În căutare de valori
„Valoarea cea mai importantă nu este piața liberă, ci este o societate deschisă, transparentă și liberă, unde corupția e considerată un dușman, guvernul e răspunzător și cinstit, iar oamenii pot reuși, indiferent de poziție, și sunt tratați cu demnitate.“
Dacă citim cu atenție fraza de mai sus, rostită de vicepreședintele american Joe Biden în discursul de la Cotroceni, constatăm lesne că, la 25 de ani de la revoluție, România arată exact pe dos. Singurul lucru care ne-a mânat cu adevărat, care ne-a dictat constant evoluția a fost dorința de a avea o piață liberă. De a putea cumpăra și vinde orice. Asta ni s-a părut esența și totodată expresia supremă a capitalismului.
Biden zice explicit că nu e așa. El vorbește în primul rând de transparență, răspundere și echitate. Toate, în mare suferință în România, dacă te uiți dinspre Vest, dar în armonie, dacă te uiți de aici. Pentru că PSD, partidul care de 25 de ani obține cel mai mare procent de voturi la fiecare alegeri, a promovat sistematic exact contrariul: lipsa de transparență, lipsa de răspundere în fața legii și a cetățenilor și o totală inechitate în felul în care oamenii au putut reuși sub guvernările lui.
Asistăm la o provocare mare. Probabil cea mai mare din ultimul sfert de veac. Biden ne-a transmis cu subiect și predicat că NATO și UE, alianțele în care ne-am dat de ceasul morții să intrăm, așteaptă de la noi să ne schimbăm sistemul de valori, ca societate. Să nu mai alegem în fruntea noastră mincinoși, corupți și aroganți. Să nu-i mai considerăm pe ei cei mai buni dintre noi, pentru că asta poate pune în pericol nu doar statul de drept, ci existența însăși a statului.
Aproape că-mi vine să zic că asistăm la un experiment social. Conform principalelor teorii în vigoare, valorile și cultura unei societăți se schimbă foarte, foarte greu, înspre deloc. Nu întâmplător, texte despre metehnele și apucăturile locuitorilor de pe aceste meleaguri scrise acum 100, 200 sau 300 de ani ne izbesc prin asemănarea până la identitate cu ce vedem azi în jur. Deși între timp au trecut peste țară toate regimurile politice posibile și imposibile și toate și-au propus și au încercat din răsputeri să schimbe valorile și obiceiurile supușilor. Până la urmă însă, la nivelul larg al societății, omul nou a fost tot omul vechi, doar ceva mai apatic și mai confuz despre cine și de ce e el.
În același timp, Occidentul a încercat în repetate rânduri să influențeze sistemul de valori al societăților aflate la est de el. Și n-a prea reușit. Turcia, încercarea care a fost cel mai aproape de izbândă, își arată în zilele astea, din nou, adevărata față. Deși e membră a NATO din 1952 și a trecut prin ani buni de prosperitate și democrație apropiată de înțelesul occidental al termenului, asta nu împiedică majoritatea tradiționalistă a turcilor să voteze acum, cu convingere și entuziasm, un dictator corupt, mincinos și antiprogresist.
Irak, Libia, Afganistan, Egipt sunt alte exemple de culturi diferite care au rezistat cu brio asaltului transparenței, anticorupției și echității occidentale. Ca să nu mai vorbim de mamaie Rusia, unde apărarea acestor valori te poate băga zilele astea ușor la închisoare sau în mormânt.
România, pe de altă parte, pare a avea profilul ideal de experiment. Noi nu suntem nici Occident, nici Orient, nu vrem prea tare, dar nici nu ne opunem. Avem aspirații vestice, dar rădăcini adânci estice. Însă, după cum au demonstrat și alegerile de duminică, societatea românească e foarte rezistentă la schimbare. Multă lume spune că vrea altfel de politică, dar singurele partide politice cu adevărat noi, Forța Civică și Noua Republică, nu au trecut pragul electoral. Construcțiile de jos în sus rămân jos. Sus rămâne cum am stabilit.
Atâta vreme cât sistemul care conduce România rămâne unul închis, bazat în cea mai mare măsură pe votul și dependența de stat a celor mai săraci membri ai săi, valorile societății vor rămâne ancorate tot acolo, în relația bolnavă între cel furat și cel care îl fură. Întovărășirea asta contra naturii ne va ține blocați în continuare, iar lumea se va schimba fără noi.
Al treilea război mondial nu va mai fi între imperii, ci între societățile bazate pe „the rule of law“ și cele bazate pe „the law of the ruler“. Pe noi o să ne prindă, ca de obicei, la mijloc, pentru că suntem cu gura într-o parte și cu urechile în cealaltă. Palma dată Ucrainei de către Rusia nu pare să ne fi mișcat deloc.
(Articol apărut în numărul din 27 mai al Revistei 22)
Blogul lui Ilias Papageorgiadis
2014, mai 28 @ 11:04
[…] „Valoarea cea mai importantă nu este piața liberă, ci este o societate deschisă, transparentă și liberă, unde corupția e considerată un dușman, guvernul e răspunzător și cinstit, iar oamenii pot reuși, indiferent de poziție, și sunt tratați cu demnitate.“ Dacă citim cu atenție fraza de mai sus, rostită de vicepreședintele american Joe Biden în discursul de la Cotroceni, constatăm lesne că, la 25 de ani de la revoluție, România arată exact pe dos. Singurul lucru care ne-a mânat cu adevărat, care ne-a dictat constant evoluția a fost dorința de a avea o piață liberă. De a putea cumpăra și vinde orice. Asta ni s-a părut esența și totodată expresia supremă a capitalismului, a scris Cosmin Alexandru. […]
PROFIL de lider. Iohannis: mediator, conector si influentator
2018, septembrie 10 @ 15:27
[…] Insa, cum „valorile si cultura unei societati se schimba foarte, foarte greu, inspre deloc”1, va propun sa urmarim atent in 2015 stilul de leadership al noului presedinte, Klaus Iohannis. […]
PROFIL de lider. Iohannis: mediator, conector si influentator | Claudiu Vrinceanu
2019, iunie 13 @ 13:50
[…] Insa, cum „valorile si cultura unei societati se schimba foarte, foarte greu, inspre deloc”1, va propun sa urmarim atent in 2015 stilul de leadership al noului presedinte, Klaus Iohannis. […]
Ionut Popa
2020, octombrie 14 @ 13:51
Noi nici acum nu avem o strategie de tara, deci cu greu imi pot inchipui ca nu vom pica la mijloc. Chiar daca nu toti suntem de acord cu directia in care trage toata lumea, macar ar fi bine sa avem o astfel de directie trasata…