De ce îmi pare rău
Îmi pare rău că, în afara câtorva figuri noi, ARD n-a oferit nimic notabil în această campanie. Că s-a epuizat într-o opoziție molatică la un USL din ce în ce mai arogant și mai sigur pe sine și pe victorie.
Îmi pare rău că această victorie a USL va însemna cea mai mare înfrângere a României din ultimii 22 de ani. Semnele antioccidentalismului, antiintelectualismului și antimodernismului alianței de la putere sunt mai clare decât mi-aș fi dorit vreodată să fie.
Îmi pare rău că ascensiunea USL se datorează într-o covârșitoare măsură PDL. Incapacității sale cronice din ultimii ani de autoreformare și de reformare a criteriilor de performanță și valoare din spațiul public românesc. Plătim cu toții factura captivității liderilor PDL într-un fel anacronic de a înțelege și de a face politică în Europa secolului XXI.
Îmi pare rău că în România în continuare nu se poate forma un partid nou puternic. Că sistemul oligarhiei politice e atât de eficient încât sugrumă din fașă orice alternativă. Că toți cei care muncim, scriem și plătim taxe nu ne putem opune cu șanse de izbândă celor care mimează munca, vorbesc și cheltuiesc taxe.
Îmi pare rău că nu pot vota un program politic. Că nu există unul care să ne reprezinte, pe mine și pe cei apropiați mie. Că programele nu propun nimic, doar promit cai verzi pe pereți călăriți de parlamentari rumeni dormind, rânjind sau furând.
Îmi pare rău că nu mă mai pot uita la televiziunile românești. Că nu mai e acolo aproape nimic de aflat, de învățat, de urmat. Că din ecrane se revarsă zilnic o viață strâmbă, scrâșnită, trăită în direct de oameni schimonosiți de răutate, prostie și aroganță. Și, cu toate astea, ele au în continuare un public numeros.
Îmi pare rău că cei mai de seamă oameni de cultură ne sunt apreciați în străinătate și înjurați în țară. Că succesul și recunoașterea lor internațională sunt ca o condamnare la linșaj mediatic intern. Că majoritatea atacatorilor lor nu sunt alți oameni de cultură ce au opinii sau criterii diferite, ci personaje infame, venite din subsolurile morale ale spațiului public autohton.
Îmi pare rău că totul e politizat și depinde într-un fel sau altul de politicieni. Că nu mai poți propune în spațiul public o idee, un proiect, o persoană care să nu fie imediat catalogată politic și, în acest fel, golită de conținut, energie și relevanță. Că totul e pro sau contra unora sau altora.
Îmi pare rău că angajații din firmele private muncesc câte 12 ore pe zi pentru a ține în spate funcționari care muncesc 2 ore pe zi. Că firmele sunt obligate să-și plătească datoriile către stat în 30 de zile, iar statul își poate plăti datoriile către firme și în peste 600 de zile.
Îmi pare rău că, după criza politică din vară, străinii au început să se uite din nou la noi cu reținere. Că nu mai știu exact cine suntem, ce vrem și ce căutăm în lumea civilizată. Că am ajuns să aud din nou, de la vârfuri ale afacerilor europene, că „avem potențial“. Ăsta e un fel politicos de a spune că nu suntem în stare, de fapt, să realizăm mare lucru.
Îmi pare rău că îmi pare bine când călătoresc în străinătate. Că găsesc acolo un fel de energie bună, de relații între oameni, de normalitate a spațiului public care mă încarcă ca să rezist apoi aici, să împing lucrurile înainte într-o lume cu susul în jos.
Îmi pare rău de cei câțiva prieteni ai mei căzuți în capcana urii oarbe față de Băsescu din pricina unei stilistici marinărești, neconforme cu statutul și statura unui președinte de țară europeană. Și că, votând în 9 decembrie USL, vor gira sub forma unei alianțe nefirești un conținut infinit mai toxic decât cel prezidențial.
Îmi pare rău că voi vota ARD, dar nu pentru ARD. E o alianță în care nu cred. Dar cred că e singura forță politică care îl poate ajuta pe președinte să sprijine instituțiile justiției în fața asaltului decisiv al coaliției varaniene unită în principal de două frici: de Băsescu și de pușcărie. Totul se reduce la asta. Venirea pușcăriabililor la putere pentru următorii patru ani va șterge dintre granițele României orice urmă de stat de drept. De fapt, orice urmă de stat european.
Îmi pare rău că, în lipsa unei justiții independente, nu vom mai putea vorbi nici de educație, nici de sănătate, nici de siguranță, nici de progres. Toate vor fi viciate letal de aranjamente, corupție și impostură. De imunitatea în fața legii. Politicienii nu vor mai intra la pușcărie, dar toți vom fi prizonierii lor.
Îmi pare rău că Brucan n-a avut dreptate. Că va dura mult mai mult de douăzeci de ani. Că durează deja prea mult pentru mine și pentru copiii mei care, pe bună dreptate, nu-și văd un viitor în România. Îmi pare rău că îmi pasă și că a trebuit să scriu acest text.
(Articol apărut în numărul din 4 decembrie al Revistei 22)
Dan
2012, decembrie 4 @ 12:51
Felicitari. N-as fi reusit sa sintetizez asa de bine de ce ma simt asa de rau de cand a inceput campania electorala.
Adi
2012, decembrie 4 @ 12:53
Nu-ți pară rău Cosmine! 🙂
…ai mărturisit în numele multora iar peste ani când ne vom răsfoi time-line-ul vom înțelege că citind și recunoscându-ne și noi în aceaste păreri de rău, am facut, poate cu toții, un pas înainte, un pas împreună, un pas în mai bine.
Sorin Camner
2012, decembrie 4 @ 13:15
Cosmin, privesc, cu uimire din ce in ce mai mare, aceasta permanenta referire la votul covarsitor spre USL ca fiind antieuropean, antiintelectual si antioccidental…. Imi pare ca o multime de oameni vede lucruri care nu exista.
Am sa explic in speranta ca acest articol nu este, de fapt, un articol de campanie electorala si, in acest sens, nu are sens sa-l comentam.
Dragul meu Cosmin, permite-mi sa-ti spun asa pentru ca, la indrumarea marelui actor Victor rebengiuc, in primul tur al alegerilor din 2004, ti-am acordat votul meu si, in speranta ca nu voi regreta acea actiune.
Antiintelectuala? De ce? Pentru ca un grup de intelectuali a decis sa sprijine o persoana care astazi se declara cea mai reformatoare persoana care traieste in Romania? Reformatoare a ce? Si de ce un grup de intelectuali trebuie, in mod automat, sa fie mai important decat alt grup de intelectuali? Cu ce le sunt unii superiori altora? SI prin ce, faptul de a te afla in opozitie cu cineva, te face in mod automat anti intreg grupul? Credeam ca democratia inseamna tocmai libertatea de a nu fi de acord unii cu altii – vezi Ion Ratiu… Probabil ca ma insel.
Antieuropean? Pai sa vedem – da Cosmin, eu sunt anti europenism de factura PPE si a modului acesta de actiune. Hai sa fim realisti si cinstiti cu noi insine. Daca acum 25 de ani ai fi aflat (incerc sa cred ca in 1987 aveai o varsta care sa-ti permita sa votezi) ca intr-o tara occidentala rezultatul unui vot, oricare ar fi el, a fost de 89% contra 11% si ca acel vot popular a fost respins printr-o procedura tehnica ce-ai fi facut? Te rog sa te gandesti in mod cinstit la asta si nu cu mintea celui care va spune ca „cvorum, lege, asa e acum, a zis nu stiu cine, etc”….. Ce ai fi spus daca ai fi aflat asa ceva? Ca rezultatul votului nu conteaza. De altfel te-as ruga sa-mi indici o situatie asemanatoare in oricare dintre tarile „democratice”.
Antimodernism? Sa inteleg ca distrugerea economiei nationale si transformarea Romaniei in cumparator de produse occidentale/chinezesti prin dezindustrializare, actiune infaptuita prin actiunea concertata a tuturor guvernelor post-decembriste si obligarea tuturor celor care doresc sa munceasca si sa castige un ban cu ajutorul caruia sa-si traiasca in mod decent viata de a alerga pe coclauri europene reprezinta modernizarea tarii? Aferim de asa o modernizare. In acest fel nu pot decat sa urez succes Romaniei. Imi este, insa, tare teama ca-n 50 de ani aceasta tara nu va mai exista…. Nu ca pasa cuiva acest lucru.
Lavinia
2012, decembrie 4 @ 13:47
Sunt de acord cu tine pana la un punct. Nu vrei puscariabili la putere? Si cei de acum sunt puscariabili, deci, din acest punct de vedere nu va exista nici o schimbare. Indiferent ca vor ramane cei de acum sau vor veni ceilalti, din Romania se va fura la fel.
Justitie independenta, sanatate, educatie, siguranta…zici ca nu le vom mai avea daca vin ceilalti. Asta ar insemna ca in momentul de fata justitia e independenta, sanatatea e pe culmi inalte si educatie merge struna. Serios?
Nici eu nu-i vreau pe ceilalti. Dar, imi pare rau, nici pe cei de acum nu-i mai vreau.
Mircea Stoian
2012, decembrie 4 @ 13:51
@Cosmin. Imi pare rau de parerea ta de rau pentru ca acest articol sintetizeaza si coaguleaza o tristete si o neputinta pe care si eu le simt si le simt si mai acut dupa ce am citit.
@Sorin. Tu decizi care este grupul de intelectuali care te reprezinta. Nu este vorba de „mai” intelectual ci daca subcrii emotional si/sau rational valorilor sau reperelor acestui grup. L-ai numit pe Victor Rebengiuc mare. Pentru tine este mare dar nu si pentru toti ceilalti carora le-a dat hirtie igienica in direct in 1989 (sau 1990). Este o chestiune de asezare.
In ceea ce priveste votul, el este un instrument si trebuie tratat ca atare. Nici un utilizator corect si profesional de instrumente, care respecta anumite valori/standarde/repere/algoritmi, nu va folosi intrumentul azi asa si miine invers. Iar instrumentele trebuie sa masoare ceva in anumite conditii stabilite ca standarde, ca sa existe o masuratoare relevanta. Altfel masuram cu metrul ocaua si nu ne iese masuratoarea. Sau ne iese cum vrem noi. Ex: hai sa votam si pe 9 decembrie pina la 23:00. Sau nu?
Modernizarea tine de plan, strategie, resurse, implementare, verificare si ajustare si rezultat masurat. De masuratoare nu mai vorbim ca am vorbit mai sus. De restul nici atit ca nu s-a ajuns la nivel neuronal necesar pentru intelegere.
Si vin si te intreb: votezi USL ca nu ai argumente sau votezi USL ca nu este Basescu ce vrei tu sau ca tu nu esti cum este Basescu?
De unde ne uitam la asta?
Sintem mari sau mici?
Atacul USL la democratie, modernitate si integrare europeana este unul pe care il poti sesiza daca te tragi nitel inapoi si judeci cu capul nu cu sufletul. Din pacate au micimea si tilharia in ADN si este foarte greu de scos de acolo.
Mircea Stoian
Georgiana Luncasu
2012, decembrie 4 @ 13:56
Iar mie imi pare rau ca ai atata dreptate in cele scrise.
Mihail
2012, decembrie 4 @ 14:35
Ar trebui sa va para rau de faptul ca in spatele oamenilor de cultura asezati in vitrina PD, sforile erau trase de unii ca Falca, Igas, Blejnar, Udrea, Oltean.
Ar trebui sa va para rau de faptul ca aceeasi oameni de cultura s-au multumit cu niste sinecuri caldute, fara a se implica mai mult in viata politica, sa nu cumva sa se manjeasca.
Ar trebui sa va para rau de faptul ca tot ei, oamenii de cultura, au acceptat sa fie promovate ca modele pentru copiii nostri unii ca Boureanu, Luhan, EBA, Udrea, Anastase, Ridzi, Hoara, s.a.m.d.
In orice democratie exista alternanta la putere. Si in orice democratie, votul majoritatii este respectat. Romania a incetat sa se numeasca democratie, odata cu invalidarea referendumului.
Marcian
2012, decembrie 4 @ 15:05
„Imi pare rau” este o palida exprimare a senzatiei care ma incearca.
Simt cum deznadejdea pune stapanire pe mine, cum neputinta ma doboara.
Din pacate, toate sperantele care mi le-am pus in cei care s-au afirmat in politica imediat dupa ’89, au ramas fara un raspuns pozitiv. Ba, mai mult, am avut nesansa sa vad cum ciuma rosie reprezentata de indivizi (a se citi scursuri) precum Iliescu, Voiculescu et Co. ne conduc vietile si ne explica ei cum sta treaba cu democratia.
Acum, niste semianalfabeti vor pune mana pe putere si vor readuce in prim plan tovarasi de nadejde, spre exemplu Nastase.
Imi vine sa urlu de durere si chiar nu stiu in ce directie sa o mai apuc.
Oricum, ARD-ul nu este nicicum o solutie. Ba, chiar am fost profund dezamagit cand l-am vazut pe Ungureanu cum primeste in partid drept colegi „noi si neprihaniti”, tot felul de indivizi din PSD, din UNPR etc. Un exemplu in acest sens este Ionut Bazac. Vi-l mai amintiti pe „Dl. Ferrari” care la un moment dat se ocupa de destinele Sanatatii?
Asta este. Mai bine ne impuscau pe toti in ’89 si ramaneau doar ei, tovarasii din linia a doua a partidului comunist si care, isi doreau cu ardoare sa se schimbe lucrurile in sensul de a prinde si ei privilegiile si bunastarea colegilor din prima linie.
Cati imbecili poate numara neamul nostru ?
Din pacate, se pare ca foarte multi.
Sorin Camner
2012, decembrie 4 @ 16:35
@Mircea Stoian – Eu ma reprezint pe mine, nu un grup de intelectuali… In genere, in portofel eu mi-am bagat banii, nu un grup de intelectuali. In fapt, daca ma gandesc foarte bine, nici nu inteleg ce inseamna un grup de… O fi un grup de oameni ai muncii? Sa-nteleg ca Victor Rebengiuc este un mare actor, sau nu, in functie de sulul de hartie igienica din dupa amiaza zilei de 22 decembrie 1989? Pai, pentru mine, in acest caz este actor mare. Dar tot nu vad legatura. In Padurea Spanzuratilor n-avea sul de hartie igienica.
Apoi, refendu-ne la vot, nu exista nici un fel de interpretare a votului popular, alta decat – MAJORITATEA DECIDE. Nu exista alte interpretari. Stiu ca, in democratie, votul nu este obligatoriu. Ma-nsel? Poate cineva sa ma aduca la vot cu arcanul?
Si, daca votul nu este obligatoriu, nici cvorumul nu este obligatoriu. Pentru ca nimeni nu este obligat sa fie prezent la urne, deci nici numarul celor prezenti nu poate fi important, votul fiind important doar pentru cei care sunt prezenti…. Ceilalti…asta e viata, se supun celor care au decis sa fie implicati in viata cetatii. Cu bune si cu rele. SI iata-ne la problema noastra – 89% dintre cei care au catadicsit sa se prezinte la urne in aceasta vara au decis ca un lucru trebuie sa se intample. Niste unii au decis ca nu trebuie tinut seama de decizia cetatenilor… SI au aruncat votul in derizoriu. Si DEMOCRATIA la cos…. Au ramas cu „democratia” si-ncearca, acum, sa demonstreze ce rai sunt ceilalti…. Pai, fratilor, n-ar fi mai bine sa deveniti voi buni pentru a le cere celorlalti sa va imite? Sau sunteti dintre cei care, atunci cand ajungeti prin vest incepeti sa va purtati ca cei care locuiesc acolo iar, odata ajunsi in Romania, inapoi, incepeti sa scuipati pe jos, sa aruncati hartiile si scrumiera pe geamul masinii si sa declarati: „Asta este, aici suntem in Romania!”…. Domnilor, eu ma port peste tot la fel… Iar ceea ce s-a facut asta vara nu ma poate pune sa iubesc PPE, nici PDL/ARD sau cum naiba s-o numi.
Hotia o aveti si voi in sange. Credeti c-o sa orbim cu totii? Credeti ca nu stiu ca PSD-ul o are si el? O stiu, numai ca ceea ce faceti voi este mult prea periculos ca sa nu trec peste hotia PSD si sa doresc sa nu mai aud de voi.
Razvan Stoenescu
2012, decembrie 4 @ 17:20
„ARD….cred că e singura forță politică care îl poate ajuta pe președinte să sprijine instituțiile justiției în fața asaltului decisiv al coaliției varaniene unită în principal de două frici: de Băsescu și de pușcărie. Totul se reduce la asta. Venirea pușcăriabililor la putere pentru următorii patru ani va șterge dintre granițele României orice urmă de stat de drept. De fapt, orice urmă de stat european”.
wow ! Cosmine, dar e mai mult decat putea sa exprime Andreea Pora in 3 emisiuni labeunu ! Groaznic !
Mircea Stoian
2012, decembrie 4 @ 17:24
@Sorin. Sanatoasa decizie la finalul comment-ului.
Tu decizi!
Cristian
2012, decembrie 4 @ 18:01
Romania profunda e Romania rurala si oraselor de provincie, carora guv.PDL le-a inchis spitalele,in 2011, fie ca vorbim de Dorohoi,Strehaia,Rosiori de Vede, Barlad,Negru Voda sau Valea Jiului, Teleorman,Mehedinti,Buzau, Braila samd. Cu ce se hranesc acei copii,rupti de un Tata ,rupti de o Mama,cu ce solutii a venit PDL la consecintele acestea cumplite ? http://www.viorelilisoi.ro/2012/12/cura-de-maramures-pentru-nemti-drogati.html Cu simbolul EBA : http://www.viorelilisoi.ro/2012/11/eba-o-iubire-interzisa-eba-o- iubire.html Cu aroganta tip Videanu ori a derbedeului boureanu ? Sa fim seriosi…
Mihai POGO
2012, decembrie 4 @ 18:42
Un intelectual de cealalta parte a barierei, ar putea sa scrie un articol similar, insa in oglinda. Poate l-a si scris si nu l-am citit. Imi pare rau, dar chiar nu vad o diferenta intre cele 2 tabere. Nevoia personala de a vedea in actiune partide autentic de dreapta imi este jignita de actualul aranjament (pntcd, figurativ tupilat in spatele unei inimi contractate sau pnl-ul proptea de psd-isti). Pot sa imi imaginez si ca un votant educat de stanga e nemultumit de aceasta lume vanduta pe 30 de arginti.
Imi pare rau.
Cosmin Alexandru
2012, decembrie 4 @ 23:04
@Răzvan. Te cred pe cuvânt, RaSto, că nu mă mai uit de ceva vreme la tv.
Costoboc
2012, decembrie 4 @ 23:11
USL obține 60%, ARD 20%, UDMR 5%, PPDD 15%. PNL obține cel mai mare număr de mandate din istoria lui post-decembristă.
USL face guvernul. Băsescu îl numește premier pe Ponta ca să evite suspendarea. În martie PSD-ul propune o lege pe care PNL-ul o respinge. Coaliția se rupe prin retragerea miniștrilor PNL. Guvernul Ponta cade. Președintele numește un nou premier de la PNL. Se formează o nouă majoritate parlamentară cu PNL, ARD și UDMR.
PSD-ul intră din nou în vacanță.
Vin vacanțele, afară-i cald, la Năstase e răcoare.
Mihai Spiridon
2012, decembrie 4 @ 23:20
Am dat intamplator peste textul tau si mi-a placut in linii mari, sunt simpatizant PNL si inca nu nu mi s-a strucinat aceasta credinta ci doar ma rusinez (asa cum s-a rusinat tata, miner in Bucovina fiind cand erau mineriadele ..) ca au un Becali pe liste si desi inteleg prostitutia aceasta nu o accept si cred ca din pacate, tinerii cooptati in ARD au cazut prada repulsiei pe care o am fata de PDL, si de Basescu. Nu cred ca va fi nici atat de rau cu USL precum zici si nici nu cred ca Basescu este asa de „Voievod drept” cum spui, cunosc firea lui desi nu ne-am intalnit niciodata insa ne-am nascut in aceeasi zodie ca sa zic asa… ce vreau sa intelegi din comentariul este doar ca: dinozaurilor astora singura palma pe care pare sa o dea cineva este PP-DD, de care mi se face rau si rusine… si scuze de expresi un cacat de alternativa la o clasa politica toata maronie.
… sper totusi ca desi nu voi putea vota (nefiind in localitatea de domiciliu), schimbarea anuntata nu va fi insotita asa de tare, de metehnele inca neuitate de mine ale PSD, „tatal” de la care a invatat tot ce stie PDL+inca cel putin jumatate din pooliticienii existenti, mai ales la furat alegeri.
In asentimentul tau!
Mihai
Cosmin Alexandru
2012, decembrie 4 @ 23:26
@Sorin. O să-ți răspund doar la primul mesaj, care îmi era adresat. Sar peste partea cu referendumul pentru că nu-mi place să călăresc cai morți. Mi-am argumentat public opțiunea și acțiunea la vremea respectivă.
Antiintelectualism pentru că grupul de intelectuali pe care USL și-a asmuțit șacalii este cel mai reprezentativ al României de azi: Cărtărescu este cel mai apreciat și bine vândut autor român în străinătate. Liiceanu conduce cea mai veche și reputată editură postdecembristă de carte bună din România. Pleșu conduce NEC, o foarte binevenită școală pentru tinerele generații de intelectuali și cercetători, iar Patapievici a condus admirabil ICR vreme de 7 ani. Toți au făcut servicii imense culturii României și țării în ansamblul ei. A-i denigra și ataca pe considerente politice e un act antinațional.
Antieuropean pentru că Europa nu a fost construită de sau pentru țuțări și nulități țâfnoase și populiste sau pentru moguli media cu reflexe interlope. Ponta e un plagiator dovedit, Crin, un zero barat, iar amândoi există doar pentru că sunt susținuți de brațul lung și gros al conturilor lui Ceaușescu. E de înțeles că sunt antieuropeni, nu e însă și de acceptat pentru mine, care am aspirații europene pentru țara mea.
Antimodernism pentru că nesupunerea vădită, asumată, în fața legii (Ilie Stan, Diaconu, primarul de Năvodari etc.) n-are nimic în comun cu societățile moderne între care eu îmi doresc să se numere România.
După cum vezi mai sus, pe mine nu mă doare în primul rând de orientarea politică a USL/ARD etc. Alternanța ideologică e ceva firesc. Mă doare mai tare de opiniile și comportamentul lor public în fața instituțiilor statului român și a celor comunitare. Eu asta vreau să apăr pe 9 decembrie, nu vreun partid sau vreo persoană. Și am să fac asta împăcat că e maximumul pe care îl pot face acum cu votul meu.
Flor
2012, decembrie 4 @ 23:34
Pe bd-ul 1mai sunt poze cu candidata ARD cunoscuta de mine doar pentru celebra fraza: ciocul mic ca acum noi suntem la putere 🙂
Ca sa comentez citatul: democratia inseamna schimbare si aici se simte nevoia unei schimbari.
Andreea
2012, decembrie 4 @ 23:57
Si mie imi pare rau pentru tot ceea ce ai scris, Cosmin, pentru ca ai dreptate.
Prin urmare, ce facem?
Am 25 de ani si imi place Romania, ca tara. O parte din oamenii generatiei mele sunt exceptionali, dar peste 90% din aceasta parte au emigrat deja. Ma gandesc si eu sa fac acelasi lucru pt ca sincer, simt ca am ramas ultima sa stinga lumina, fiind inconjurata de cealalta parte a generatiei mele, mai putin exceptionala, care, ma tem ca ma va trage si pe mine in jos.
Intrebarea este: facem ceva ca peste un timp sa nu ne mai para rau sau …plecam?
Cosmin Alexandru
2012, decembrie 5 @ 0:36
@Andreea. La întrebarea asta doar tu poți să răspunzi pentru tine, Andreea. Când aveam vârsta ta, eu mi-am răspuns să râmăn și am făcut tot ce m-am priceput. Dacă aș avea din nou 25 de ani și aș pleca. Dar ăsta e un răspuns despre mine.
Adorel Rujea
2012, decembrie 5 @ 1:21
@Sorin:
2 observatii pt domnia voastra:
– in privinta referendumului, sper ca puteti face deosebirea intre un referendum de DEMITERE a cuiva si ALEGEREA intre 2 persoane/factiuni/uniuni, etc. Dpdv juridic referendumul de DEMITERE, daca trece, duce inevitabil la o runda nou nouta de ALEGERI, pe cand ALEGEREA are din prima un rezultat final (cazul parlamentarelor); asa ca problema prezentei la vot e diferita la un referendum vs proces electoral de alegere intre X si Y, e f logic si doar cei care nu vor sa inteleaga nu o sa inteleaga;
– in ceea ce priveste blogul dvs (recunosc, am fost intrigat de postare si am dat click :-)), am vazut ca ati fost f ofuscat de procesul de cercetare a fraudelor de la referendumul din vara; adica cum ati vrea sa se vada votul multiplu (dupa CNP, ca alt criteriu nu ar mai fi), nu prin inspectarea listelor votantilor (reali sau imaginari)? Sa nu spuneti ca pe liste exista si votul fiecaruia Da/Nu, ca p-asta n-o mai cred 🙂 Iar daca dorinta de gasire a fraudelor v-a incalcat/incalecat libertatea personala… excuse me. 🙂
Oricum, asta am vrut sa v-o spun direct, nu va obositi, va rog sa-mi raspundeti, am intrat din curiozitate pe link, s-ar putea sa nu fiu aici sa va dau replica.
Cu stima.
Sorin Camner
2012, decembrie 5 @ 17:03
Cosmin – Diaconu????? Da. Cai morti? Da. Caii democratiei. Aceea a fost o caramida. O sa se adauge altora care vor duce la prabusirea UE. Sa vezi atunci dans si voie buna. Imi este groaza de asta insa ce pot face eu, cand politicienii europeni sunt atat de inteligenti incat sa nu-nteleaga ca deznodamantul o sa fie asta…. Schuman a murit demult. La fel si Adenauer. Helmut Kohl a fost discreditat. Traiasca…..
Adorel Rujea – ???? Care fraude? Cele 500 probate? Cu oameni urmariti prin biserici? Cati ani aveti? Stiti cum a fost in ’72 Watergate? Eu, inca, imi aduc aminte…. Sa-ncercam sa fim corecti – asta vara s-au facut abuzuri impotriva cetatenilor. Probabil ca nu stiti ce urmeaza daca tacem… Probibil ca dumneavoastra nu ati trait in perioada comunista, nu ati tremurat de frica, nu v-au fost arestati parintii….nu…. Ar fi bine, poate, daca am stii sa si tacem. Nu v-as dori.
Andrei
2012, decembrie 6 @ 11:24
Mi se pare deplasat sa mai ai incredere in presedinte dupa toate minciunile si toate manevrele facute. In momentul in care Ridzi nu numai ca nu e condamnata dar probabil o vom vedea in Parlament de la anul, sa vorbesti despre puscariabili…
Iar unii intelectuali de marca s-au detasat acum ceva timp de presedinte, vezi Plesu si Liiceanu. Patapievici a condus atat de bine ICR incat in plina campanie electorala, din calitatea de presedinte, lanseaza zvonuri despre felatia pe care o facea un candidat la presedentie. Si tu te miri ca este „politizat”?! Sa fim seriosi, el singur s-a politizat. Iar competenta lui se poate vedea foarte bine in nepotismul fatis care si-a facut loc la biroul din Paris.
Pana in 2007 aveam un discurs politic cu actori ca Tariceanu, Geoana, Nastase. Basescu a demonstrat ca mitocania, minciuna, suburbanul, lipsa decentei prinde la public. Si acum avem Antonescu, Ponta si Basescu. Iar tu incerci sa-mi spui ca alternativa e mai toxica. Depinde ce iti doresti cred.
Si mie imi pare rau ca mai exista inca persoane care iau in serios discursurile mincinoase ale presedintelui care denota in acelasi timp implicarea fatisa si anticonstitutionala in campanie, iar in acelasi timp sa vorbeasca de democratie si stat de drept. Nu ti s-a parut ridicol cum, tocmai el, poza (si inca o mai face) in garantul respectarii constitutiei? Presupun ca nu.
Sorin Camner
2012, decembrie 6 @ 11:52
In loc de final – Democratia – in 1972 la sediul Partidului Democrat, din cladirea Watergate, se dadea o spargere. Presedintele alse si reales, republicanul Nixon, este nevoit sa demisioneze pentru asocierea numelui sau cu acea spargere, dupa investigatie jurnalistica si cu strigate de bucurie in lagarul socialist.
Decembrie 2012 in campania electorala dintr-o tara care cica ar fi „democratica”, presedintele de republica iese in conferinta de presa si flutura in fata presei un print screen cu mail box-ul partidelor din cealalta parte a spectrului politic (nu stiu daca sunt in opozitie sau la putere, nici nu intereseaza), afirmand ca a primit acel print screen de la cineva, nu conteaza de la cine, print screen care data din aceeasi zi (5 decembrie)…. O exista vre-o similitudine? Sau Democratia a murit?
Andrei
2012, decembrie 6 @ 12:05
Nici vorba de asa ceva Sorin. Dl. presedinte vegheaza la independenta institutiilor statului, mai ales a SRIului si a CSMului.
Cristina
2012, decembrie 7 @ 9:41
Imi pare rau ca am plecat din tara si ca nu am ramas sa lupt. Si totusi ceva am facut, mi-am platit intotdeauna taxele si impozitele pana la ultimul leu, dar n-am vazut nici un „return on investment” pentru sanatate mea, educatia copiilor mei sau calitatea vietii in cartierul in care locuiam; dimpotriva, am vazut investitii nenecesare in afacerile lor.
Fiecare avion de pe cer ma face sa ma inchipui acolo sus, cu capul sprijinit de hublou, intorcandu-ma pentru totdeauna acasa…Nu se va intampla prea curand.
anghelache dan
2012, decembrie 10 @ 9:48
Domnule Cosmin sunt un om cu puternice convingeri de stanga ,care a votat USL-ul cu toate ca PSD-ul nu are aproape nimic cu stanga afara de sigla.Am votat USL-ul deoarece am indentificat ca radacina a raului din Romania pe Traian Basescu.El este ca o pedeapsa pe poporul acesta pentru greselile trecute.Nimeni in istoria recenta nu a facut mai mult rau tarii decat el.Este un golan care fura banii din cutia milei.Si mie mi-e frica de ce va face USL-ul.Ne asteapta un an greu care as vrea sa treaca cat mai repede.Si toate astea din vina unui singur om.Sa dea Dumnezeu sa ma insel in toate si sa fie bine !
Andrei
2012, decembrie 10 @ 13:40
O gramda de oameni care scriu si habar nu au ce este stanga. Majoritatea oamenilor destepti din Europa sunt de stanga. Franta este de stanga. Romania bolnava si fara cultura asociaza stanga cu comunismul. Comunismul este extrema stanga la fel cum fascismul este extrema dreapta. Stanga inseamna sa te implici ca stat activ in economia tarii si sa ai masuri sociale capabile (asta inseamna ca se si intampla :). Drepta inseama sa lasi totul la cheremul celor cu bani sa faca ei jocurile. Basescu a trecut acum cativa ani peste noapte de la stanga la dreapta. S-a culcat pe stanga si s-a trezit pe dreapta. Oamenilor despre ce vorbiti aici, toti sunt un talmes balmes, la noi nu exista stanga sau dreapta adevarata exista interese. Cum sa fiu cu Basescu, cand la buncici in sat primarul cu frica in san ruga oamenii sa voteze EBA la europarlamentare ca sa-si faca norma si sa raporteze bine „mai sus”.
Andrei
2012, decembrie 10 @ 13:41
vroiam sa scriu „asta nu inseamna ca se si intampla”
anghelache dan
2012, decembrie 10 @ 17:12
A mai scris asta undeva ,dar marita sa o repet ca o posibila explicatie a dezastrului ARD-ului. Daca Basescu isi dadea demisia asta vara dupa referendum nu pierdeau zdrobitor ,poate chiar cresteau un pic,dar toata tensiunea nedescarcata asta vara s-a amplificat si s-a spart in capul ARD-ului.Iar Basescu a stiut ca asa se va intampla si nu i-a pasat,a contat mai mult pielea lui.
Un articol care sintetizeaza foarte bine starea Romaniei | Blog Tudor Maxim
2012, decembrie 16 @ 14:52
[…] Posted by: Tudor In: General http://www.cosminalexandru.ro/2012/12/de-ce-imi-pare-rau/ […]