Unde suntem
Pe 10 iulie se împlinesc 10 ani de la lansarea publică a Uniunii pentru Reconstrucția României (URR) în Evenimentul lui Cornel Nistorescu. Era la apogeul regimului Năstase. Evenimentul Zilei era altul, la fel și Nistorescu. Adrian Năstase, de asemenea. Era cel mai puternic om din România și avea o grijă obsesivă ca lucrul ăsta să-l simtă fiecare jurnalist, fiecare funcționar public și fiecare om politic sau de afaceri. Cabinetul unu și doi controlau și exploatau aparatul administrativ ultraobedient pentru drenarea resurselor dinspre activele sau contractele statului înspre buzunarele private. Cu foarte rare excepții, ziarele și televiziunile erau plătite, șantajate sau obligate să nu vadă, să nu spună și să nu scrie nimic din ce nu era pe placul ori întru preamărirea soților Năstase.
Tot în 2002, Victor Ponta compila de zor la teza de doctorat care avea să-l compromită peste ani, moral și intelectual, în toate țările civilizate ale lumii, cu excepția, bineînțeles, a României. În același an, Mugur Ciuvică, fostul șef de cabinet al președintelui Constantinescu, era ridicat de pe stradă de procuratura regimului Năstase și dus în arestul poliției, în cea mai fidelă tradiție stalinistă, tocmai din cauza unui material împotriva prim-ministrului de atunci.
Cei câțiva care am început URR am făcut-o și din dorința de a crea o comunitate de oameni politici decenți și responsabili. Adică onești și performanți. N-am reușit. Noi am rămas decenți și responsabili, dar n-am putut ajunge oameni politici. Însă dorința de a face parte din astfel de comunități, fie și apolitice, a rămas vie și importantă.
Când regimul Iliescu-Năstase a început restaurarea după mandatul lui Emil Constantinescu, societatea românească n-a știut și n-a putut să reacționeze. Vechile structuri comuniste, reșapate sub umbrela social-democrației rapace, au repus stăpânire pe puterile și instituțiile statului fără mari împotriviri.
În 2012, Victor Ponta vrea să repete istoria lui Năstase, neînvățând nimic nici din drama publică și personală a mentorului său, nici din cea a sistemului pe care el l-a patronat. Recent numitul prim-ministru și noii sau vechii săi acoliți pleacă de la premisa că societatea românească va fi din nou la fel de docilă ca acum 10 ani. Nu e.
Primul semnal a fost reprezentat de cele 70.000 de voturi pe care Nicușor Dan le-a primit pentru Primăria Capitalei. 70.000 de bucureșteni n-au mai votat răul mai mic, ci s-au unit într-o comunitate care și-a votat un reprezentant. Doar strâmbătatea legii a făcut ca el să nu fie acum membru în Consiliul Local al Capitalei.
Al doilea a fost reacția societății la acapararea politică a ICR. Printre protestatari ne-am aflat și noi, cu Asociația Erudio. Au semnat scrisoarea noastră deschisă către prim-ministrul Ponta peste 50 de profesori sau absolvenți ai programelor Erudio, nume cu greutate în domeniile diverse în care activează, dar preponderent în mediul antreprenorial sau corporatist. Nu i-am întrebat niciodată dacă sunt simpatizanți ai PSD, PDL, PNL sau ai altcuiva. Le-am cerut, însă, să susțină acum un principiu și o valoare. Principiul independenței culturii față de politică și valoarea performanței instituționale. Răspunsul a fost mult peste așteptările noastre. Asta pentru că le-am cerut să-și asume opțiunea public, dându-i greutatea carierelor și funcțiilor lor, și ne așteptam ca mulți să se teamă să facă asta. Dar n-a fost, n-a fost așa, ca să-l citez fără ghilimele pe Nichita Stănescu.
Și să ajung astfel la cel din urmă semnal, dat de reacția la acuzația de plagiat la adresa lui Victor Ponta. În toate canalele media tradiționale sau online unde mai există libertate de exprimare reacția a fost puternică și hotărâtă, iar Comisia de etică a Universității București s-a autosesizat pentru verificarea acuzațiilor.
Față de acum 10 ani, lumea politică românească s-a schimbat de mai multe ori, dar nu s-a preschimbat aproape deloc. Atât câștigarea puterii, cât și pierderea ei i-au urâțit pe oamenii politici, le-au schimonosit reperele, valorile și comportamentul. Implicarea politică a ajuns să fie sinonimă nu cu serviciul public, ci cu oprobriul public.
Motivul principal pentru care clasa politică nu s-a preschimbat e că n-a avut de ce. Niciun reprezentant de seamă al ei, până la sentința Năstase, nu s-a supus cu adevărat legii. Toți au avut un statut privilegiat, discreționar, de neatins și toți l-au exploatat cât au putut.
Aplicarea legii și reacțiile comunităților societății sunt cele două mecanisme care vor crea și în România o clasă politică modernă, responsabilă și cu adevărat reprezentativă. A durat 22 de ani ca să ajungem aici și va mai dura câțiva ca să rămânem aici. Dar suntem pe drumul corect.
(Editorial apărut în numărul din 26 iunie al Revistei 22)
titus
2012, iunie 26 @ 17:08
daca mai aveati rabdare (si rezistenta) anul asta URR ar fi luat 20% … daca…
Cosmin Alexandru
2012, iunie 26 @ 17:10
Posibil, dar n-am avut.
Adrian Stanciu
2012, iunie 26 @ 17:21
Daca ne-ați fi votat, am fi avut.
Iulian
2012, iunie 26 @ 18:35
V-ati gandit ca poate generatia pentru care fusese construit URR-ul nici nu vota la vremea respectiva? 🙂
Sau, mai tragic, poate ca nici nu se nascuse. Ceea ce ar inseamna ca mai avem de asteptat vreo 10 ani pana sa reuseasca pe scena politicii romanesti constructii ca URR sau oameni ca Nicusor Dan. Eu sper totusi sa nu fie 10, ci numai (inca) 4.
Ca si in afaceri, nu e suficient sa ai o idee buna, un produs bun, un model bun. Trebui sa ai si o piata. In politica nu prea cred ca merge cu nise. Este posibil ca la vremea lansarii URR-ului, „piata” sa fii fost prea viciata de structurile comuniste de care vorbeste Cosmin.
Interesant este ca, din cand in cand, mai apare cate un vid in scena politica. Umblut de partide gen PPDD, din pacate. Sper sa dispara la fel de repede pe cat a aparut. 🙂
Poate se coaguleaza ceva in jurul lui Nicusor Dan si a altor oameni ca el.
Corson
2012, iunie 27 @ 2:36
Haideti sa n-o dam in patetisme ieftine.
Domnii Alexandru si Stanciu erau si acum 10 ani manageri de certa competenta. Si ANTREPRENORI de succes.
Atita doar ca au invatat pe propria piele (inclusiv pielea portmoneului) ca e o diferenta „inefabila” intre antreprenoriatul in afaceri si cel politic.
In politica trebuie sa ajungi repede la break-even point. S-o faci pe banii tai e „naivitate” curata. Si nici antreprenorii nu sint „naivi”, daramite politicienii.
Politica romaneasca seamana mai mult cu agricultura de subzistenta, decit cu industria. Sadeste cine n-are alta sursa de venit si culege cine stapineste relatiile de productie.
maximus
2012, iunie 27 @ 14:56
e momentul pentru unirea fortelor de dreapta, a fortelor care vor binele cetatenilor : URR, NR, …..
Zoli
2012, iunie 29 @ 16:57
http://www.adrianstanciu.ro/2010/02/21/intre-titulescu-și-ceaușescu/