Realitatea trasă de păr
Duminică după-amiază ninsoarea alterna cu lapovița și, cum urma să fac un drum prin oraș, am deschis televizorul să văd cum e prin București. M-am îngrozit. Atât țara, cât și Capitala erau arătate ca fiind sub asediul viscolului și înghețului. Pe unul dintre canale, o moderatoare vocifera către primarul Oprescu despre condiții impracticabile ale carosabilului în plin centrul Capitalei, pe altul o altă reporteriță vorbea agitat despre revolta bucureștenilor față de autoritățile locale și așa mai departe.
M-am grăbit să ies din casă înainte ca totul să se blocheze iremediabil. Când am urcat în taxi l-am întrebat pe șofer cum se circulă. „Bine“, mi-a zis, liniștit. Cum „bine“, am zis, că la televizor zice că e dezastru. „E, la televizor…, acolo caută doar senzaționalul și panica. Nu prea au treabă cu realitatea“. Am tăcut, tinzând să-l judec ca fiind unul dintre aceia care sunt împotriva tuturor, din principiu. Dar, străbătând orașul dintr-o parte într-alta, a trebuit să-i dau dreptate. Mașinile erau puține, străzile principale curățate, utilaje destul de multe, niciun ambuteiaj sau semn de catastrofă iminentă.
Discrepanța asta flagrantă între ce mi se arăta la televizor și ce vedeam pe stradă mi-a amintit de o altă întâmplare care m-a pus pe gânduri. În seara de 18 ianuarie, după perioada de vârf a protestelor din Piața Universității, am avut de mers la Intercontinental, la un eveniment. Trecând pe bulevard, am văzut din mașină prima bandă ocupată complet cu care de reportaj ale televiziunilor, înconjurate de multe schele pe care erau montate nenumărate camere de luat vederi și reflectoare foarte puternice. Primul rând de protestatari era la o distanță de câțiva metri de ele, scăldat în lumină, și se manifesta foarte vocal, agitând steaguri și pancarte de tot felul. Pe treptele din fața parcului Teatrului Național se aliniaseră vreo 3-4 rânduri de oameni nemulțumiți, pe o lungime cam de 50 de metri. Sentimentul, văzând asta de pe bulevard, era că oamenii care se vedeau erau doar primele rânduri din ceva ce părea o mare manifestație.
Când am coborât, însă, din mașină și am mers pe trotuar înspre intrarea în hotel, am rămas, uimit, pe loc. În spatele celor 3 rânduri de manifestanți foarte agitați nu mai era nimeni. Parcul și împrejurimile erau goale. Am avut atunci sentimentul presant că asist la un fenomen creat pentru el însuși: manifestanții erau acolo pentru că se filma, iar televiziunile filmau manifestanții ca să-și fabrice singure o știre. Vociferarea se întâmpla strict în spațiul din fața camerelor TV, pentru ele. Televiziunile încadrau doar câteva zeci de protestatari, pretinzând că ne aduc în case știrea unor manifestații de mare amploare.
Nu zic că n-au fost zile în care lucrurile au stat exact așa, iar miile de manifestanți au venit acolo independent de mass-media. Dar pe 18 ianuarie am văzut cu ochii mei că ele nu stăteau așa decât la televizor. Nu zic că în București n-au fost zile cu probleme cu deszăpezirea, cu viscolul și cu înghețul. Dar pe 5 februarie lucrurile nu stăteau așa decât la televizor. Concurența nu pare a mai fi pe surprinderea realității pentru telespectatori, ci pe surprinderea telespectatorului prin inventarea realității.
Panta asta mi se pare foarte periculoasă, pentru toată lumea. Dacă televiziunile au ajuns să fabrice senzaționalul cotidian de dragul audienței, audiența nu poate decât să fabrice teamă, disperare și isterie din cauza televiziunilor, care le vor transforma în noi știri. Asistăm la o pervertire galopantă a realității celei mai mundane, în care publicul devine captivul unei realități construite doar pentru ca el să nu-și dezlipească ochii și emoțiile de la ea.
Cei care au șansa să verifice singuri realitatea pot să capete o neîncredere funciară în televiziuni și mass-media, precum taximetristul meu. Cei care nu au șansa asta devin promotori fără voie ai unei agende care nu e a lor. Când s-a declanșat săptămâna trecută isteria cumpărăturilor de-a valma de frica unei ierni „ca-n ’54“, o cucoană, întrebată la un jurnal de știri ce caută în creierii nopții cu căruciorul umplut până la refuz în supermarket, a declarat hotărâtă că a venit să golească rafturile „ca să intre și ea în rândul lumii“ (lume pe care o văzuse la televizor golind rafturile).
Iarna e grea, dar nu e ca-n ’54, însă nici televiziunile românești nu mai sunt ce erau odată: surse de informare, de reflectare a unei realități care există și în afara lor sau a intereselor lor.
(Articol apărut în numărul din 7 februarie al Revistei 22)
razvan
2012, februarie 7 @ 15:53
Maybe this would help
http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/01/a-healthy-information-diet-the-case-for-conscious-consumption/251634/
bogdanv
2012, februarie 7 @ 16:14
Nimic mai adevarat. Am scris si eu citeva rinduri pe aceasta tema acum o zi (http://sfinxstone.blogspot.com/2012/02/iernile-de-alta-data.html) caci iernile de alta data mi s-au parut mult mai grele doar ca mai putin mediatizate. Dar esenta in aceast poza este goana dupa senzational a massmedia care fabrica orice: dintr-un chibrit aprins face un incendiu, dintr-un lighean varsat face inundatie si dintr-o ploaie face potopul lui Noe. Cred ca undeva societatea ar trebui sa amendeze cumva aceste manipulari si pe acesti reporteri care nu fac altceva decit sa vinda iluzii morbide sau realitati contrafacute.
miluch
2012, februarie 7 @ 17:37
Mai simplu spus, cred ca fiecare adult normal care va privi aceste facaturi si manipulari le va suporta odata, de doua ori…de noua ori, la un moment dat ori va stinge tv-ul ori va muta pe alt canal sau isi va lua informatiile din alte surse. Oricum, dupa parerea mea „rating”-ul este ceva inventat si umflat excesiv. Foloseste probabil exclusiv la stabilirea tarifelor de publicitate…
Doina Elena
2012, februarie 8 @ 16:09
Buna dimineata!!! v-ati trezit? sunt ani si ani de cand televiziunile nu prezinta decat dezastre. Si daca nu exista unul, il fabrica numaidecat! M-am certat in urma cu cativa ani cu un lucrator in televiziune pe tema educatiei prin TV si mi-a raspuns ca nu este de datoria televizunilor private sa faca educatie: asta ar trebui sa faca televiziunea nationala!!!! Televiziunea privata este interesata de rating si de facut bani. Sa ne mai miram?!?!?!?
Iulianj
2012, februarie 9 @ 11:24
1984. Big Brother is wathing you.
Cred ca dezinformarea asta voita s-a facut dintotdeauna. S-au schimbat doar spectatorii si interesele. Inainte de ’89 se ridica in slavi conducatorul si se defaima Occidentul. Acum parca se vrea cu tot dinandinsul sa fim mai putin decat ceea ce suntem cu adevarat. E trist (cel putin)…
bogdan
2012, februarie 9 @ 18:57
ne apropiem de contextul din Idiocracy..
silicon_v
2012, februarie 10 @ 11:20
Au si americanii, parca, o vorba buna despre presa: Sa nu lasam realitatea sa ne strice o stire buna.
E drept ca la noi deja au depasasit cu mult faza asta, am ajuns pe la: „ia sa aranjam noi un pic realitatea, pe ici pe colo, ca sa ne dea o stire buna”
Cosmin
2012, februarie 10 @ 13:14
Dac-ar fi sa fiu unidirectional, as zice ca it’s all about the money. Rating cu orice pret ca sa curga publicitatea. Starea decadenta a presei are insa cauze mai adanci, care probabil pornesc de la educatie si valori lipsa. Moral stam foarte prost. Si nu cred ca internetul e colac de salvare.
[vezi si http://www.youtube.com/watch?v=Uk8x3V-sUgU%5D
Dar Cosmin, subiectul asta-i vechi si mi se pare ca l-ai abordat cu o naivitate indusa 🙂 Bine, vad c-ai scris pentru Revista 22, deci poate targetul lor avea nevoie de o astfel de daramare lenta a mitului televiziunii. Nu c-as fi un om care se impotriveste din principiu, dar, hai sa fim seriosi, cred ca de prin liceu (daca esti educat intr-un bun spirit critic) incepi sa-ti dai seama ca presa nu e de buna-credinta. Si dupa facultate iti dai seama ca idealismele pe care le inveti la facultatea de presari nu au absolut nici o treaba cu realitatea din teren. Oamenii din media pot confirma. Cei care merg pe teren sau care stau in spatele tastaturilor si hranesc internetul cu continut fara numar.
Cat despre proteste – am fost acolo in prima saptamana zi de zi tocmai ca sa inteleg ce nu-mi zicea presa. Si am observat ca preferau sa filmeze mai degraba multimea de la TNB decat cea de la Fantana. Iar componenta multimilor era diferita in functie de trotuarul pe care te aflai. Si da, erau momente in care parea ca e un cerc vicios intre tv-protestatari, dar depinde si pe la ce ora ai trecut acolo si ce zi era si cat de frig era 🙂
Catalin
2012, februarie 15 @ 10:45
Multumesc pentru postul asta. M-am temut ca sunt singurul nebun care a vazut protestand doar o mana de oameni.
Totusi, trebuie sa recunoastem ca indiferent de cati oameni au fost in piata, protestele au produs efecte.