Pentru sănătatea lui Raed Arafat
Doctorul Raed Arafat este de multă vreme unul dintre eroii mei în viață. Am avut bucuria să-l cunosc abia de curând, la o conferință în care încerca să convingă tineri români, absolvenți de studii în străinătate, să se întoarcă în România. Argumentul principal era că aici mai e încă foarte mult de construit. La finalul conferinței însă, când a atins subiectul recentei propuneri de reformă a sistemului de sănătate, tot el a concluzionat că, paradoxal, mai e și foarte mult de dărâmat.
Pe scurt, Raed Arafat se opune privatizării sistemului de ambulanță și a caselor de asigurări de sănătate. Nu e împotriva introducerii concurenței private, dar ar vrea-o reglementată foarte clar și foarte strict. Fiind un specialist și un practician care a văzut multe sisteme în toată lumea și unul care a construit într-un sistem atât de pestriț ca al nostru, aș înclina să merg pe mâna lui. Aș insista ca expertiza lui să fie un centru de influență.
L-am auzit recent pe Traian Băsescu declarând iritat, într-un interviu, că Raed Arafat uită că și el a început SMURD-ul ca o fundație, deci tot ca privat, cum ar veni. Eu l-am ascultat cu multă atenție, mai bine de o oră, pe doctorul Arafat și cred că nu uită nimic. Și-a amintit cu lux de amănunte o mulțime de detalii de la începuturile SMURD-ului de acum 20 de ani. Persoane, situații, crize și reușite. Nu cred că uită nimic din ce și cum a făcut pentru sistemul de sănătate din România și nici ce i-a făcut sistemul de sănătate lui și inițiativelor lui. Nu uită de toți politrucii și șefii de consilii, comisii și comitete care i-au pus bețe-n roate ori de câte ori au avut ocazia.
Nu știu câtă lume știe de ce SMURD nu funcționează în cadrul sistemului de ambulanță, cum ar părea firesc, ci în cel al pompierilor. Motivul e simplu și năucitor: salvarea a refuzat să-l adopte. Unora dintre mai marii sistemului nu li se părea normal ca mașinile SMURD să ajungă la un accident înaintea salvărilor sau ca un sirian să salveze viața unor români. Astfel de cretini au adus sistemul de sănătate la sapă de lemn și în pofida lor a reușit doctorul Arafat să creeze un sistem integrat de salvare a vieților la care Franța se uită acum ca la un model de urmat. Și a reușit asta în cadrul unui serviciu al statului. Așa ceva e de neprețuit.
Nu mă pricep la organizarea sistemului de sănătate. Dar am avut de-a face cu servicii medicale din România, Ungaria și Austria, și private, și de stat. Nu există comparație între sistemul de sănătate de afară și sistemul de îmbolnăvire de la noi. Eu m-am format într-o cultură de business. Acolo, când dai de cineva care e foarte bun la ceva, mai ales la ceva la care nu te pricepi, cel mai inteligent lucru e să-l atragi de partea ta, să-l întrebi de ce are nevoie și să-i dai cale liberă. Când nu poți să-l ajuți, te asiguri că nu-l încurci. Așa se obțin cel mai rapid rezultatele și performanța.
Nu pot deloc să înțeleg de ce așa o abordare nu are șanse și în politica românească. De ce trebuie ca, sistematic, cineva care reușește cu enorme eforturi să realizeze ceva în structurile statului să fie dat la o parte imediat ce se pune problema reformării structurilor de stat. Cine e mai în măsură să reformeze sistemul decât cei care au făcut-o deja pe cont propriu?
Doctorul Raed Arafat e o persoană foarte rară în spațiul public românesc, spre deosebire de politicienii cu care se confruntă acum și care reprezintă o tipologie mult mai răspândită. Medicul îndrăgostit de România trăiește ca să construiască pentru cei din jurul său. Și construind atât de mult, din nimic și împotriva curentului, a dobândit un fel de înțelegere și determinare care sunt, și ele, foarte rare. Are viziune, metodă, pricepere și rezultate. Adică tot ce lipsește mai tuturor opozanților lui. Cel mai prost lucru pe care clasa politică îl poate face acum pentru sănătatea românilor e să-i ignore doctorului Arafat cei 20 de ani de muncă în slujba sănătății românilor.
(Articol apărut în numărul din 10 decembrie al Revistei 22)
Iulian Boia
2012, ianuarie 10 @ 15:56
Cred ca ai exprimat foarte bine ingrijorarile pe care le avem multi dintre noi. Si eu sunt de parere ca ar fi o greseala mare de tot sa-l forteze sa demisioneze.
Mai cred ca ar trebui sa urmarim cu atentie si sa participam la dezbaterile privitoare la aceasta lege. E prea importanta ca s-o lasam doar pe seama politicienilor.
Sper sa iasa bine pina la urma!
Minxi
2012, ianuarie 10 @ 16:43
Raed Arafat a venit cu un sistem de inspiratie privata, organizat oarecum de niste privati (la inceputuri), a facut concurenta unui sistem de stat care S-A OPUS, iar acum smurd e privit ca fiind mai bun decat ambulanta, desi prea putini pricep ca cele doua sunt complementare.
Concurenta deci a fost buna pentru pacient. Acum Arafat e cel care se opune…
mia9
2012, ianuarie 10 @ 17:01
Intr-un interviu aparut pe youtube Raed Arafat explica de ce se opune privatizarii medicinei de urgenta:
1) personalul medical ca va asigura interventiile de urgenta va fi practic tot acelasi, dar se va muta de la o firma privata la alta la fiecare 3-4 ani, cand firmei i se va termina contractul cu Ministerul Sanatatii. Personalul va fi mereu ingrijorat ca nu stie pentru cine va lucra, cum vor fi salariile etc.
2) datorita faptului ca firmele care vor asigura serviciile de medicina de urgenta se vor schimba la fiecare 3-4 ani, nu va exista o politica de continuitate. Firmele nu sunt interesate sa faca planuri pe termen lung, din moment de contractul lor e pe 3-4 ani.
Raed Arafat da exemplul Slovaciei si Suediei, unde spune el ca medicina de urgenta sufera din cauza privatizarii.
Aici e interviul: http://www.youtube.com/watch?v=SJikOCSS9gE
Cosmin Alexandru
2012, ianuarie 10 @ 17:29
Am mai găsit argumentele lui Raed Arafat descrise bine și aici: http://www.criticatac.ro/12991/raed-arafat-a-demisionat-explicatiile-sale/
oana pellea
2012, ianuarie 10 @ 17:39
Da. Felicitari Cosmin pentru articol si pentru atitudine.
Cosmin Alexandru
2012, ianuarie 10 @ 17:44
Mulțumesc, Oana! Sper să ajute în vreun fel îndemnurile noastre publice.
polimedia.us/fain/
2012, ianuarie 10 @ 18:03
Cosmin Alexandru – Pentru sanatatea lui Raed Arafat…
„Pe scurt, Raed Arafat se opune privatizării sistemului de ambulanţă şi a caselor de asigurări de sănătate. Nu e împotriva introducerii concurenţei private, dar ar vrea-o reglementată foarte clar şi foarte strict. Fiind un specialist şi un practician …
Filip
2012, ianuarie 10 @ 18:19
S-a nascut in Siria dar este palestinian, oricum e ciudat de interesant cum un siriano-palestinian devine mai patriot decat un chior care ne reprezenta cu succes la Anvers tara. Straniu nu?
Cristian Pinzaru
2012, ianuarie 10 @ 18:45
so romanian…
Dan Jipa
2012, ianuarie 10 @ 19:08
Fata de cel care il critica, dupa ce l-a si decorat, dr Raed Arafat are experienta in acest domeniu, si bun-simt.
alina
2012, ianuarie 10 @ 19:19
Eu lucrez in sistemul sanitar de cativa ani buni.Pot sa va spun ca Arafat a facut o multime de lucruri bune pentru sanatatea romaneasca de la legi pana la lucruri practice.Nu stiu cata lume stie ca ambulantele SMURD sunt conectate direct cu spitalul de URG Floreasca,prin monitoarele care supravegheaza si monitorizeaza ekg
alina
2012, ianuarie 10 @ 19:24
Poate sunt persoane care cred ca nu este bine ca sistemul nostru de sanatate sa functioneze.Poate ca este mai bine pentru unii sa moara cat mai multe persona,ca tot au spus ca sunt prea multi pesionari.Din exeperienta va spun ca sistemul privat nu poate lucra in acest regim de urgenta ,lucrez in sist privat si stiu ce vorbesc.Ar trebui sa se piarda foarte multe vietii pana ar fi totul pus la punct.Asa ca,pe cat se poate sa-l sustinem pe Raed Arafat,pentru ca a facut multe lucruri bune pt sistemul nostru de sanatate,si ar mai putea face inca
Gruia
2012, ianuarie 10 @ 20:06
Excelent punctat, Cosmin. Nu o puteai spune mai bine.
Cosmin Alexandru
2012, ianuarie 10 @ 21:08
Mulțumesc, Gruia. L-am urmărit pe doctorul Arafat și în seara asta la Realitatea. Unul la un milion, dacă nu cumva unul la 22 de milioane…
Judge Dread
2012, ianuarie 10 @ 22:03
Daca nici acest adevarat OM nu a facut bine infiintand SMURD-ul (mai ales ca a facut-o PE BANI LUI), atunci ne meritam soarta!Cand l-am auzit ieri pe basescu (cu litere mici ca si sufletul lui) ca-i imputa domnului Raed ca inca mor oamenii chiar si cu serviciul SMURD, imi venea efectiv sa-l injur!Pai ce a facut basescu DIN BANI LUI pentru Romania?Absolut NIMIC!Pai si atunci cum isi permite sa-l critice pe Doctorul Raed?Concluzia: Doctorul Raed e 100% mai ROMAN decat basescu.Astia (PDL, PSD, PNL si alte adunaturi politice) nu se lasa pana nu distrug tot ce este bun in ROMANIA!
Syncron
2012, ianuarie 10 @ 22:39
Gata. Ma fac voluntar la SMURD. Bun articol.
Rada
2012, ianuarie 11 @ 10:02
Excelent articol! Referitor la Raed Arafat… L-am urmarit de cand a lansat SMURDul… E un om extraordinar! A facut lucruri frumoase pentru Romania si le va face in continuare… tara il sustine! 🙂
aniela
2012, ianuarie 11 @ 11:59
Felicitati pentru articol De bun simt ca si omul la care se refera! Sunt de mult timp in strainatate si am urmarit tot ce se intampla in Romania , cu mare tristete Biet popor , pe ce maini a incaput!!!
Doctorul Arafat ramane o valoare indiferent ce vor incerca sa faca neispravitii din jurul lui
Se pare ca Murphy a avut dreptate , nici o fapta buna nu ramane nepedepsita!
Raluca
2012, ianuarie 11 @ 13:33
In anii de pionierat, SMURD functiona pe baza de voluntariat, iar Arafat era medic activ alaturi de alti cativa – Dr. Bratu, Dr Boieriu, Dr Popescu…aveau toti sustinerea colegilor din Sp Judetean Mures si sprijinul enorm al profesorului Chiorean – fost sef de clinica ATI.Dincolo de cadrele medicale voluntarii au pus un umar real sustinand gratuit SMURD-ul, ajutandu-l sa infloreasca si sa devina un „copil minunat”.
Era o nevoie locala acoperita de un entuziast – Arafat, care a atras alti entuziasti, apoi un oras intreg, un judet, toti au sarit sa-i sustina initiativa…
Altii din alte zari au admirat sistemul si l-au dorit si au decis sa-l adopte…
Asa SMURD a crescut si a inflorit pe plan national…
E firesc cand investesti sa ai dreptul sa culegi roade, e firesc sa stii ce vrei si sa lupti pentru aceasta, altfel care are fi rostul?
Politica insa are alte fatete, alte legi, iar a adapta entuziasmul si profesionalismul intr-o apa murdara este putin utopic.
Admir faptul ca desi constiientizand acest mediu, Arafat a avut curajul sa intre in sistemul politic ca sa schimbe ceva – a fost de departe un curajos, un Don Quixote, deloc indiferent ca multi dintre noi, a venit pe scena de unde se poate genera o schimbare…
E un exemplu de „imi pasa” si e o alegere.
Eu zic ca daca entuziasmul va ramane, dorinta de a lupta ramane…Arafat va continua ce a inceput alaturi de colegii lui si candva, cu siguranta, societatea romaneasca va recunoaste contributia si lupta sa si i se va alatura…
Asadar dincolo de vorbe si comentarii…e bine sa aratam actiune si sa urmam un exemplu…e un alt moment de trezire!
Alegand diferit, acceptand clasa politica actuala, Romania vom ramane natiunea care va alege prin a da un vot de blam, va fi natiunea care isi va cauta valorile peste granite…
Marius
2012, ianuarie 11 @ 14:27
Urmaresc acest subiect cu interes,si sunt dezamagit de faptul ca un OM,foarte valoros precum este DOMNUL RAED ARAFAT,a fost constrans sa paraseasca o functie importanta,functie din care a facut mult bine poporului roman.Dar importanta pana la urma nu este functia,ci calitatea exceptionala pe care o are acest OM,iar explicatia acestei calitati trebuie sa o cautam in mentalitatea si educatia pe care o are cultura din care provine DOMNUL RAED ARAFAT,mentalitate care te face sa ai coloana vertebrala, cinste si onoare,calitati care din pacate noi,romanii,nu prea le avem.Aceste calitati te fac sa ai curajul sa iti spui parerea,chiar daca la mijloc este functia pe care o ai la un moment dat.Am o mare stima pentru acest OM,chiar daca nu-l cunosc personal.Totusi inclin sa cred ca nu sa lasat infrant,deoarece nu este in mentalitatea si traditia poporului din care provine acest om,doar va continua lupta pe alt front.Pacat ca altii doresc sa profite din aceasta situatie,respectiv anumiti politicieni,care au si iesit cu declaratii neconvingatoare,si care se implica intr-o lupta care nu este a lor.Noi,cei care privim din afara acest subiect,trebuie sa invatam ca este mai bine sa avem curajul de a spune lucrurilor pe nume,fara a ne crampona de scaunul pe care-l ocupam.Bravo DOMNULUI RAED ARAFAT,pentru atitudine si modul in care sa exprimat.
cristina mailat
2012, ianuarie 11 @ 15:00
Foarte bine punctat. Poate sa inteleaga oricine cum stau lucrurile. Din pacate stau prost…
Marius
2012, ianuarie 11 @ 17:06
Va recomanda sa cititi cartea Fanaticii in care jurnalistul Vlad Mixich, printre cele 10 portrete de oameni deosebiti, il aseaza si pe Raed Arafat. Recunosc ca nu am citit din ea decat cateva pagini care erau ca prezentare pe internet. Urmaresc de mult timp sa imi cumpar cartea. Dovada ca merita citit portretul lui Raed Arafat din aceasta carte sta articolul aparut pe hotnews. Pana cand ajungeti (voi ajunge) la librarie, recomand sa cititi articolul scris de Vlad Mixich.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9666229-fanaticul.htm
Revolutionari de Facebook ? | AurasMihai.ro blog
2012, ianuarie 12 @ 10:24
[…] Revolutionarii de facebook dau share la “stirea unui prieten, cu fata intepata in tramvaiul 41” (foarte similara cu isteria de acum cativa ani cu povestea cu acul infestat cu HIV din cinematografe sau cea cu ambulantele care rapesc copii mici) si la pagini de suport si sustinere pentru domnul doctor Raed Arafat si SMURD. Exista si partea mai buna, uneori mai gasesti si articole bune. Ca asta. […]
Marin
2012, ianuarie 13 @ 6:26
S a intilnit constructorul cu demolatorul ;este mai usor sa distrugi decit sa construiesti. Sper ca Basescu sa si primeasca plata intr o zi pentru „serviciile”aduse poporului roman. Asa sa ne ajute dzeu!
Marius
2012, ianuarie 13 @ 12:45
Au trecut 21 si unu de ani,din momentul in care a inceput o miscare de protest.Numele cel mai vehiculat atunci era Lazlo Tokes,deci nu era de origine roman.Astazi numele cel mai vehiculat este Raed Arafat.Sa fie oare un semn?De curand a ars biserica Sfantul Pantelimon,situata pe strada Ioan Pop de Basesti.Sa fie oare un semn?
Luca
2012, ianuarie 16 @ 14:39
Poate că e momentul ca URR să reapară în viața politică!
Cristi
2012, ianuarie 16 @ 23:27
Permiteti-mi o fabula, mai intai: „Un soarece statea la partea posterioara a unei vaci. La un moment dat, vaca trage o balega pe soarece si-l acopera incat nu-i ramane afara decat coada. O pisica din apropiere care urmarea scena vine, prinde soarecele de coada, il scoate din balega, il scutura si-l mananca. Dupa ce vaca pleaca de la locul faptei, un stol de vrabii se aseaza pe balega si incep sa manance ciripind puternic cu vioiciune. Un vultur care plana peste tot ascest peisaj, se repede in picaj asupra vrabiutelor si le mananca.
MORALA: Nu toti cei care te baga in rahat iti vor raul, cum de altfel nici toti care te scot din rahat iti vor binele, iar daca te-ai bagat in rahat macar sa te bagi de tot, iar daca ai inceput sa mananci rahat, macar sa-ti tii gura…”
Acum, o intrebare-test, de morala si etica: daca un om face bine comunitatii prin activitatea lui profesionala, trebuie sa i se treaca cu vederea faptul ca in acelasi timp foloseste in interesul propriu sau al apropiatilor sai resursele publice asupra carora are putere de decizie? Intrebare e ipotetica, deci ma astept la un raspuns de principiu. Putem folosi apoi ca studiu de caz situatia descrisa aici: http://prisacariu.kamikazeonline.ro/2012/01/12/de-ce-nu-mi-e-simpatic-raed-arafat/ – pentru asta raspunsul ar trebui sa inceapa cu „In cazul in care s-ar dovedi ca…”
Dilema e foarte serioasa (daca e o dilema, de fapt), iar ideea de final ar fi ca exista de multe ori „two sides to every story”. Exaltarea si concluziile categorice sunt apanajul celor care nu cauta adevarul ci doar confirmarea propriilor prejudecati.
takeda
2012, ianuarie 31 @ 16:20
impartasesc intru totul. o explicatie: partidele si reprezentantii lor nu inteleg domeniul „vocatie”. „oportunitate” este de departe mai aproape de ei.
mary
2012, martie 28 @ 20:29
Am participat la o intalnire cu Dl. Arafat – vroiam sa il vad mai de aproape. Am pus si o intrebare si mi s-a parut ca este usor stingherit cand l-am intrebat daca se poate replica mai repede si cel putin la fel de bine SMURD-ul si in alte locuri… A dorit clarificari:”Unde, in Romania?” „Da”, am raspuns eu. Raspunsul a venit rapid:”Dar mai sunt 2 locuri unde deja am inceput implementarea sistemului SMURD!” Ciudat, mi-am spus in sinea mea, cu adevarat simteam ca parca se opune unei alte concurente.
Pentru nelinistea deplina a domnului Arafat trebuie sa spun ca visul meu este un sistem de urgenta in care sa lucrez – si ca il simt si il doresc util oamenilor, desi nu am specialitatea medicina.
Ceva, ceva m-a pus un pic pe ganduri…
A mai fost o intrebare interesanta pe care am retinut-o: „De ce incearca sa atraga tinerii? De ce tinerii de la ASE?”
There is a puzzle and something is telling me that soon there will be an answer for it! Good luck!