UnderWorld Class
În zona Pipera, la parterul clădirii de birouri în care lucrez, s-a deschis de curând un nou centru World Class Spa&Fitness. Eu n-am vrut abonament nici pentru spa, nici pentru fitness, ci doar pentru piscină. Îmi place să înot. Am vizitat locul înainte să se deschidă, în faza de amenajări finale și mi s-a părut cam întunecat, dar mi-am zis că e încă în lucru iar finalul va fi unul fericit.
Să vă descriu finalul ăsta, la prima mea vizită acolo, în noiembrie anul trecut. Am trecut de recepție și am intrat în vestiar. Un culoar îngust de 2 metri și lung de vreo 20. Pe jos gresie neagră, mată. Pereții, negru mat. Tâmplăria dulapurilor și a banchetelor, negru lucios. Hmm. M-am schimbat, la propriu și la figurat, și m-am dus la toaletă. Un metru pe un metru, neagră. Apoi am trecut la dușuri. Complet negre, toate. Hmm, hmm. Plin de angoasă și speranță în același timp, am deschis o ușă de sticlă… neagră și am intrat în incinta piscinei, la subsol.
Deja oarecum în transă, am intrat în apă și m-am uitat de jur împrejur. Fundul piscinei, negru mat. Pereții, de jur împrejur, negru mat. Tavanul, negru mat, spart din loc în loc de câteva pătrate de plastic alb opac luminate cu neoane reci. Un singur gând mi-a mai putut trece prin minte: WTF!?!
Există cineva care a fost plătit să facă în așa fel încât oamenii să înoate într-un cavou? Ce fel de școală trebuie să faci pentru asta? Mai trăisem nu demult o experiență similară într-un hotel, pe care am descris-o aici. Dar acolo rezistasem două zile. Aici am abonament pe un an.
După prima vizită, cineva de la club m-a sunat să-mi ceară feedback. Am apreciat gestul și m-am bucurat să i-l dau, politicos dar cinstit. Persoana de la celălalt capăt al firului a fost destul de încurcată și mi-a spus că intenția designerului a fost ca atmosfera să fie sobră și că nu crede că se mai poate schimba ceva, că nu pot înlocui gresia.
Ambele argumente m-au descumpănit. Primul, că atmosfera din piscină trebuia să fie sobră. Păi atunci să ne lase să înotăm în smochinguri negre, cu papion și pantofi de lac. Iar în loc de prosoape să ne dea niște fețe de masă scrobite. Și ce atâtea șezlonguri, câteva scaune de conferință drapate ar fi mai mult decât suficiente. Trecerea de la sobri la țepeni ar fi doar o chestiune de timp.
Una din două: ori designerul cu pricina a fost cât p-aci să se-nece când era mic și mai poate asocia apa doar cu sfârșitul, ori n-a intrat în viața lui treaz într-o piscină și i s-a părut tot timpul că restul sunt foarte sobri. În lumea din care vin eu, e adevărat mai de modă veche și mult mai puțin tenebroasă decât asta în care am intrat acolo, la piscină te duci ca să te relaxezi, să te revigorezi, să te bucuri, să înoți, să te joci cu copiii etc. A, am uitat: locul de joacă în apă pentru copii, negru complet. O veselie. Jacuzzi-ul, negru, sus, jos, stânga, dreapta. O oală neagră cu smoală bolborosind. Relaxare totală. Finală, chiar.
Al doilea argument: nu mai putem face nimic. Aș putea eu, cu câțiva prieteni, gratis. Golim piscina de apă, aducem câteva găleți cu vopsea de diferite culori vii!!! și le aruncăm la întâmplare pe pereți. E tot o treabă foarte modernă, din câte am văzut eu prin galeriile de artă contemporană. Iar apoi putem să ne bucurăm cum se cuvine de abonamentele pe care le-am plătit.
Cred că la tot centrul au lucrat mai multe echipe. Pentru că la sălile de aerobic și fitness sunt culori calde, tonice, dotări de ultimă generație, oameni amabili, nu-ți vine să mai pleci de acolo. De dincoace, aproape că nu mai poți să pleci. Cei cu aparatele sunt în rai. Noi, ăștia cu apa, trebuie că avem de spălat niște păcate. Și ar fi păcat să rămână așa.
Ceva nu e în regulă, ori cu mine, ori cu designul modern de școală sobră. Și pentru că realmente aveam dubii de inadecvare personală, n-aș fi scris articolul ăsta, dacă n-aș fi auzit în vestiar, la ultima vizită în underworld, doi clienți împărtășindu-și nemulțumirea față de lugubrul deprimant din jurul lor. Deci, dorință de resuscitare a locului ar cam fi.
2012, ianuarie 7 @ 12:25
@) Cosmin Alexandru
La inceput, cind citisem primele rinduri, devenisem putin invidios, ca in Iasi e penurie completa de bazine de inot! Dupa aceea, mi-a trecut! Nu prea ma vad stind citeva ore intr-un spatiu negru complet! Designerul nu era, cu siguranta, chiar intreg la cap. Bun, de acord. Dar investitorii erau?!
2012, ianuarie 7 @ 12:35
@Liviu. Sper să aflu, dacă am noroc să ajungă articolul ăsta și la ei 🙂
2012, ianuarie 7 @ 13:26
Daca nu vad si poze nu pot sa cred asa ceva! Omul s-o fi gandit ca nu va merge afacerea si se va reprofila in … altceva.
2012, ianuarie 7 @ 21:21
Cred ca ideea principala a fost ca negrul e rezistent la jeg:) Va dati seama ca nu vor sari cu peria si detergentii pentru price pata:) fie ea pe toaleta, la dusuri sau aiurea in piscina.
2012, ianuarie 7 @ 23:46
Pentru imagini: http://www.constructiipiscine.ro/piscina-upground-world-class/ Citez: „Piscina de la Upground este prima care este realizata in noul concept World Class si are o personalitate aparte, unica.” 🙂
Am fost si eu de cateva ori, avantajul este (si probabil va ramane) ca nu e aglomerat – daca te tine psihicul, bineinteles 🙂
2012, ianuarie 8 @ 0:04
@Cristi. Așa e, dar nici nu prea are cum să fie aglomerat, că nu pot înota mai mult de 3 persoane simultan în piscină, una pe fiecare culoar.
2012, ianuarie 8 @ 0:39
Hm, sa inteleg ca nu ai fost niciodata la World Class Down Town (fostul Hotel Bucuresti, actual Radisson)? Incearca, ar trebui sa ai acces si acolo cu abonamentul de la Upground. Iti garantez ca se poate inota si cu cate 3-4 oameni pe un culoar, e nevoie de putin efort de coordonare si de bun simt, dar se poate… Mai nasol e cand sunt mai multi, dar n-am ajuns inca la nivelul de „dezvoltare” al Chinei: http://fs66.trilulilu.ro/imgs/kamyy/la-piscina-in-china_7ca01bdf1baa78.jpg 🙂
2012, ianuarie 8 @ 17:08
Imi pare rau ca ti-ai facut abonament pe un an, si-mi pare rau ca am ras ca nebuna citind textul tau. Ar fi trebuit sa fiu putin mai sobra in circumstantele astea.
Sper sa-mi scuzi iesirea necontrolata. Ma duc sa-mi pun un pulover negru.
2012, ianuarie 9 @ 9:52
am fost o singura data in pipera la piscina si mi s-a parut o baza de antrenament pentru trupele speciale unde se fac teste de anduranta in conditii extreme; mi s-a parut mai parut si un subsol de bloc inundat in care s-au gandit sa faca o piscina; dar nu poti sa-ti recuperezi abonamentul?
2012, ianuarie 9 @ 9:53
sau mi se pare ca poti sa-ti schimbi locatia abonamentului din 3 in 3 luni
2012, ianuarie 9 @ 14:58
🙂 tare
2012, ianuarie 9 @ 15:30
Pana acum am auzit numai de bine despre ei si mai ales ca tin cont de parerea abonatilor. Asa ca e foarte posibil sa se ia in calcul si schimbarea culorilor.
Cred ca deja a ajuns articolul si la ei 🙂
2012, ianuarie 9 @ 16:17
Cel mai grav e cand se aprind luminitele si se pot observa toate firele de par si (scuze pentru exprimare) mucii din bazin, ceea ce provoaca o sila cumplita.
2012, ianuarie 10 @ 18:18
:)))))
2012, ianuarie 10 @ 18:54
na, c-am ras 🙂 si mi-am amintit de un banc, te sun sa ti-l zic 🙂
2012, ianuarie 10 @ 21:39
Vai, am ras cu lacrimi citind textul tau. Exact acelasi sentiment l-am avut eu acum cateva saptamani, cand am zis sa testez si Upground si Radisson, sa vad ce aleg pana la urma. Mormantal de sinistru acest Upground, desi infinit mai putin aglomerat ca Radisson. Dar vorba unui cititor, daca te tine psihicul…
2012, ianuarie 16 @ 23:02
: )))))))))))) senzational… imi imaginez un domn cu burta.. si cu un lant mare la gat care a zis echipei de muncitori „beieti.. negru. tot. tot sefu? tot. asa am vazut eu in italia la var’miu. punem gresie d’aia scumpa sefu?scumpa. cea mai scumpa…”
2012, ianuarie 17 @ 0:01
Mentinand tonul „sobru” al antecomentatorilor pot spune ca lipseste un cerc cu P la inceputul articolului. Desi poate parea un articol…negru mie mi se pare ca de fapt ofera un serviciu stabilimentului respectiv. Reclama negativa e reclama negativa dar articolul asta aduce mai degraba a prezentare de calitati care pentru a fi mai credibile sunt scrise ca reclama negativa. N-am fost acolo (inca) dar daca n-ar fi atatea linii drepte si neoanele asa puternice cred ca m-as simti ca intr-o pestera, iar ideea de pestera intr-un oras de campie e chiar interesanta.
Altfel poate apare la CES vreun model de ochelari cu tehnologie augmented reality si atunci tot negrul ala nu mai conteaza.
2012, ianuarie 20 @ 13:57
Cred ca designer-ul a avut un umor negru.
Merci pentru pastila cu zambet!
O vara imposibila | Maratoane lirice
2012, iulie 28 @ 2:38
[…] urma de poezie din acest sport, daca o exista vreuna. (Nu insist cu descrierea, Cosmin Alexandru o face mai bine, dar cred ca pot sa inteleg ce simteau transfugii care treceau Dunarea la sarbi , inainte de […]
2013, mai 11 @ 9:55
si cireasa de pe tort…si managera se numeste NEGRILA :))) eu am renuntat la abonament din acelasi motiv. plateam degeaba ca nu ma tragea inima deloc sa intru in piscina aia neagra in care aveam impresia ca ma prinde un crocodil de picior. genial articolul!
2013, august 8 @ 14:42
Am trait si eu senzatia asta. vad ca suntem mai multi 🙂