La stânga Regelui
Poză de grup: 25 octombrie 2012, la Palatul Elisabeta, la aceeași masă, Regele Mihai, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Dan Voiculescu. Oameni care nu s-au înghițit ani întregi, înghit acum unul lângă altul, sub privirea îngăduitoare a Regelui. Agonie sau extaz? Pe net părerile sunt împărțite. Unii văd în imagine expresia supremă a eleganței regale de a-și aduce alături foștii adversari, alții o impardonabilă lipsă de criterii.
Eu sunt un mare admirator al primei perspective. Dar mă împiedic de relevanța celei de-a doua. Așadar care e ordinea criteriilor după care să judecăm fotografia istorică? Ce îi unește și legitimează pe cei trei invitați din persepectiva regală? Funcțiile, banii, puterea, idealurile, istoria recentă? Cel mai tare îi unește ura față de Băsescu. Care e atât de copleșitoare încât i-a făcut pe toți să treacă peste urile personale care, la un moment dat, erau și ele copleșitoare. Oamenii ăștia trei s-au disprețuit atât de profund încât au încercat să se elimine reciproc din viața politică și din spațiul public. S-au considerat unii pe alții cel mai mare rău al României. Acum sunt tovarăși în aceeași alianță politico-mediatică care extern ne-a împins aproape dincolo de marginea Europei, iar intern a pus la zid crema intelectualității românești. Două efecte puțin probabil pe placul Regelui.
Neîndoielnic că și Regele îl detestă pe Băsescu după declarațiile totalmente neelegante și nepoliticoase pe care acesta le-a făcut la adresa lui. Dar îl urăște mai mult decât iubește apărarea valorilor care au făcut din Casa Regală un simbol la care mulți români se uită cu respect și admirație?
Fostul general și președinte american, Dwight Eisenhower, spunea că “problema când aperi ceva e cât de departe poți merge fără să distrugi dinăuntru ceea ce încerci să protejezi față de un atac din afară.” Fotografia de la dineul regal e despre asta. Apărându-se cu atâta oarbă înverșunare de Băsescu, fortuiții comeseni par dispuși să sacrifice orice, de la stabilitatea țării până la propriile idealuri și valori. Merită? Unde e linia de demarcație? În politică ea a dispărut. Aș avea mare nevoie s-o regăsesc într-o instituție a cărei menire e tocmai să fie deasupra politicii, adică mai bună decât ea.
Regele e cumva obligat să îi accepte pe cei pe care românii și-i aleg sau pe care îi acceptă ca reprezentanți. Dar cât de mare poate fi distanța între comportamentul oamenilor politici agreați public de Rege și valorile întruchipate tot de el?
Crin Antonescu, prezidențiabilul celei mai mari alianțe politice a momentului, elogiază în egală măsură monarhia și ciobănia. Ăsta e modelul? Dacă Gigi și DD ajung președinți ai României sau proprietari de mari trusturi de presă și demonstrează sprijin pentru Casa Regală, au și ei loc la masă? Adrian Năstase, țapul ispășitor al “dictaturii”, are și el un scaun pus deoparte la anul pe vremea asta?
Eu sper că nu, dar uitându-mă la cum arată acum larghețea regală, nu sunt deloc sigur. Or, punctul forte al unui reper moral este tocmai siguranța și predictibilitatea lui. Nu e treaba mea ce face Casa Regală. Dar e treaba mea să înțeleg și să caut inspirație în ce face ea. Deocamdată, ultima aniversare regală mă lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.
(Editorial apărut în revista Kamikaze, noiembrie 2012)
Tim
2012, noiembrie 26 @ 23:32
Este (relevant) expresia elegantei. O „impardonabila lipsa de criterii” este exclusa si iata de ce: din fotografie lipseste „mitocanul national” – asadar s-au aplicat criterii. Relativ la „stabilitatea tarii”, se poate spune ca Romania trebuie sa il suporte pe Basescu cu pretul instabilitatii tarii si impotriva a peste 7 milioane de cetateni, dar spre incantarea a mai putin de 1 milion de votanti (la care se mai adauga cativa soldati portocalii ce au stat ascunsi in vizuina la referendumul din vara)
Regele Mihai şi “Grupul Infracţional Organizat” (1) Ion Iliescu | tudorvisanmiu
2014, iunie 3 @ 22:18
[…] ultima aniversare regală mă lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.” – Cosmin Alexandru, după dineul care i-a reunit pe Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Dan […]
Dr.Mirel Giurgiu
2015, iulie 19 @ 9:55
Faptul ca la aceeasi masa stau Regele Mihai -Iliescu-Constantinescu -Voiculescu si altii-este pentru mine un fapt ce dovedeste slabiciune ,confuzie a valorilor ,lipsa de fermitate in apararea unor principii pentru care altii s-au sacrificat..Altii fiind cei mai buni dintre cei buni pe care i-a dat neamul romanesc.Nimeni si nimic nu-l obliga si nu-l sfatuia pe rege sa accepte sa stea macar de vorba cu acesti comunisti inveterati (il includ si pe Constantinescu intre ei-om slab -om de paie -produs al fostului regim de trista amintire -amintit-va cum si-a parasit locul in loja Salii Palatului din Bucuresti lasandu-l pe rege singur singurel…la o festivitate…)-comunisti care au contribuit la desfigurarea Romaniei ca stat si la desfiintarea ei ca regat ..
Astfel de slabiciuni regretabile din partea Casei Regale contribuie mult la intregirea imaginii pe care” Vestul „o are despre Romania post revolutionara.Din relatarile pe care le-am citit in presa franceza si germana-tara noastra este o tara nesigura politic-o tara in care nu a existat nici in trecut continuitate in domnie a domnitorilor nostri, cu foarte rare exceptii intre care Stefan Cel Mare este cel mai ades mentionat de jurnalisti…O tara instabila politiceste despre care strainii nu stiu ce sa creada si nici unde s-o aseze..Multa confuzie si ignoranta am putut constata de-a lungul multor ani -din partea occidentalilor in ceea ce ne priveste pe noi romanii..Sa fie numai vina lor..?Nu cred -dimpotriva -foartemulti dintre cei suspusi la noi ,foatre multi dintre noi cei de rand ,am alimentat si alimentam suspiciunile strainilor de buna credinta -in ceea ce ne priveste..Am inceercat de fiecare data cand am avut ocazia sa fac referinta la eroismul romanilor in razboaiele purtate trecut ,la marile personalitati culturale si politice pe care le–a dat omenirii neamul romanesc..Dar faptul ca nu exista nici in strainatate (cum nu exista nici in tara) destula intelegere si preocupare istorica si culturala pentru compatriotii nostri -care cu greu se asaza la masa dezbaterilorseerioase ,cu greu se aduna ,cu greu si tot mai rar activeaza in asociatii culturale ,cu greu ii invata romaneste pe copiii lor -s.a.m.d -contribuie la confuzia si ignoranta pe care le-am amintit mai sus..Va fi altfel in viitor..?Sa incercam sa raspundem la aceasta intrebare cultivand o anumita fervoare,energie ,interes ,dragoste pentru ceea ce tine de cultura romaneasca politica ,stiintifica,umanista etc..
Noi trebuie sa vedem in monarhie un symbol sacru care trebuie pastrat ,aparat ,respectat si repus in drepturi.Slabiciunile din trecut si prezent ale regelui Mihai si ale Casei Regale nu trebuie sa ne descurajeze -Coroana Regala este cea care conteaza-cine o va purta in viitor primeaza in ordinea istorica a domniilor care va trebui reinnodata ca lumea de cei care vor veni dupa noi.Primeaza in optiunile noastre politice -istorice-in judecatile noastre care sa desparta in lumina spiritului filosofic si religios graul bun de neghina rea …Atunci vom avea parte de un viitor innobilat de un crez limpede afirmat in fata lumii..
Asa sa ne Ajute Dumnezeu !
Regele Mihai şi “Grupul Infracţional Organizat” (2) Adrian Năstase | tudorvisanmiu
2014, iunie 9 @ 13:47
[…] Motto: “Regele e cumva obligat să îi accepte pe cei pe care românii și-i aleg sau pe care îi acceptă ca reprezentanți. Dar cât de mare poate fi distanța între comportamentul oamenilor politici agreați public de Rege și valorile întruchipate tot de el? (s.m.) […] punctul forte al unui reper moral este tocmai siguranța și predictibilitatea lui.“- Cosmin Alexandru […]
Regele Mihai şi “Grupul Infracţional Organizat” (3) Dan Voiculescu | tudorvisanmiu
2014, iulie 17 @ 23:50
[…] Cosmin Alexandru, “La Stânga Regelui”, 16 noiembrie […]