Poțiunea de cenzură
De așa ceva ar avea nevoie clasa noastră politică. Și nu numai ea. Guvernul PDL a căzut din cauza trădătorilor. Dar tot așa a ajuns la putere. Prin alianța cu PC, care a trădat PSD-ul ce tocmai îl adusese în parlament. Și tot așa a rămas la putere. Prin alianța cu UNPR-ul compus din trădători ai PSD, care i-a adus în parlament. Dacă nu se întâmplă nimic notabil, și viitorul guvern USL, oricând va veni la putere, va cădea tot din cauza trădătorilor. Și nimeni nu pare să învețe. Nimic. Niciodată.
Cineva ar trebui să prepare o poțiune pe care să o înghită mai marii partidelor și care să le dea curajul să rezolve acest rictus moral de pe fața politicii românești. Problema cea mai mare nu e că oameni lipsiți de onoare există în politică – ei există în toate domeniile –, ci că, în momentele cruciale, ei dobândesc valoarea cea mai mare, lor li se fac ofertele cele mai consistente pentru a trăda, pentru că trădarea înclină balanța puterii. Iar trădarea devine un motiv de mândrie și de invidie. Devine modelul de urmat. Niciun partid n-are îndrăzneala și bărbăția să spună stop, primul. În felul ăsta, toate partidele, toți oamenii lor de onoare și de bună-credință se predau sistematic în mâinile câtorva obraznici lacomi, lipsiți de scrupule și de coloană vertebrală.
Lipsa de coerență pleacă de la vârf. Discursul lui Crin Antonescu din ziua votării în parlament a moțiunii de cenzură e exemplul cel mai elocvent. Nu poți să așezi în același discurs formulări precum „distinși colegi“ și „nerușinare“ sau „stimați parlamentari“ și „mitocănie“. Un registru retoric ipocrit e semnalul cel mai vizibil pentru un comportament politic ipocrit. Iar oportuniștii politruci recepționează semnalele astea mai fin decât oricine.
Zilele trecute, am căzut, din întâmplare, peste retransmisia, la HBO, a unui discurs al lui Ceaușescu în fața miniștrilor săi, în anii ‘80. Deci era un cadru mai degrabă intim, între apropiații lui cei mai fideli. O mostră incredibilă de agramatism, găunoșenie de formă și conținut, de postură ridicolă. Pe standardele de acum, un papițoi. Băiatul meu de 15 ani m-a întrebat: „Ăsta e Ceaușescu?“. „Da“, am zis. M-a întrebat din nou: „Sigur ăsta e?“. „Da“, zic din nou. „Păi și cum a fost ăsta atâția ani dictator în România, că e un bou?“.
Răspunsul care mi-a venit în minte și pe care nu i l-am dat a fost că și noi toți eram niște boi, de am lăsat pațachinul ăla să taie și să spânzure în România timp de 25 de ani. Dar apoi mi-am adus aminte că sistemul a funcționat în mai mică măsură datorită lui și în mai mare măsură datorită celor din jurul lui, care, în înregistrarea cu pricina, erau ilustrați de câteva duzini de fețe sinistre și priviri tâmpe. Care la rândul lor se înconjurau de specimene asemenea. Și tot așa, până la nivel de scară de bloc.
Aceleași fețe, doar îmbrăcate mai scump, umplu azi studiourile talk-show-urilor și înclină balanța puterii în România. Cu mult mai mult tupeu și aplomb decât atunci, pentru că acum e democrație. Acum, ei sunt votați de oameni care habar n-au pe cine votează, dar sunt curtați, cumpărați și promovați de lideri politici care știu foarte bine ce e în pachet.
Guvernul Ungureanu a avut cel mai scurt mandat din istoria postdecembristă și pentru că a fost un guvern din afara sistemului. Membrii lui nu erau greii partidelor, încărcați de dosare, contracte și sforării. N-aveau în jur șeptel de bovine cu față umană pentru care datul din cap e suprema formă de exprimare.
Poate că Ponta, Antonescu și Voiculescu își freacă acum mâinile de bucurie. Ele se vor spăla, în sfârșit, sub robinetele banilor de la buget. Pentru asta, trădătorii șefi și aghiotanții lor sunt dispuși să intre în orice capcană, alături de oricine și împotriva oricui. Asta ar putea să fie treaba lor, dacă n-ar fi pe banii noștri și împotriva sistemului nostru de valori.
Moțiunea de cenzură a fost încă o dovadă că simpla apartenență la o altă generație poate să nu însemne nimic. Între micul Titulescu și marele Ceaușescu sau între somnorosul Antonescu și vigilentul Voiculescu, țuțării lor n-au nume și chip, doar unica ideologie de a linge resturile din farfuriile stăpânilor, între două râgâituri la televizor.
(Articol apărut în numărul din 1 mai al Revistei 22)
2012, mai 5 @ 11:58
guvernul Ungureanu a fost din afara sistemului? he he he…
pai fiecare de acolo avea un tata, o cunostinta, un patron, un mentor, fiecare era omul cuiva, in afara poate de Orban si Predoiu. Dragoi, Mustea, Bode, Petrescu, Boghicevici, Berca? Videanu, Udrea, Boc, Blaga, Falca. cat despre bulibasa Ungureanu, omul lui Basescu – master of puppets, zau, cum poate sa fie omul asta din afara sistemului? pai in ultimii 20 de ani s-a confundat cu sistemul.
2012, mai 5 @ 15:40
cand un om isi schimba jobul pentru ca vrea unul mai bun nu ii spunem ca este lipsit de onoare sau ca este tradator.
exercitiu: politica e o meserie ca oricare alta. cum ar arata politicienii daca i-am privi folosind aceasta paradigma?
probabil dintr-o data politicienii ar aduce foarte mult cu oamenii normali, ceea ce de altfel si sunt. n-ar mai exista tradatori, ci doar oameni cu optiuni si libertatea de a alege. intr-o asa situatie in care s-ar vedea ei insisi priviti ca oameni normali probabil ca unii, pierzandu-si busola, ar renunta la politica. la fel cum alti oameni care simt ca au o vocatie pentru binele comun in acelasi timp in care au o repulsie pt epatare, ar intra in politica.
tradarea e cuvant greu, vitaminizeaza mult perceptia ca politicienii sunt diferiti de restul lumii, ca doar daca te simti „special” merita sa intri in politica.
2012, mai 11 @ 9:52
Bogdan, eu inteleg ce zici tu, dar din contra, politica NU este un job ca oricare altul. Ar trebui sa fie mai inaltator, ar trebui sa fie o onoare sa fii public servant sau macar sa crezi in ideologia aia a partidului pe care il reprezinti.
2012, mai 11 @ 11:30
@Cosmin, unii ar zice ca orice job ai face ar fi fain daca ai reusi sa te aliniezi cumva la scopuri cu impact cat mai mare. ca te-ai simti astfel mai implinit si mai motivat in ceea ce faci. probabil ca au dreptate. la fel cum ai si tu dreptate cand remarci ca politica este diferita de un job ordinar prin faptul ca predispune cumva la astfel de scopuri inalte. aceasta diferenta insa cred ca nu ne poate impiedica sa ne uitam la politicieni in mod diferit fata de economisti de exemplu. si totusi, ii evaluam cu criterii mult diferite, desi sunt oameni dintre noi, ca noi, cu nimic genetic in plus (paote in minus 🙂 ) ca sa putem justifica exigenta extrema de acum fata de ei.
2012, mai 11 @ 22:36
@Bogdan. Dar unde e exigența „extremă”? Să nu-ți trădezi colegii și să nu dai, în felul ăsta, puterea competitorilor lor e o exigență extremă? Pe ce planetă?
2012, mai 13 @ 0:43
@Cosmin, ai dreptate, exigenta nu e extrema, m-am exprimat neingrijit. Cand un medic decide sa treaca de la stat la privat sau chiar sa plece in Franata pentru a lucra, nu il numim nici tradator, nici traseist… Cand un it-ist pleaca sa lucreze la o firma mai buna, nu ii spunem tradator, din contra, ii spunem ca e destept… Mai mult, doar in filmele cu mafioti si gangsteri lipsa de loialitate imbraca uniforma tradarii… In schimb, fix pe planeta asta (sic! 🙂 ), lipsa de loialitate e o chestie ce tine de fidelizare si intr-un fel sau altul se umbla la cultura organizationala, nu se arunca cu noroi in cel care pleaca… De’aia google e google… sau cunosti tu vreun partid in care e atat de fain sa activezi si sa lucrezi in echipa incat daca ai pleca de acolo ar insemna ca 100% e vina ta? 🙂 Am intervenit aici doar pentru a pune o intrebare: de ce continuam sa ne uitam la politicieni din perspectiva unor spectatori ai unui film politist cu Sergiu Nicolaescu? De ce nu ne-am uita la ei asa cum ne uitam la medici de exemplu?
2012, mai 14 @ 10:09
p.s. traseist prin televiziuni gigant si tradator: http://www.gandul.info/magazin/ceo-ul-yahoo-scott-thompson-isi-da-demisia-din-cauza-unei-erori-din-cv-9622420
2012, mai 15 @ 17:50
Cosmin, te-ai acoperit frumos in articol spunand ca Nicusor Dan e mai bun decat tine. Si totusi, de ce nu renasteti URR-ul?
In acelasi timp, dar cred ca articolul tau e cam facut „din avion” si „pe picior”. Cred ca se vrea o analiza politica a schimbarii de guvern, analiza care este facuta foarte superficial si cliseistic. In plus cred ca este si sensibil dezechilibrata. Si imi pare rau sa observ asta. 🙁