bine!
Delia Ariciuc
2010, octombrie 22 @ 14:52
…ai reusit sa ne faci mandri si constienti de ceea ce suntem…
Multumim pentru incredere!
Mihai Rugina
2010, octombrie 23 @ 14:37
Draga Csmin,
Sper ca iti amintesti de mine.
Sunt de acord, in principiu, cu tine. Dar, hai sa fim sinceri, tu ai avut sansa sa te ajute Reese Palley.
Dar ce sa faca tinrii din ziua de azi…
Nu prea mai au oportunitati ca in 91 sau 92.
E cam nasol.
In alta ordine de idei, m-a dezamagit faptul ca ai renuntat la URR. Ai dat partidul pe mana unor javre, care il servesc pe dictatorul Basescu. Nasol!!!
Manifest pentru minoritari | Șmen.ro
2010, octombrie 27 @ 16:24
[…] Manifest pentru minoritari […]
iodo
2010, octombrie 31 @ 15:49
pe cand cineva care sa coalizeze aceasta minoritate intr-o noua structura politica care sa apara pe scena romaneasca? cred ca ar putea intra in parlament lejer la urmatiarele alegeri, cu condita sa reusesca sa mobilizeze alegatorii. O parte insemnata poate fi mobilizata prin media virtuala. Pentru a iesi si la suprafata in reality, nu ar fi decat o chestiunede timp daca ar produce evenimente si o strategie de PR.
diaspora, de exemplu, cred ca ar fi castigata instantaneu. desi l-a sustinut in masa pe basescu, se simte acum tradata si cauta o alta solutie.