Cum se desface?
Am văzut de curând, în cadrul festivalului One World România, un documentar foarte provocator – Cum se face, realizat de regizorul polonez Marcel Łoziński între 2002 și 2006. Pelicula putea foarte bine să fie filmată oricând în România ultimilor 25 de ani.
Totul a plecat de la un interviu dat de Piotr Tymochowicz, un cunoscut consultant de media și PR pentru politicieni de vârf din Polonia, în care acesta pretindea că nu e nicio diferență între a crea brand de politician și a promova o marcă de proteze dentare. Așa a apărut ideea de a recruta o mână de tineri polonezi obișnuiți pentru a-i transforma, în urma unor traininguri și exerciții riguroase, în politicieni de succes. Echipa de filmare a fost alături de acest demers, în punctele sale mai importante, pe parcursul a patru ani.
Cum e de bănuit, pe ecran se întâmplă lucruri care te lasă cu gura căscată. Sentimentul de perplexitate e accentuat și de faptul că în fața ochilor tăi nu se derulează un film artistic, o ficțiune, ci un documentar, cu oameni reali care nu joacă pe nimeni, ci încearcă să câștige un rol de influență în spațiul politic, ajutați de profesioniști de top.
Însuși regizorul, prezent la proiecție, a declarat că a avut momente, pe parcursul filmărilor, în care a fost de-a dreptul îngrozit de ceea ce vedea și își punea realmente problema dacă să continue sau nu realizarea documentarului. Din fericire l-a continuat, l-a terminat și ne dă astfel posibilitatea unor reflecții. Doar la două aș vrea să mă refer aici.
Prima e a felului în care ne formăm sau ne sunt formate sistemele de valori. Prin partea asta de lume, matricea dominantă e că toate sunt la fel de importante. De foarte mici aflăm că trebuie să fim buni la orice lucru de care ne apucăm, să luăm note mari la toate materiile, să respectăm pe toată lumea, să stăm liniștiți oriunde am fi etc. Ni se explică, nu ni se arată întotdeauna, dar ni se explică întotdeauna că un copil bun e cel care e cuminte, îi ascultă pe ceilalți, face ce zic ei, e întotdeauna amabil, săritor, disponibil, priceput, inteligent, atent, generos, recunoscător și, bineînțeles, foarte iubitor.
Toate astea par bune la prima vedere, doar că, pe măsură ce creștem, constatăm că, în ciuda explicațiilor, viața și oamenii nu sunt așa. Că nu toate cerințele și pornirile sunt la fel de importante. Că în cele mai multe situații din viață, și cu precădere în cele care contează, de fapt trebuie să alegem respectând câteva valori și ignorând multe altele. Dar dacă n-am deprins de mici cum să facem diferența, ne blocăm.
Cele mai multe decizii importante devin foarte greu de luat, pentru că ne găsesc captivi în dihotomie: dacă nu ne respectăm toate valorile, nu mai respectăm niciuna. Nu putem funcționa în interval, ci doar în extreme. La fel ne uităm și la ceilalți: ori sunt perfecți, ori sunt praf. Presiunea parentală și socială pentru conformarea necondiționată e atât de mare, încât poate produce exact efectul contrar intenției.
În documentarul lui Łoziński, tinerii cobai ajung în această dilemă și nu prea știu cum s-o rezolve. Ce e mai important: în ce crezi, ce vrei să obții, ce ești dispus să sacrifici, ce vrea lumea de la tine, ce zice lumea despre tine, cu cine te aliezi, de cine asculți, cine te urmează și tot așa. Consultantul îi împinge intenționat în situații limită în care le testează nu doar sistemele declarate de valori, ci mai ales felul în care ele le guvernează acțiunile. Iar surprizele, și pentru noi, și pentru cei în cauză, nu sunt deloc mici.
Al doilea lucru care m-a izbit spre finalul documentarului ține de natura și rezultatul competiției politice. Ce era comun membrilor echipei selectate să înceapă programul de formare de politicieni erau speranța și dorința lor de a da ceva societății. Unii educație, alții pensii, alții slujbe, alții principii. Dar toți se imaginau într-o astfel de politică, în care dau și altora binele în care cred ei. Dintre toți, unul singur a ajuns să intre de fapt în politică și să candideze la alegerile parlamentare, pe listele celui mai populist și extremist partid polonez. Acela pentru care totul era despre luat. Care era convins că i se cuvin puterea, faima, averea și, bineînțeles, recunoștința celorlalți.
În final are loc un dialog grăitor între proaspătul politician și jurnalistul care a luat parte la experiment. La întrebarea despre convingerile sale ideologice, Dariusz răspunde imprecis, ezitant și chiar contradictoriu. Însă conchide împăciuitor că va avea acest răspuns imediat ce se hotărăște care vrea să fie imaginea lui publică de politician de succes. Scrâșnind din dinți, oscilând între furie și sarcasm, jurnalistul îl întreabă: „Tu vrei să fii președintele meu?“. Tânărul politician lasă o fracțiune de secundă ochii în jos, a sfială, întrebarea îl măgulește, însă își regăsește repede suflul, zâmbește încrezător și declară: „e încă devreme pentru așa ceva“.
Din păcate, când pentru cei ca el nu mai e prea devreme, pentru noi e prea târziu. Spre deosebire de protezele dentare, politicienii mușcă singuri și pot fi schimbați mult mai greu.
(Articol apărut în numărul din 1 aprilie al Revistei 22)
Cand devenim rai? | Jacqueline's Blog
2014, aprilie 14 @ 20:03
[…] doar sub forma unor doctorate plagiate/studii inexistente trecute in CV-uri luminoase, dar false. Asa a fost dintotdeauna sau politica a scos ce-i mai rau din ei? La fel ca in cazul doctorilor care si-au pierdut […]