O rugăminte pentru președinte
Fac parte din acea categorie de cetățeni care își dorește să aibă încredere în instituțiile statului și în oamenii care le conduc. Dorința asta nu mi se trage din România, ci de la primele vizite în străinătate pe care le-am făcut, ca student, la începutul anilor ’90. Atunci am văzut pentru prima dată în Austria că oamenii își respectau instituțiile și liderii și am tras concluzia că există o legătură strânsă între asta și nivelul de trai și de civilizație al unei țări. Trăind cu această filosofie de raportare la spațiul public, tind să iau în serios acele lucruri pe care le aud de la conducătorii statului român care privesc realități pe care le resimt în fiecare zi.
Acum câteva zile, președintele României a transmis un mesaj important pentru mine: acela că s-a supărat pe Petrom și că a întrerupt orice legătură cu ei pentru că au făcut un profit excesiv în 2011. Înainte să continui, simt că e utilă precizarea că nu am niciun fel de interese politice ori financiare, nici cu vreo instituție a statului, nici cu Petrom sau OMV.
Am însă calitatea de finanțator, și pentru unele, și pentru altele. Din perspectiva asta, aș vrea să mă exprim. Cum lucrez de 20 de ani în mediul privat, supărarea șefului statului pe cea mai mare companie privată din România mi-a ridicat câteva semne de întrebare. Ele au legătură în principal cu beneficiile pe care statul român, al cărui reprezentant suprem e domnia sa, le are de pe urma nivelului prețului carburanților și a performaței economice a Petrom.
Din datele publice, taxele care merg către stat din prețul fiecărui litru de combustibil vândut în România sunt în medie de 55%. Deci cu cât mai „excesiv“ prețul, cu atât mai mulți bani la buget. Tot din datele publice, 20,4% din profitul anual al Petrom revine statului român ca acționar, prin Ministerul Economiei, în companie. Deci, cu cât mai „excesiv“ profitul, cu atât mai mult venit către stat.
Aici încep să nu mai înțeleg. Își dorește președintele un stat bine finanțat, cu resurse cât mai bune pentru investiții și proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, educației, culturii și sănătății?
Dacă asta e realitatea, întrebarea pe care i-o adresez e de ce, înainte să se supere pe Petrom pentru că face profit prea mare, nu se supără pe CFR că are o pierdere prea mare? CFR Marfă, CFR SA și CFR Călători au avut pierderi cumulate de 1,3 miliarde de euro pe ultimii 4 ani. Ăsta nu e un motiv de supărare? Pentru mine, este. Deși nu sunt președinte, sunt foarte supărat pe companiile de stat care mănâncă anual miliardele de euro pe care companii precum Petrom le virează la bugetul de stat. Dacă președintele României e foarte deranjat de profiturile excesive, n-ar putea fi iritat un pic și pierderile excesive? Și constante? Și degeaba?
Alfel spus, n-ar vrea să strângă legăturile cu companiile care generează venituri la buget și să le rupă cu cele care drenează cheltuieli de la buget? Eu de o astfel de mentalitate m-aș simți mai corect reprezentat. Înțeleg argumentul prețurilor de monopol și al prețurilor de interes social. Dar ele nu scuză niciodată hoția, prostia și indolența. Iar ideea că e preferabil să beneficiem de produse și servicii proaste, dar ieftine în locul unora mai scumpe, dar bune nu ne plasează cu vreo șansă la un viitor rezonabil.
Dacă nu mă credeți, încercați să luați un taxi în București. E foarte ieftin, fiindcă e plafonat de Primăria Bucureștiului la un preț derizoriu. Dar aveți cam 75% șanse să vă urcați într-o mașină care arată pe dinăuntru ca o ghenă de gunoi, troncăne ca o remorcă și e condusă de un maniac agresiv hăituit de un patron care nu are cu ce bani să înlocuiască nici mașinile, nici șoferii, așa că trage de toți și de toate până crapă. Mașinile, șoferii sau clienții.
Nu mă bucur când plătesc scump un plin de motorină la o stație Petrom sau OMV. Dar l-aș plăti și dublu decât să mai cumpăr vreun litru de la o benzinărie Petrom așa cum arătau ele înainte de privatizare. E mai scump la OMV și la Petrom, dar oamenii sunt amabili, îți sar în ajutor, îți oferă orice ai nevoie ca să îți fie bine cât stai la ei și apoi pe drum. Benzinăriile lor au devenit oaze de normalitate și bun-simț pe marginea unor șosele înguste, găurite și nemarcate care costă mai mult de jumătate din prețul fiecărui litru de combustibil. Civilizația are un preț, domnule președinte, și, sperând că n-o să vă supărați pe mine, eu v-aș ruga să ne îndemnați să-l plătim.
(Articol apărut în numărul din 20 martie al Revistei 22)
Radu Floricica
2012, martie 20 @ 20:51
Argumentul initial e solid, dar articolul se termina pe o nota care nu-mi suna foarte valid. Sunt un utilizator ocazional de taxi in Bucuresti, si pot sa spun cu mana pe inima ca nu am avut nici o experienta negativa de… de cand imi aduc aminte de fapt. Ani de zile clar.
Problema cu atitudinea din finalul articolului este ca descrie o perspectiva destul de ingusta: perspectiva cuiva care isi permite taxiuri mai scumpe pentru servicii ceva mai bune.
Liviu Antonesei
2012, martie 20 @ 21:18
@) Cosmin Alexandru
Desi nu sint conducator auto, problema ma intereseaza, asa in calitate de contribuabil. Tu pui problema logic si pe criterii de natura economica – si cred ca o pui corect! Presedintele o pune, cum ii sade bine D-Sale, populist, cum tu nu poti! Asa ca rugamintea ta, desi binevenita, nu are cum sa patrunda in urechile Dumisale!
Radu Floricica
2012, martie 20 @ 21:38
@Liviu Antonesei: Dar asta nu inseamna ca problema nu trebuie repetata si iarasi repetata, sa fie clar ca am depasit perioada in care a face bani era o rusine, si ne indreptam (incet, incet) spre timpuri in care nu mai presupui automat ca cine face bani (mai ales de la stat) e automat si murdar.
Cosmin Alexandru
2012, martie 20 @ 21:50
@ Da, Liviu, înțeleg nevoia de muzică pentru urechile „boborului”, dar eu îmi apăr constituenta și principiile, chiar dacă sunt minoritare. În plus, remarca prezidențială nu e doar despre o companie. Există o întreagă școală de gândire, cu reprezentanți la și lângă vârfurile puterii, care consideră companiile multinaționale ca pe ceva rău, care trebuie restrâns sau eliminat. Eu nu zic să le facem statuie dar, până una alta, sunt principalii contributori la exporturile, bugetul și locurile de muncă decente din România. Mi-aș dori un președinte care să înțeleagă subiectul ceva mai profund decât 50 de bani în plus sau în minus la litrul de benzină.
horia
2012, martie 21 @ 14:44
Ma tot intreb de cativa ani cum de Petrom nu a reusit sa faca aceste profituri, jumatate macar sau un sfert.Oare Presedintele de ce nu se intreaba chestiunea asta sau ceilalti romani care ataca OMV?Reactia lui este balcanica si a unora dintre noi la fel (vezi blocarile benzinariilor).In loc sa facem un business concurent care sa produca profit noi semnam petitii pe Facebook si in Libertatea.
Management privat si puterea de stat » Claudiu Campan | despre Resurse Umane … ca la noi
2012, martie 22 @ 21:56
[…] postului mi-a venit, citind articolului lui Cosmin Alexandru “O rugaminte pentru presedinte”, si i-as spune si eu d-lui presedinte, ca mediul privat serios care are treaba si e prea ocupat […]
mosu
2012, martie 24 @ 10:00
nu este chiar asa cum spuneti! in primul rand petrom are monopol (chiar daca aparent exista concurenta), iar in statele despre care vorbiti dumneavoastra exista un control al preturilor de catre stat (intr-o anumita masura) in special in zonele in care exista monopoluri si mecanismele concurentiale nu-si fac treaba
apoi nu cred ca ati mai fi avut aceeasi parere referitor la subiect daca si in cazul kilowatului-ora de energie sau al tarifului la metru cub de gaze naturale companiile respective ar fi tratat la fel problema tarifului si a profitului
Corson
2012, martie 24 @ 22:19
Pina la Dumnezeu te maninca sfintii.
Oful prezidential in contra Petrom-OMV are o cauza foarte pragmatica si care nu sufera aminare. Domnul prezidel, obisnuit sa apese butoanele telefonului chiar si fara fir, a solicitat OMV, pe canale, sa tina cont ca 2012 e an electoral si ca Romania e un stat european disciplinat. Dar ca 2012 e an electoral.
OMV transmite prin pretul la pompa ca se bucura ca Romania e un stat UE disciplinat. Ceea ce inseamna ca transmite Palatului Cotroceni, de azi si de miine, ca nu e cazul sa-si mai faca iluzii ca are ceva de spus despre pretul litrului de benzina. Nici macar in anii electorali.
Nu stia Basescu ca risca sa primeasca un afront? Stia. Jucator de poker, pardon, sah!, fiind si-a permis sa riste cacealmaua. Oricum e cu cutitul la os, deci n-are ce pierde. Macar ceva capital electoral tot mai aduna, daca capital pentru electorale nu mai dau austriecii.
sena
2012, martie 25 @ 0:59
Lucrează preşedintele Băsescu?
Fostul consilier prezidenţial Andrei Pleşu, în „Dilema Veche”, spunea că „un preşedinte nu trebuie să se dea pe sine drept exemplu de precaritate salarială. E aproape stingheritor să te afli în situaţia de a explica unui preşedinte de ţară că cele 16 ore de predare ale unui profesor au, ca fundal, lungi zile şi ani de pregătire, că actorii nu prestează strict două ore pe seară, ocupându-se, în restul timpului, cu tăierea frunzei la câini, că nu toate meseriile pot fi reduse, cum spunea, cândva, academicianul Grigore Moisil, la numărul de ore-cur petrecute la birou. E nevoie şi de ore-cap, greu cuantificabile”.
Declarația lui Andrei Pleşu este inspirată dintr-un articol al fostului consilier prezidențial Zoe Petre. Aceasta explică pe blog cum stă treaba cu academicianul Grigore Mosil.
”Grigore C. Moisil, marele matematician în preajma căruia am avut privilegiul să petrec lungi ani (Florica Moisil – sora lui Moisil – era …mama d-nei Zoe Petre, adica i-a fost nepoata buna), avea despre programele de lucru o opinie atât de des exprimată încât a intrat în folclorul moisilesc de bază. El (sau discipolii care îl imitau cu umor şi afecţiune, nimeni nu mai poate şti cu precizie) spunea aşa: Matematica NU se face în ore de birou. Dimineaţă când te scoli, faci matematică; când te speli pe dinţi, faci matematică, şi, dacă nu te speli pe dinţi, faci matematică atunci când nu te speli pe dinţi! Somat să-şi facă public programul de 8 ore de muncă, Grigore Moisil a prezentat odată o foaie de hârtie frumos lineată, pe care scrisese aşa:
Luni
ora 8 – ora 9.50: curs, Amfiteatrul Ţiţeica
ora 10 – ora 11.50: consultaţii, catedră
ora 12- ora 16: timp de gândire, în sectorul de Cultură al Parcului de Cultură şi Odihnă «I.V. Stalin».
Altădată însă, exasperat, i-a trimis rectorului o hârtie pe care scria, mare: „Vă rog să precizaţi dacă vă referiţi la ORE-CAP sau la ORE-CUR”, scrie Zoe Petre pe blog într-un material intitulat „Necrolog pentru Domnul Trandafir”.
Dat fiind faptul că preşedintele Traian Băsescu a anunțat că domnia sa lucrează 16 ore pe zi, avem şi noi o întrebare: câte din aceste ore sunt, domnule preşedinte, ore-cur şi câte ore-cap?
Nu de alta, dar după cum merge țara, e sigur că toate sunt ore-cur!
dan amariei
2012, martie 28 @ 17:36
shapeu’ jos, domnu’ cosmin alexandreu 🙂
dan amariei
2012, martie 28 @ 18:02
si sper sa ma iertati ca v-am gresit numele 🙂
(ce iz grecesc v-am dat)