Ce ne scapă
Nonșalanța, chiar plăcerea cu care părinții își mint copiii mici e năucitoare. Că un medicament e bun, când nu e, că i-a furat pisica suzeta, când i-a ascuns-o bunica, că o să-l duci în parc dacă doarme, iar apoi îl duci doar în camera cealaltă, că Gigel o să-i aducă jucăria înapoi, că la anul o să-i cumperi câine, când știi sigur că anul ăla pică fix înainte de paștele cailor, că mami și tati se iubesc la nebunie etc. etc. Ca să obțină ce vrea de la el, pentru adult e perfect justificat să mintă copilul. El e considerat un mic idiot anesteziat emoțional care, pentru că nu vorbește și nu reacționează ca adulții, nu-și dă seama că e prostit sau, dacă-și dă, nu-l afectează deloc.
Succesul tertipurilor mincinoase e adesea chiar motiv de mândrie, am auzit părinți și bunici care și le împărtășesc pe post de „bune practici“ și surse de inspirație. Lucrurile se mai temperează abia când copilul crește un pic. „A crescut ăla micu’, acu’ nu mai pot să-l fraieresc.“
Ne scapă că anii în care ne-am bucurat să-l fraierim liniștiți au întipărit în mintea lui o logică a rezolvării nevoilor de la ceilalți prin minciună și „fraiereală“, care-i va contorsiona masiv comportamentul de adult. Zic contorsiona, pentru că, imediat ce nu mai poate fi fraierit, copilul e aruncat pe nepusă masă și fără nicio explicație în colțul opus: cum începe să vorbească, nu cumva el să-și mintă părinții vreodată. Acum i se spune pe un ton amenințător că cel mai rău lucru pe care-l poate face pe lumea asta e să mintă un adult.
Nu e greu de imaginat cam ce fel de lume se îngrămădește, că de construit nu poate fi vorba, în capul copilului. Până ieri, minciuna adultului față de el era o mare reușită, de azi minciuna lui față de adult e cea mai mare nenorocire.
Realitățile contradictorii intră într-o nouă fază odată cu parcursul școlar în care, de îndată ce e suficient de îndemânatic, copilul poate începe să copieze. Și poate participa la o competiție ad-hoc despre cine e cel mai bun la așa ceva din clasă. Copiatul e adesea o reacție inevitabilă la pretențiile complet deplasate ale educatorilor care confundă educația cu memorarea și reproducerea a tone de texte și informații perfect inutile. Însă, atunci când alege calea copiatului, elevului îi scapă că performanța asta înseamnă doar a excela în a te minți pe tine însuți. A pretinde că știi ce nu știi, că poți ce nu poți, că ești ce nu ești. Dar dacă-l fraierești pe profesorul care te ia de fraier, totul e ok. Ai câștigat.
Ai câștigat o notă, apoi o materie, apoi un concurs, apoi un doctorat, o competiție în partid, iar apoi un colegiu electoral. Oamenii te votează, deci faci bine ce faci. Ei te votează pentru că faci ceea ce fac și ei, doar că ai mai mult tupeu, asta e ceva în care chiar excelezi. Când ești prins cu minciuna, împingi lașitatea unde nimeni nu-și imagina că poate ajunge. Ai două păreri opuse în același timp și te arăți ferm convins că așa e normal, fiecare funcție publică pe care o îndeplinești are dreptul la o părere diferită. Gogomănia e atât de exagerată încât votanții tăi, neavând termen de comparație, o iau iar ca pe o dovadă de ultra-super-șmecherie. Nu le-ar fi dat niciodată prin cap. Ești tatăl lor, ești cel mai tare!
M-am obișnuit să fiu mințit aproape în fiecare zi. Dar nu la televizor, că nu mă mai uit, ci în piață. La întrebarea de unde sunt fructele sau legumele, „țăranii“ din piețe mint de îngheață apele. Toți pepenii sunt de la Dăbuleni, toate piersicile de la Medgidia și toate merele de la Voinești. Deși majoritatea au văzut locurile astea doar din zbor.
Dar când minte, speculantul din piață are o tresărire. Se uită în jos, i se schimbă vocea, îl apucă tusea, scărpinatul etc. El îi votează pe ăia de-l mint la televizor pentru că ei pot minți fără să clipească. Se uită fix în ochii tăi și-ți spun că albul e negru. Și-ți dau și sentimentul că-ți fac o favoare că te luminează. N-ai ce face, nu poți decât să-ți scoți pălăria în semn de admirație și să-l votezi. E bun. E cel mai bun. Așa trebuie mințit. Dac-am putea și noi, ce ne-am mai umple de bani, de funcții și de respectul amărâților care nu-s în stare de așa ceva.
Din păcate, din capcana asta nu ne scapă nimeni altcineva. Am copiat cât am putut de mult la viața mea, pentru că mi se părea normal să trișez un sistem care-și bătea joc de mine. Dar apoi sistemul a trecut, iar obiceiul meu de a minți nu. Mi-am dat seama de asta când am realizat că-mi puteam justifica orice minciună și orice fentare a sistemului. Că dacă aveam o justificare solidă, eram în regulă să mint. Mi-a luat ani buni să scap de pornirea asta și n-am reușit decât când mi-am găsit în mine resursele să refuz să mă mai mint pe mine. Apoi am reușit și cu ceilalți. Cel mai bine am reușit cu copiii mei, pe care nu i-am mințit niciodată. Sper să-i fi scăpat, măcar pe ei, de obiceiul care le-a adus țara în pragul falimentului moral, social și economic.
(Articol apărut în numărul din 17 septembrie al Revistei 22)
Elena Loghin
2013, septembrie 17 @ 13:18
Mă bucur să întâlnesc în jurul meu din ce în ce mai mulţi oameni care îşi pun întrebarea „Unde învăţăm să fim părinţi”? Care nu iau drept suficiente pornirile educativo-părinteşti, catalogate destul de gratuit drept „instinctele cu care ne-a echipat natura”. Cred că de aici începe şi trebuie să înceapă transformarea. 🙂
Iulian Boia
2013, septembrie 17 @ 13:25
Excelent articolul, felicitari! Zau ca nu te mint 🙂
Oamenii fac greseli | Jacqueline's Blog
2013, septembrie 17 @ 20:47
[…] Parintii nostri fac primele greseli. O perioada ii judecam pentru fiecare dintre ele la fel cum un imparat isi judeca gladiatorii din arena. Ei sunt vinovati pentru dramele noastre din copilarie, pentru resursele materiale insuficiente si pentru mai toata nefericirea noastra de adult. Pentru ca, nu-i asa, daca am pus mana la viata noastra pe o carte de psihologie stim precis ca de la ei ni se trag absolut toate nenorocirile, iar nu din lenea si lipsa noastra de ambitie. Asa ca nu conteaza daca au incercat tot posibilul sa ne faca fericiti, in singurele moduri in care au stiut si ei. Nu spun ca au facut intotdeauna lucrul potrivit, dar cred ca nu e dreptul copiilor sa-si judece parintii pentru fiecare maruntis. […]
Mircea Stoian
2013, septembrie 18 @ 13:24
„Eu nu beau, nu fumez si nu injur. B***as p*** mi-a cazut tigara in bere.” citat din Parazitii (e complicat azi cu plagiatu’ si nu vreau sa cad in vreo capacana).
Referitor la articol, recunosc ca m-am gindit la amindoua subiectele (minciuna la copii – ai mei in special si minciuna la adulti)dar nu le-am asociat atit de bine.
Cred ca pina cind toti parintii (cu mine in capul listei), educatorii, profesorii, nu vor intelege cum se educa firesc un copil si nu vor actiona in consecinta (parca se numeste dezvat), pina atunci nu vom avea generatii viitoare valoroase. Vina e la cei care iubesc, cresc, educa si dau exemplein mod nefiresc.
Florin
2013, septembrie 18 @ 13:59
Interesant de studiat de unde vine aceasta trasatura si cat de prevalenta este in alte tari, sa spunem situate mai la Vest de noi.
Ca si comentariu de la cineva care insista sa nu isi minta copiii, dar nu poate sa-i convinga pe bunici sa faca acelasi lucru, este dificil sa-i spui in fata, „omul ala te minte, te pacaleste, nu il lua in seama” pentru ca ajunge sa nu mai ia in seama pe nimeni atat de multe minciuni i se spun.
Cosmin Alexandru
2013, septembrie 18 @ 14:09
@Florin, ai atins punctul cel mai sensibil al subiectului – ce faci cu cei apropiați care nu realizează consecințele comportamentului, care-l consideră benign. Nu știu soluția, dar o cale ar putea fi să audă cuvintele astea de la copil, după o minciună: „M-ai mințit. Dacă mă mai minți, am să te mint și eu.”. Poate schimbarea papucilor mai trezește un pic lumea la realitate. Nu cred că neluatul în seamă ajută. Dimpotrivă, cred că luatul explicit în seamă ajută.
ion
2013, septembrie 18 @ 16:26
@florin @cosmin
faci ce fac eu: educatie parintilor mei. 🙂
e greu. dar nu imposibil. e defapt acelasi lucru ca la copil: e mai usor sa impui decat sa explici. dar beneficiile sunt infint mai mari in cazul b.
eu ma chinui cu explicatul. fi-mea are un an jumate. ma inteleg mai bine cu ea decat cu multi adulti.
ion
2013, septembrie 18 @ 16:30
PS educatia copilului meu (adica sa devina un om bun, echilibrat emotional, cu repere clare) ar trebui sa fie cel mai important lucru pentru orice parinte. iar educatia trebuie oferita acasa prin puterea exemplului propriu si nu transferata catre cresa/gradinita.
Mircea Stoian
2013, septembrie 18 @ 18:33
@ Cosmin: Cine-i educa pe cei care educa? Cine-i pedepseste pe cei care educa gresit? Asta ne scapa.
Cosmin Alexandru
2013, septembrie 19 @ 7:29
Nu cred că trebuie să pedepsească nimeni pe nimeni. Deocamdată mai avem suficient de făcut fiecare cu el însuși.
Lila
2013, septembrie 19 @ 12:00
Am practicat toata viata sinceritatea. In ceeace priveste copiii, le-am lasat libertatea de a alege intre a fi sinceri si a se „strecura”, chiar si mintind, prin viata, dupa exemplul celuilalt parinte. Asta dupa ce la scoala, in urma unei situatii conflictuale, diriginta mi-a spus: Pe ce lume traiti? N-o sa schimbati Dvs. lumea. Si are dreptate. Pot schimba doar comportamentul meu cand „deraiez” de la valorile mele. Iar copiii vor alege din viata (parinti, bunici, educatori, colegi etc.)ce li se potriveste. Fie ca alegerile lor imi vor placea sau nu.
Mircea Samoila
2013, septembrie 19 @ 15:38
Observatii cu rang de revelatie. Superba onestitate!
Felicitari, Cosmin!
ovidiu
2013, septembrie 20 @ 17:09
Subscriu…foarte bun articolul. Merita citit de toti parintii si de toti cei care au drept de vot….Multumim de prezentare:)
anunt
2013, septembrie 29 @ 16:36
Acestea se numesc „minciunele roz”
Maria Sirbu
2013, octombrie 1 @ 12:54
Foarte frumos articolul, felicitari!
Chiar ma gandeam recent la aceast grad de lasitate si minciuna la care ajung unii oameni, vizibil mai ales la cei care devin persoane publice.
M-am intrebat ce fel de reflectare ar fi la mine si am gasit urmatoarea sintagma: „marionete a unor idei”, sau, marionete a unor perspective inguste.
Ce ar putea să nu ne scape
2014, februarie 26 @ 18:44
[…] am citit însemnarea asta a lui Cosmn Alexandru. Mi-a plăcut. Mi s-a părut întemeiat în ceea ce priveşte ipocrizia cu care maturii îşi mint […]
Dan Magirescu
2018, noiembrie 20 @ 12:34
Pfff Cosmin, ce bine ai zis-o in articolul asta. O fi el vechi, dar e actual. Si l-am gasit cand aveam mai mare nevoie de el. 4 luni si 2 zile.