Pararomânia
(Articol apărut în numărul din 19 ianuarie al Revistei 22)
Nimeni nu poate spune că viața politică românească e lipsită de culoare. Dar, deși până acum între portocaliu, verde, galben și roșu predominau tonuri de maro, iată că, de câteva săptămâni, politica românească s-a îmbogățit și cu violet – culoarea acestui sezon vestimentar.
Prezente în iarna asta pe rafturile magazinelor din toată lumea, hainele violet sunt șic. Purtate de politicienii români, ele devin kitsch. Pentru că bunul gust al designerilor internaționali pălește în fața ezotericilor autohtoni de prost gust, cărora le arde de elucubrații paranormale. În ton cu moda, tricolorul României e cusut, zilele astea, cu ață violetă. Politicieni importanți au revelații paracromatice.
Pe de o parte, e firesc, pentru că lucrurile normale nu prea au trecere în politica româ nească. Pare că nici oamenii normali nu trec prea ușor printr-ale politicii românești. Așa că rămânem cu oameni, opinii și subiecte deoparte de normal.
Poate că unora ne vine să zâmbim, însă zâmbetul poate deveni violet, dacă ne gândim la cei, mai mulți, care poate nu zâmbesc, pentru că sunt dispuși să ia lucrurile astea în serios. Sunt dispuși să creadă că reușita sau eșecul unei persoane sau al unui proiect nu depind de inteligență, dedicare și putere de muncă, ci de culoarea puloverului, ziua săptămânii și privirea fixă.
De aici încolo, nu mai e nicio limită. Concluzia naturală e că succesul depinde de orice altceva, în afară de cel care e responsabil de obținerea lui. Calitățile lui nu contează, ci doar conjunctura nevăzută care îl favorizează. Pe cale de consecință, înfrângerea devine mult mai ușor de suportat. N-am pierdut pentru că n-am fost în stare să câștigăm, ci pentru că n-am avut atuurile imposibil de observat sau de dovedit ale celuilalt. Asta ne absolvă de orice responsabilitate și ne permite să abordăm următoarea bătălie de la zero, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. S-ar putea ca data viitoare să pierdem pentru că adversarul a ținut degetele de la piciorul stâng încrucișate și le-a învârtit în sensul acelor de ceasornic în pantof. Dar nici atunci nu va fi vina noastră.
Am crezut cu tărie că, prin venirea lui Mircea Geoană, PSD a intrat într-un proces de modernizare. Credința mi s-a înmuiat. PSD se îndreaptă vertiginos către Evul Mediu, dovedind o inteligență politică sub medie. Dacă se bazează pe un electorat de aceeași factură, s-ar putea să fie o mișcare din care să nu piardă mult. Ca societate însă, avem de pierdut. Mult. Dacă oameni politici care dețin funcții de primă importanță în stat recurg, ca ultimă redută, la argumentul cromatic, șansele noastre de europenizare devin străvezii.
În timp ce la Bruxelles, în politica mare europeană, Dacian Cioloș face cinste României, în România, politica noastră arată ca o varză mică de Bruxelles. Străinii încearcă din răsputeri să-și facă o părere bună despre noi, dar noi nu ne lăsăm așa ușor. Cam cât de proastă trebuie să fie părerea cuiva despre sine, dacă poate fi convins că a fost învins de un adversar pentru că, într-o joi, acesta a purtat un pulover violet? Mintea mea nu poate să cuprindă așa o scală de măsură a valorii de sine. Sau mai degrabă a nonvalorii.
La urma urmei însă, fiecare e liber să creadă în ce vrea. În sufletul lui. Dar să ieși în public, să te uiți în ochii telespectatorilor și să debitezi senin bazaconii violete, asta e o libertate pe care autocenzura ar trebui să o îngrădească. Într-o țară normală. Nu și în Pararomânia, în care politicieni paranormali trăiesc paralel cu problemele oamenilor și o țin tot într-o paranghelie a neputinței. În țara lor, politica e doar un paravan. În țara noastră, ne așteptăm de la conducători la un comportament ceva mai bărbătesc.
Când pierzi o bătălie, nu e capătul lumii, dar poate fi capătul unui fel de a aborda lucrurile. O înfrângere e un prilej de reflecție, de evaluare, de învățare, de asumare și de decizie. În felul acesta poate deveni o lecție utilă pentru victorie. Altminteri, ai pierdut degeaba.
Dar degeaba e un cuvânt care ne urmărește, ca nație, de multă vreme, așa că o mână de politicieni în plus sau în minus nu se simte. S-ar simți însă nevoia unei opoziții mai ancorate în concretul lipsit de meandre. Concretul ăsta când alb, când negru, dar cel mai adesea gri.
Mihaela Cartis
2010, ianuarie 20 @ 11:05
Ca de obicei, jos palaria!
Gabriel Stanciu
2010, ianuarie 20 @ 13:32
Concretul… violet…
catalin
2010, ianuarie 20 @ 23:09
cred ca ar trebui ca sa schimbat tricolorul intr-o masa nesfarsita de violet , poate avem si noi mai mult noroc ca si tara….sau cine stie. incredibil. sunt curios unde o sa ajungem si cate lucruri rele o sa mai pateasca tara asta draga a noastra.
Andrei T
2010, ianuarie 21 @ 0:11
Cosmin Alexandru, ori esti blocat in proiect, ori esti motivat de PDL. Ce mai conteaza Geoana? El e problema Romaniei?
Critica si tu puterea, ca asa s-ar face intr-o Romanie normala, in care pretinzi ca ai vrea sa traiesti. Critica si tu presedintele, primul ministru, ministri, pe cei care au puterea executiva.
O Noua Romanie
2010, ianuarie 21 @ 7:20
Se pare ca in ultimele zile subiectul asta a devenit o nebunie nationala.
Asta e din seria „Tara arde si baba isi alege cravata” sa fie violet, galben sau turcoaz?
Numai bine,
NR
Aida
2010, ianuarie 21 @ 17:20
Nu mi-a venit sa cred ce am citit:” PSD se îndreaptă vertiginos către Evul Mediu”. Ar trebui sa fii mai atent la modul in care exprimi o idee. O sa creada multi ca in Evul Mediu erau partide politice. Trebuie sa te mai documentezi la istorie!
Evolution
2010, ianuarie 21 @ 17:38
Nu imi place nici mie PSD-ul, nu sunt fan Geoana, dar nu am inteles cum se masoara „inteligenta politica” in speta a PSD-ului, care este „sub medie”. Ar trebui sa ne explici, si cum ai calculat „media” inteligentelor politice.
O alta concluzie pe care am despins-o din acest articol, este ca, electoratul PSD-ului avand o „inteligenta” „de acceasi factura”, inseamna ca PDL-ul, principalul opozant se adreseaza electoratului cu inteligenta peste aceasta „medie”, pentru ca nu pot avea simultan acelasi electorat.
Cum principalii sustinatori ai PDL sunt telespectatori OTV, inteleg de aici ca publicul OTV are o inteligenta peste medie! Sublim!
Aida
2010, ianuarie 21 @ 17:41
Nu imi place nici mie PSD-ul, nu sunt fan Geoana, dar nu am inteles cum se masoara „inteligenta politica” in speta a PSD-ului, care este „sub medie”. Ar trebui sa ne explici, si cum ai calculat „media” inteligentelor politice.
O alta concluzie pe care am despins-o din acest articol, este ca, electoratul PSD-ului avand o „inteligenta” „de acceasi factura”, inseamna ca PDL-ul, principalul opozant se adreseaza electoratului cu inteligenta peste aceasta „medie”, pentru ca nu pot avea simultan acelasi electorat.
Cum principalii sustinatori ai PDL sunt telespectatori OTV, inteleg de aici ca publicul OTV are o inteligenta peste medie! Sublim!
EVOLUTION
2010, ianuarie 21 @ 18:14
Cosmin, ca sa devii intelectual, analizele pe care le faci nu trebuie sa fie unidiretionale, in sensul de a critica doar opozitia. Tu trebuie sa critici puterea, si actiunile obozitiei in sensul in care contracareaza actiunile puterii.
Din cate vad esti consultant. Tu dai consultanta firmelor care nu exista, sau nu au existat niciodata?
Cosmin Alexandru
2010, ianuarie 21 @ 23:02
@Andrei T, Evolution. N-am nici un fel de afilieri politice. Nici nu sunt la curent cu toate intamplarile politice, asa ca ajung sa aflu doar de cele care sunt foarte prezente in mass media. Si apuc sa le comentez doar pe cele care mi se par cu totul iesite din normalitate. Nu ma intereseaza daca sunt ale puterii, opozitiei sau ale oricui altcuiva.
ID
2010, ianuarie 22 @ 20:56
Bun, dar Manolea, ce cauta Manolea linga Basescu! Deci Basescu chiar crede si crede atit de tare ca chiar l-a platit, dupa cum se aude sau oricum il face el un general un ambasador (prin vesnicile plaiuri ale vinatorii ), acolo ceva – asta nu ti se pare iesit din normalitate !?
Si inca ceva ce incet,incet incepe sa se uite ; alegerile n-au fost pierdute de Geoana si nici cistigate de Basescu, alegerile au fost furate de PDL si de Basescu .. nu treceti asa usor pest acest fapt chiar foarte iesit din normalitate.
Cosmin Alexandru
2010, ianuarie 22 @ 21:43
@ID. Eu ma straduiesc sa nu operez cu speculatii. Ca Basescu l-a platit sau de ce a facut-o sunt speculatii. Prezenta lui acolo nu e o dovada pentru nici una dintre afirmatii. „Cum se aude” nu e un argument valid. Ca alegerile au fost furate doar de una dintre parti, e iarasi o speculatie. Nu detinem nici o dovada care sa transforme opinia in fapt. Prostiile pe care le debiteaza Geoana, Hrebe si alti mistici PSD-isti sunt o trista realitate pentru ca ii ia gura pe dinainte la ore de maxima audienta. Stiu ca e mai comod sa speculam, dar e un joc in care incerc sa nu intru.
EVOLUTION
2010, ianuarie 22 @ 23:32
Din comentariul de mai sus, desi sustii ca nu ai nici o afinitate politica, nu am vazut sa critici vreodata puterea. In condtitiile in care Romania este deja distrusa la propriu de regimul Basescu care a catalizat criza prin inactiune si lipsa de viziune, mi se pare putin ciudat sa analizezi niste politicieni din opozitie, care nu au nici un viitor politic, si ale caror declaratii sau actiuni nu ne afecteaza cu nimic.
bobgdan
2010, ianuarie 24 @ 9:22
@EVOLUTION
„mi se pare putin ciudat sa analizezi niste politicieni din opozitie, care nu au nici un viitor politic, si ale caror declaratii sau actiuni nu ne afecteaza cu nimic.”
inseamna ca ti se pare putin ciudat si ceea ce faci tu 🙂
EVOLUTION
2010, ianuarie 29 @ 16:30
@Bogdan
Exista studii care demonstreaza ca 80% din oameni nu inteleg textele pe care le citesc. Exista deci, o probabilitate destul de mare ca tu sa fi inteles faptul ca eu analizez afirmatii/actiuni ale politicienilor din opozitie, prin comentariile pe care le-am postat.
ID
2010, ianuarie 29 @ 19:52
Vad ca acest articol inca mai alimenteaza replici si incita la noi comentarii.
As fi vrut si eu sa raspund Dlui Alexandru pt modul lipsit de responsabilitate cu care opereaza cu cuvinte (ca Manolea a fost linga presedinte e o realitate ce nu poate fi negata si nu o speculatie si e evident ca aceasta era fapta ce o puneam in discutie Dle Alexandru!) pentru a nu raspunde la intrebari si a ascunde ce se vede de la o posta.
M-am intrebat insa de ce as face-o, ca sa primesc iarasi un raspuns in doi peri de la Dl Alexandru!
In fond ce ne leaga pe noi cei ce scrim in acest spatiu? Simpatia pt URR? Dar URR-ul a murit de mult! Simpatia pt Dl Alexandru? Eu nu mai am nici un pic de simpatie pt Dl Alexandru!
Urmaresc ( si poate am sa mai scriu) totusi acest blog pt ca sunt curios sa vad unde ajunge in final titularul, care recunosc evoluiaza atipic. Basescianul verde tipic a devenit ajuns, obraznic si falos dupa aceste alegeri… recunosc Dl Alexandru nu pare sa fi ajuns inca in faza aceasta, sau poate a trecut deja de ea? Dle Alexandru, ati simtit dupa alegeri, asa o senzatie de implinire ca si cum erati Dvs comisarul Moldovan si i-ati ciuruit pe toti?
Gabriel Stanciu
2010, ianuarie 29 @ 20:12
@ALL: Mi se mi se pare relevant ca opiniile au ajuns sa fie in asa hal de polarizate. Voi ajunge si eu sa plec din Romania, precum tizul meu, pentru ca vad ce poate sa faca Romania din mine.
M-am saturat de extremele care duc inspre extremism, de a alege intre doua rele, m-am mai saturat si de intoleranta, de vulgaritatea oficializata, de golanismul adus la rang de virtute si, mai nou, de misticism.
Sper ca macar sensul romanesc al autoironiei sa nu dispara, penru ca eu unul ma chinui ca atunci cand ma iau in serios sa nu uit niciodata sa rand de asta.
bobgdan
2010, ianuarie 29 @ 20:29
@EVOLUTION
pe de o parte spui ca a analiza opozitia e putin ciudat atat timp cat opozitia infuenteaza nesemnificativ lucrurile
pe de alta parte chiar tu analizezi ce spune Cosmin de parca ceea ce el spune ar avea o influenta cu intindere mai mare… hm! 🙂
EVOLUTION
2010, ianuarie 31 @ 22:21
@bbgdan
Ai dreptate.
EVOLUTION
2010, ianuarie 31 @ 22:23
@bobgdan
Ai dreptate. Traiasca Preaiubitul Conducator!
Roman
2010, februarie 22 @ 23:56
Îmi căzu la vedere:
http://www.digitaljournal.com/article/286201