Am 50 de ani și i-am trăit pe toți intens. Am o soție minunată, modelul meu de bunătate și frumusețe – Liana -, doi băieți, Andrei de 22 ani și Mihai de 21 care trăiesc în Olanda, și o fetiță de 7 ani, Selona. Încercăm să facem cât mai multe lucruri împreună. Restul timpului mi-l ocup cu proiectele de business și de educație în care sunt implicat și care acoperă două dintre pasiunile mele – oamenii și organizațiile.
Îmi place să citesc – mai exact să ascult – cărți, să văd lumea și să fac fotografii. Uneori scriu pe blog. Ceva mai des pe Facebook.
Dacă cineva e interesat și de detaliile mai tehnice ale parcursului meu, le poate găsi mai jos.
Educație academică
Am absolvit liceul în Ploiești în 1988 și am intrat la ASE, în București, în 1989. Aici am brevetat modelul 3 in 1 în spațiul academic. În toamna lui ’89 am început cursurile la Facultatea de Economie a Industriei, Construcțiilor, Transporturilor și Telecomunicațiilor care s-a transformat în 1990 în Managementul ICTT, din care mai apoi s-a desprins Facultatea de Economie Generală, pe care am absolvit-o în 1994. Când am intrat la facultate a fost cea mai fericită zi din viața mea. Când am terminat-o, aia a fost cea mai fericită zi. Ulterior, am avut norocul să am motive mult mai bune de fericire în viață.
După facultate am făcut armata, 6 luni, la Bacău. O trec la educație academică pentru că, pentru mine, armata a însemnat o școală cel puțin la fel de importantă ca facultatea.
În 1997 m-a apucat iar dorul de școală și am început cursurile programului ASEBUSS de Executive MBA coordonat de Școala de Afaceri a Universității Washington, din Seattle, în colaborare cu Școala Post-Universitară de Afaceri Româno-Americană, program pe care l-am absolvit în 1999.
Experiență profesională
În 1992, în anul III de facultate, am fost cooptat de către doi parteneri americani și doi români la înființarea și conducerea uneia dintre primele companii private de cercetare de piață din România – “Research Team Romania – RTR”.
În 1996 am vândut firma Grupului GfK AG, cu sediul la Nuremberg, în Germania, care era, ca mărime, a cincea firmă din lume în domeniu. Am continuat să conduc GfK România până în primăvara lui 2005 când m-am hotărât să mă retrag. În 2005 firma avea o cifră de afaceri de peste 2.5 milioane Euro și 45 de angajați. În 2015, GfK România a realizat o cifră de afaceri de 20 milioane Euro cu 300 de angajați.
Între 2005 și 2011 am avut propria firmă, B&P Brandivia, prin care am oferit consultanță în branding și strategie.
Din 2012 lucrez, împreună cu un bun prieten și partener – Adrian Stanciu -, în compania de consultanță Wanted Transformation, specializată în procese de transformare organizațională, de echipă sau individuală. Mai multe detalii, aici.
Din 2013 predau un curs de leadership în programul de Executive MBA al Maastricht School of Management din București, iar în 2017 și 2018 am predat cursul de „Corporate Responsibility and Ethics” pentru programele MSM din Azerbainjan, China și Iran.
Din septembrie 2015 sunt co-fondator, decan și team coach la prima facultate de antreprenoriat din Sud-Estul Europei, The Entrepreneurship Academy.
Experiență în diferite organizații
În 1990, imediat după revoluție, am fondat, împreună cu alți câțiva studenți entuziaști, AIESEC România, filiala românească a celei mai mari organizații studențești din lume (AIESEC = Association Internationale d’Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales).
În anul 2000 am participat, ca membru co-fondator, la înființarea fundației „LEADERS România„.
În toamna anului 2005 am înființat, împreună cu alți trei prieteni, Asociația ERUDIO, o organizație care desfășoară programe de educație inovatoare, la granița dintre mediul cultural, de afaceri și cel educațional. În principalul ei program, Erisma – Leadership Creativ, am predat Vorbirea în Public între 2005 și 2012.
De ani buni ajut diferite organizații non-profit să-și clarifice viziunea, misiunea și strategia, fie din postura de membru al boardului, fie doar din cea de prieten sau donator.
Experiență internațională
Cea mai importantă experiență formativă am trăit-o ca membru AIESEC, în perioada 1990 și 1992. Am participat aunci la diverse întâlniri cu studenți străini, cursuri și seminarii internaționale ale organizației în Italia, Elveția, Franța, Austria, care mi-au deschis mintea și dorința de a construi.
În noiembrie 1998 am fost invitat să particip, cu expunerea “Privind în jurul nostru – prieteni sau adversari?”, la al 32-lea Congres Internațional “Cunoașterea și Reprezentarea Popoarelor din Europa Centrală și de Sud-Est”, organizat de Institutul pentru Întâlniri Culturale Central-Europene la Gorizia, în Italia.
Între septembrie 2001 și septembrie 2002 am făcut parte din programul ”Echipa de Excelență GfK”, în care am fost ales împreună cu alți 14 manageri din toată lumea pentru a redefini “Setul de Valori” (Corporate Values) al Grupului GfK.
În 2005, am devenit Eisenhower Fellow, fiind selectat între 25 de persoane din 25 de țări pentru a face parte din Multi Nation Program of Eisenhower Felowships. Timp de două luni am avut întâlniri în diferite orașe din SUA cu lideri din varii domenii (politică, lobby, organizații neguvernamentale, mass-media, afaceri) și am participat la diverse seminarii și conferințe cu scopul de a înțelege mai bine societatea americană, valorile ei, instituțiile sale fundamentale și modul în care ele generează și întăresc democrația participativă americană.
În timpul bursei mele, Chairman-ul fundației era fostul Secretar de Stat al SUA, Henry Kissinger. I-a urmat fostul Secretar de Stat, Generalul Colin Powell. Actualul Chairman e fostul Secretar al Apărării, Robert M. Gates, singurul Secretar al Apărării din istoria SUA care a fost păstrat în funcție de noul Președinte ales, în 2009.
Experiență politică
La începutul anului 2000 am inițiat un proiect politic, URR – Uniunea pentru Reconstrucția României, pe care l-am condus până la finalul lui, în 2005. A fost un partid al tinerilor neimplicați anterior în politică și dornici de o schimbare reală și profundă a felului în care se făcea politică în România. Am participat la alegerile locale și generale din 2004 însă cu rezultate sub așteptări. Resursele noastre financiare și umane insuficiente nu ne-au permis să ne putem pune în practică idealurile politice. În primăvara lui 2005 URR a fuzionat cu PNȚCD formând PPCD, în speranța creării unei forțe politice creștin-democrate. La puțin timp după fuziune, datorită diferențelor de opinie cu noii noștri parteneri, m-am retras din viața politică, împreună cu majoritatea membrilor URR.
De la sfârșitul anului 2018 sunt membru al Partidului Libertății Unității și Solidarității PLUS.
Pe cine sprijin
În media
Povestea bate orice explicație sau cifră – interviu în Manager Express
Cultura corporatistă – interviu în Dilema Veche
Intelectuali și lideri – interviu în Dilema Veche
Profil în Esquire
Puterile mele – DoR 7
Ce fel de elite și pentru cine? – wallstreet.ro
Avem o Românie. Fiecare alta – Cariere
Discursul persuasiv în cinci paşi – Cariere