Dar mulți
„România, mereu surprinzătoare“, sloganul sub care încercam acum câțiva ani să ne vindem țara, ne-a trădat, oferindu-ne, pe 9 decembrie, o surpriză foarte neplăcută. În câte țări din lumea civilizată numărul parlamentarilor poate varia cu 25% în funcție de scorurile partidelor participante la competiția electorală? Și în câte parlamente din lumea civilizată poți ajunge parlamentar cu o mie de voturi? Mă întreb așa, din politețe.
Răspunsul e evident: o Lege electorală tâmpită, ca multe alte legi date de oameni nepricepuți, neinteresați și nesimțiți. Faptul că avem o clasă politică afară din lumea civilizată e un rezultat firesc al faptului că asta nu-i interesează pe prea mulți români. O dovadă în plus e o privire peste ratingurile televiziunilor din seara zilei de 9 decembrie.
Credeți că am stat toți cu sufletul la gură să vedem exit-poll-urile? Nu chiar. În seara alegerilor, între orele 21 și 22, cel mai mare rating, de departe, adică aproape dublu față de următorul clasat, l-a avut Kanal D, cu un reality-show, Ochii din umbră. Despre ce e vorba în emisiunea care a surclasat masiv rezultatele alegerilor parlamentare? Citez din descrierea de pe acasă.ro: „Cu ajutorul camerelor ascunse de filmat, al detectivilor și al dispozitivelor de urmărire, emisiunea încearcă să răspundă tuturor solicitărilor telespectatorilor: de la angajatorul care vrea să-și testeze angajatul la soacra care vrea să-și verifice nora, la copilul care nu înțelege de ce tatăl sau mama nu-l mai iubesc“.
Așadar, cei mai mulți telespectatori adoră verificările. Ale altora, bineînțeles. Dar nu și rezultatele lor. Altfel nu-mi explic cum au fost votați de-a valma condamnați și condamnabili pe post de parlamentari. Nivelul discernământului alegătorilor pare să fi coborât la un nivel sub cota de avarie. Penali, pipițe, beizadele, numai cine n-a vrut deloc n-a intrat pe listele generoase ale USL. Ei vor vota noua Lege electorală, noua Constituție, noul viitor al României. Va fi unul previzibil, după chipul și asemănarea lor și ale șefilor lor.
Până atunci, însă, trebuie repornit mecanismul din timpul guvernării Năstase. O perioadă, lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. Pentru că sistemul mafiot implementat pe vremea lui Năstase dădea și rezultate. Bine unse, lucrurile se mișcau. Multe companii și mulți antreprenori locali dispuși să intre în sistem vor prospera. Se vor crea averi, se vor realiza proiecte, chiar și pe bani europeni. Aș pune pariu că guvernarea PSD va absorbi mult mai bine fondurile europene. Vor prefera 10% din zece miliarde la încasare decât 50% dintr-un miliard la semnare, cum au încercat în zadar predecesorii lor mult mai puțin inteligenți când vine vorba de furat.
Ce ironie nemăsurată a sorții unui om excesiv de ironic! Adrian Năstase se va bucura din plin de următorii patru ani, în care discipolii lui vor crea un sistem administrativ încă și mai performant în a drena resursele statului în buzunare private. Doar că de data asta cele mai largi buzunare vor fi ale lui Voiculescu, nu ale lui Năstase. După ce i-au tremurat bine genunchii că va urma calea lui Patriciu, Vântu și Năstase, Voiculescu va lua acum tot, așa cum îi stă bine unui învingător mioritic.
Deși pare că va fi ceva concurență. În prag de arestare pentru fraude bancare, omul de afaceri dubioase Marius Locic a declarat săptămâna trecută: „Din păcate, DIICOT și DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI. Intru în politică“. Probabil s-a lăsat inspirat de Dan Diaconescu, dar e de reținut că, în cazul lui, arestarea preventivă a determinat doar o candidatură preventivă. Pentru succesul total, adică pentru intrarea adevărată în politică e nevoie de intrarea adevărată în pușcărie. O dovedește alegerea ca deputat PP-DD a lui Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, după un stagiu de pregătire de un an și jumătate după gratii.
Parcă văd cancelariile occidentale punându-și neuronii la grea încercare ca să descopere cum ar putea coabita cu o elită politică românească care intră în politică doar ca să scape de plictiseală, de ridicol și de pușcărie. Și să se poată astfel rățoi la mai marii Europei că nu ne dau destul. Mai exact, că nu le dau lor destul.
Conform algoritmului bunului simț votat la referendum, trebuia să avem cu 50% mai puțini parlamentari. Conform algoritmului electoral, avem cu 25% mai mulți. Am rămas, în schimb, foarte puțini cei pentru care asta e o mare problemă, pentru care e un rezultat fundamental împotriva interesului național. Mai mulți sunt cei pentru care „ochii din umbră“ ascund creierul în întuneric. Rating mare, „renumerație mică“, dar cine se poate pune cu soarta surprinzătoare în țara asta?
(Editorial apărut în numărul din 18 decembrie al Revistei 22)
sorin tranca
2012, decembrie 18 @ 13:26
ti-am mai spus eu tie…
it’s about time
Iarna ninge, vara e soare » PoliTichii de Mărgăritar
2012, decembrie 18 @ 14:44
[…] De când s-au anunţat rezultatele acestor alegeri nu încetez să mă minunez de câţi oameni inteligenţi – aceeaşi oameni inteligenţi care fac mişto de autorităţi că sunt nepregătite când dă prima ninsoare – se minunează de numărul crescut de parlamentari, de parlamentarii intraţi în Parlament de pe locul 3 sau 4, indignându-se inteligent “Vai, dar cum se poate aşa ceva”. Asta în condiţiile în care suntem la al doilea rând de alegeri pe actuala lege, lege care a fost răscomentată din 2008, lege care s-a încercat a fi schimbată de mai multe ori, taberele opunându-se pe rând modificărilor. Legea era clară, nu este cea mai bună, dar nici cea mai rea, consecinţele se cunoşteau, dar noi ne minunăm… […]
calin
2012, decembrie 18 @ 16:41
Imi plac foarte mult articolele / parerile tale. Din pacate, nu sunt suficient de conectat (spre rusinea mea) cu ce se intampla in politica acum. Am prins ideea generala dar fineturile imi scapa deocamdata.
Intrebarea mea este: exista 1 om care ar merita suportul nostru acum? Un om care ar putea fi macar un glas competent si de bun simt pe sticla si in parlament?
Mersi
Cosmin Alexandru
2012, decembrie 18 @ 16:56
@calin. Pentru mine omul care se apropie în acest moment cel mai mult de profilul descris de tine e MRU. Din păcate, tocmai ce a încasat un eșec politic considerabil. O să dureze ceva până își va redefini o strategie mai bună, dacă a învățat ceva din asta.
vera
2012, decembrie 19 @ 15:25
Cosmin, e prima data cind citesc ceva aici, care ma irita major.
Vrei sa bem o cafea, sa schimbam amabilitatzi, antagonisme si know-how?
Erebus
2012, decembrie 20 @ 18:57
Da sunt de acord cu Vera. Nu o sa dau si motive. Sunt subintelese.
Cosmin Alexandru
2012, decembrie 20 @ 22:21
@Erebus, Pentru mine motivele nu sunt deloc subînțelese, așa că m-ar ajuta să le detaliezi. Mulțumesc.